Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokośc osadzenia drzwi balkonowych

Recommended Posts

mam pytanie - jak w stosunku do warstw podłogi powinienem osadzić drzwi i drzwi balkonowe żeby było ładnie - to znaczy pod otwartymi drzwiami było tak maksymalnie 3-4 cm luzu?

Inwestorzy mający już zamontowane okna balkonowe mają te rozterki za sobą, więc może pomogą? Ja zaczynam morować ściany nośne, więc żeby nie podcinać murów, wolałbym wiedzieć już teraz - co i jak.

Z góry dziękuje za podpowiedzi :)

jak zrobić?

Dobrze dokonać pomiaru :lol:

dolna krawędź ościeżnicy winna być na tym samym poziomie jak docelowy poziom posadzki - docelowy tzn. uwzględniający wszystkie jej warstwy - wraz z warstwa wykończeniowa

Te dane przy pomiarze musisz już znać Wtedy dolna krawędź skrzydła będzie 30-35 mm nad posadzka a i nie będzie problemów z estetycznym wykończeniem styku okno/posadzka jak i uszczelnieniem zewnętrznej posadzki

innymi słowy dolna krawędź ościeża w oknach standardowo jest niżej o te 35 mm od dolnej krawędzi drzwi? myślałem że nieco więcej - tak z 60mm, wtedy te różnicę 25 mm w moim mniemaniu należy zakryć na przykład podłogą o grubości 25 mm, czyli ostatnią warstwą.

U mnie ma byc dokładnie tak, że mur rozpoczyna sie na brudnej wylewce na papie - standard, a warstwy podłogowe są następujące - styropian 20cm (podłoga na gruncie, dom energooszczędny), 7 cm jastrych ogrzewania podłogowego, 2 cm posadzka kamienna lub ceramiczna (gres), Aha - no i dochodzi luz montażowy - który też należy przekryć warstwami podłogi, z tego co wiem to ma wynosić ok 2 cm pod dolnym ościeżem

innymi słowy dolna krawędź ościeża w oknach standardowo jest niżej o te 35 mm od dolnej krawędzi drzwi? myślałem że nieco więcej - tak z 60mm, wtedy te różnicę 25 mm w moim mniemaniu należy zakryć na przykład podłogą o grubości 25 mm, czyli ostatnią warstwą.

U mnie ma byc dokładnie tak, że mur rozpoczyna sie na brudnej wylewce na papie - standard, a warstwy podłogowe są następujące - styropian 20cm (podłoga na gruncie, dom energooszczędny), 7 cm jastrych ogrzewania podłogowego, 2 cm posadzka kamienna lub ceramiczna (gres), Aha - no i dochodzi luz montażowy - który też należy przekryć warstwami podłogi, z tego co wiem to ma wynosić ok 2 cm pod dolnym ościeżem

innymi słowy zewnętrzna krawędź ościeżnicy - czyli tej ramy w której zamontowane są na zawiasach skrzydła okienne - ma byc na tym samym poziomie jak ostateczna warstwa wykończeniowa bądź kilka - dosłownie - kilka milimetrów powyzej jej

licząc Twoja posadzkę

20 cm styro + 7 cm jastrych + 2 cm posadzka - znaczy sie u Ciebie docelowy poziom posadzki wynosi 29 cm

i od tej wartości winno zaczynać sie okno - i o jakim Ty luzie mówisz?

zamiast wywarzać otwarte drzwi zamów okna u tych co na wymiarowaniu i montażu sie znają :lol:

A dlaczego liczycie do profilu ościeżnicy? Przecież między dolną krawędzią ościeżnicy a drzwi jest jeszcze z 1-2cm. Wtedy wyjście z budynku jest delikatniejsze, bo nie ma wysokiego progu a drzwi otwierają się delikatnie nad podłogą. Co prawda nie położy się wtedy tam dywanu, ale co tam.