olatomek 11.05.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Z uwagi na fakt, iż na naszym osiedlu nie ma jeszcze gazu zastanawiamy się jakie wybrać rozwiązanie jeżeli chodzi o kuchenkę: albo na butlę gazową albo płyta elektryczna - ale boimy się, że przy tym drugim rozwiązaniu zjedzą nas rachunki za prąd. Prosimy o opinie uzytkowników obu rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 12.05.2008 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Halo jest tu kto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 12.05.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 gaz z butli jest droższy niz z sieci.... wezcie indukcję-rachunki bedą niższa niz przy zwykłej elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 12.05.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Temat rzeka. My tez stoimy przed wyborem. Opinie sa 50/50. Podobno ciezko sie przyzwyczaic do gotowania na indukcji, ale nie mielismy jak dotad porownania. i jestesmy w kropce dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hatelov 12.05.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Za butle z gazem którą wymieniam raz na kilka miesięcy płacę chyba 39 zł. Polecam takie rozwiązanie. W gospodarstwie mieszkamy w dwójkę z małym dzieckiem. Tak jak wspomniałem butla starcza na prawie pół roku (korzystamy oczywiście też z mikrofali).Wiem, że płyty na prąd może i estetyczniej wyglądają, ale mają niewiele wspólnego z wygodą - potrzebują czas aby się nagrzać, długo stygną (niebezpieczeństwo) a do tego widzisz cyferki oznaczające deklarowaną moc a nie prawdziwy ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 12.05.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Jedna butla na kilka miesięcy? Moi rodzice+ babcia zużywają jedną w ciągu miesiąca. Teściowa na działce rekreacyjnej, gdzie spędza całe wakcje- 1,5 miesiąca i tyle samo koleżanka, która normalnie gotuje obiady i zaznaczam, że wymienione przeze mnie osoby nie podpalają piekarnika, żeby ogrzać mieszkanie, tylko zoużyają y\ten gaz do przygotowywania posiłków. Ja mam ten sam problem jeśli chodzi o wybór kuchenki, ale mając w perspektywie gaz ziemny zdecydowałam się na butlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 12.05.2008 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Ja też póki co skłaniam się ku butli bo podobno ciężko się jest przestawić na płytę jeżeli dotychczas gotowało się tylko na gazie. A poza tym również mam nadzieję, ze do 2 lat pociągną nam gaz na osiedlu.Poza tym nie wiem ile wyniosło by nas gotowanie na prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszczs 12.05.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 My od roku po przeprowadzce używamy butli - polecam.Mieszkamy w 3 osoby i chyba dopiero druga butla w tym roku się wykańcza. W przupadku tego rozwiązania dużo zależy od dostawcy gazu - też oszukują tak jak na stacji z lpg. Wczesniej gotowaliśmy na kuchence elektrycznej - rachunki za prąd kosmiczne - być może dlatego że to był sprzęt produkcji byłego ZSRR. Duża bezwładność takiego rozwiązania - długo się nagrzewa i długo stygnie co oznacza duże straty ciepła. W czasie gdy kuchenka stygnie przewaznie gar juz jest zdjęty i całe to ciepło ucieka w powietrze. Jedyne słuszne urządzenie na prąd to czajnik. Tam mała bezwładność elementu grzejnego nie ciągnie aż tak po kieszeni. Płyty indukcyjnej nie testowałem to się nie wypowiem No i jak jest nadzieja na gaz z sieci to niewarto inwestować w kuchenkę elektryczną. W gazowej o tylko wymienia się dysze do rodzaju gazu które są w zestawie przy kupnie kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 12.05.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Cale zycie uzywałam gazu -teraz go nie mamy. Kupiłam tania płytę indukcyjną mastercooka i jest fantastyczna- pole reaguje szybko jak na gazie, po zdjęciu gara szybko robi się chlodne... Butlę z gazem mam na dziqałce rekreacyjnej-jedna na sezon (3 miesiące) przy małym obciążeniu (nie mieszkamy tam, przyjeżdzamy na weekendy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 13.05.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 To mnie wszyscy dostawcy butli z gazem oszukują))) U nas 2+1, a jedna butla starcza na miesiąc góra 1,5. Nie wypowiem się o kosztach płyty elektrycznej, bo nie użytkowałam. 'Na swojej płycie mam 4 pola gazowe i jedno (poszerzone) elektryczne. Z tej elektrycznej częsci korzystam jak mi się gaz skończy:))) ale nad indukcją bym się zastanowiła.... bardzo dużo osób chwali A co do czajnika elektrycznego, to odkąd pożeganiliśmy się z takowym rachunki za prąd spadły o ok. 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hosss 13.05.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Uzytkuje plyte elektryczna (z takimi grubymi zeliwnymi polami). Rachunki w normie. Nie zauwazylem kosmicznego zuzycia pradu. Gotujemy normalnie.Do plyty elektrycznej trzeba sie troche przyzwyczaic i nauczyc gotowac. Przyklad: gotowanie ziemniakow - wlaczam pole na maxa, 2-3 min przed tym wrzeniem wody wylaczam pole. Do reszty gotowania wykorzystywane jest zakumulowane cieplo. Czyli pole jest zalaczone przez jakies 10 min, reszta gotowania przy wylaczonym polu. No i gotowanie zawsze z pokrywkami. Gdybym do wyboru mial plyte elektryczna albo gaz, wybral bym plyte elektryczna. /Hosss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 13.05.2008 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 To mnie teraz trochę wystraszyłeś - nie dość, że niezbyt wyborna ze mnie kucharka to jeszcze teraz trzeba by uważać kiedy wyłączyć płytę żeby nie spalić obiadu:) Muszę to porządnie przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hosss 13.05.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 To mnie teraz trochę wystraszyłeś - nie dość, że niezbyt wyborna ze mnie kucharka to jeszcze teraz trzeba by uważać kiedy wyłączyć płytę żeby nie spalić obiadu:) Muszę to porządnie przemyśleć Pierwszy przypalisz, drugi wykipi ale trzeci moze bedzie juz ok /hosss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 13.05.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 dołóz i kup indukcję-reaguje błyskawicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 13.05.2008 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 a może mi ktoś wytłumaczy "na zdrowy chłopski rozum" czym się rózni indukcyjna od zwykłej elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 13.05.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 a może mi ktoś wytłumaczy "na zdrowy chłopski rozum" czym się rózni indukcyjna od zwykłej elektrycznej? indukcyjna wyglada jak elektryczna jednak inaczej podgrzewa-indukcyjna wysyła impuls elektromagnetyczny (trzeba miec garnki ferromagnetyczne) a elektryczna po prostu grzeje jak...żelasko:) oddaje ciepło własne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 13.05.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A też trzeba na niej umieć specjalnie gotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 13.05.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A też trzeba na niej umieć specjalnie gotować? nie-jak ci za mocno buzuje-zmniejszasz moc-reaguje szybko jak na gazie- ja mam tanią płytę: dwa pola indukcyjne i dwa elektryczne-korzystam tylko z indukcyjnych bo na elektrycznych jak zaczyna buzowac i zaraz wykipi w kotle to trzeba zdjąc garnek!!!!! a na polach indu zmniejszam moc i momentalnie spokoj w garze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 13.05.2008 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasial70 13.05.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Dodam jeszcze (bo jestem posiadaczką modelu 2 + 2 elektryczne/indukcyjne), że pola indukcyjne praktycznie nie wymagają czyszczenia - nawet jeśli coś wykipi to nie przywiera, co ma miejsce na polach elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.