emart 11.05.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam. Mam dom podpiwniczony, 1m poniżej gruntu, przygotowuje w piwnicy wylewkę chudziaka. Chcę położyć rurę kanalizacyjną fi 160 i fi75 pod fundamentami (tj. ok. 1,30m pod powierzchnią gruntu), fi 50 połączyć z fi 160 przed fundamentem (na rys. jest niedokładnie narysowane). Od pionu do szamba będzie ok. 13m. Moje pytanie jest takie: czy trzeba dawać gdzieś studzienkę rewizyjną (jeśli tak to gdzie?), czy wystarczy rewizja na pionie w piwnicy. I drugie: z pionu do do fi 160 przejść jednym kolanem 90st., czy dwoma 45st. To drugie wydaje mi się lepsze rozwiązanie.PozdrawiamArturSorry za rysunek. Z tego wszystkiego zapomniałem o nim.http://images31.fotosik.pl/249/b337bc4ac01c4f46m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Chcę położyć rurę kanalizacyjną fi 160 i fi75 pod fundamentami (tj. ok. 1,30m pod powierzchnią gruntu) Czemu dwa wyjścia (z budynku) nie jedno? na rys. jest niedokładnie narysowane co za rysunek? my nie widzimy żadnego moze pokaż Studzienka rewizyjna wg mnie zupełnie zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emart 11.05.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Z budynku będzie jedno wyjście fi160, studzienka rewizyjna jest w opisie projektu, ale też mi się wydaje tutaj zbędna. PozdrawiamArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.05.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 studzienka jest zapewne zaprojektowana na połączeniu tych dwóch rur wzorcowo według przepisów łatwiej będzie przetykać ale mogą gówienka czasem wybić /szambo czasem lubi się napełnić ma to do siebie/ ja bym nie robił studzienki - połącz tylko rury nie pod kątem prostym tylko "łagodniej" w obu załóż na pionach czyszczaki i będzie się też dobrze przetykać... zresztą wszystkie zakręty jak masz miejsce rób jak najbardziej "łagodne" tak jak piszesz 2 kolana nie jedno 90... albo jak jedno to przynajmniej takie z "łagodnym łukiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts