tazzman 11.05.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 jestem współwłaścicielem budynku prywatnego (50% udziału),drugi współwłaściciel zaadoptował strych który jest współwłasnością bez mojej zgody i bez żadnych uzgodnień i planów. Jak mogę odzyskać moją część strychu któty w połowie był moją własnością lub użyskać godziwą rekompensatę za zajęcie mojej połowy strychu? Czy współwłaściciel mógł zrobić sobie taras na dachu werandyktóra jest wyłączną własnością drugiego właściciela?Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.05.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 jestem współwłaścicielem budynku prywatnego (50% udziału),drugi współwłaściciel zaadoptował strych który jest współwłasnością bez mojej zgody i bez żadnych uzgodnień i planów. Jak mogę odzyskać moją część strychu któty w połowie był moją własnością lub użyskać godziwą rekompensatę za zajęcie mojej połowy strychu? Czy współwłaściciel mógł zrobić sobie taras na dachu werandy która jest wyłączną własnością drugiego właściciela? Bardzo proszę o poradę. Musisz po prostu porozmawiać ze współwłaścicielem. Może poprzedni właściciel wyraził na to zgodę? (jak bez papierów to i tak nie ważną). Rozumiem, że kupując to ten strych nie był ci do niczego potrzebny i nie przeszkadzało ci, że drugi właściciel to użytkuje? Wg mnie dogadaj się z nim na temat rekompensaty finansowej (ilość metrów jakie straciłeś razy średnia cena poddasza w twojej okolicy). Pamiętaj też, że skoro całe poddasze jest użytkowwane przez niego to i jemu bardziej będzie zależało na dobrej kondycji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 05.06.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 z takimi problemami to raczej idź do prawnika. możesz też postąpić po Kargulowemu: "Ty mi strych! To ja tobie piwnicę!" - zaadoptuj piwnicę, skuj w niej tynki, zaimpregnuj cegły i zrób super pub/restaurację. po miesiącu zaczniesz jeździć mercedesem i sąsiad sam przyjdzie do ciebie z połową dachu, chcąc w zamian połowę piwnicy ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts