Evil 12.05.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam, problem mam nastepujący: Miałem wstawiane drzwi wejściowe do mieszkania oraz nowe futryny. Futryna metalowa pomalowana orginalnie na kolo brązowo ciemny - podobny do koloru drzwi. Monter montujący drzwi troszke schrzanił robote, bo podczas wstawiania futryn i wciskania pianki tam gdzie trzeba "wylała" się też na futryny w miejsce gdzie nie byly oklejone taśmą maskującą. I teraz po ścieńciu pianki pozostają takie dośc nieprzyjemne plamy/osody tj. z oderwanej taśmy klej pozostał. Próbowałem to myć narazie tylko ciepła woda z płynem ale nie daje to rady, rozpuszczalnikiem tez nie bardzo chce puścić, a nie chce mocno wcierac, bo się obawiam co mi się nie odbarwi futryna. Mam dojście także do środka bardzo odtłuszczającego ale mocno żrącego i boje się go już zupełnie użyć i szukam jakiejś alternatywy. Czy wogóle da się to zmyć? Plamy są takie dosyć jasne a futryna ciemna, i to jest to co najbardziej kole w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anja1983 12.05.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Ja mam taki sam problem, tyle że na oknach. co prawda nie jest tego dużo, ale jest . Zapytałam na uczelni o sposoby usuwania poliuretanu, i okazuje się że jest kilka smrodliwych cieczy które usuwaja to świństwo (choćby aceton). problem z tym że rozpuszczając poliuretan, rozpuszcze przy okazji pcv z którego zrobione są okna. Poliuretan jest wrazliwy na promieniowanie UV, więc na razie czekam aż troche go pogryzie słonko a pózniej delikatnie zdrapuje. Chyba nie pozostaje mi nic innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Paweł 12.05.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 na świeżo na pewno "czyścik do pian poliuretanowych" (np. tytan - tego używają montażyści do czyszczenia), później nie wiem, ale można spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil 12.05.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 na świeżo na pewno "czyścik do pian poliuretanowych" (np. tytan - tego używają montażyści do czyszczenia), później nie wiem, ale można spróbować z tym, że ta pianka jest już tam dobry miesiąc,a więc taki świezy już nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 13.05.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Ktos kiedys napisal na forum, ze piane montazowa z okien wyczyscil za pomoca WD40 .....bede musiala sprawdzic...mam ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 13.05.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Ku mojemu zdziwieniu i radości po namoczeniu wodą zaczęła delikatnie schodzić.A już bałem się, że będzie trzeba odrywać od okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.05.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Ktos kiedys napisal na forum, ze piane montazowa z okien wyczyscil za pomoca WD40 .....bede musiala sprawdzic...mam ten sam problem WD40 uratował życie moim elewacyjnym - mówiłam, żeby sprawdzili jaką taśmą folię do zabezpieczenia okien przyklejają - mówią, że ok , że dobrą - po 4 dniach (po lekkim przygrzaniu słońcem ) taśma zostawiała klej, który niczym nie chciał zejść - mąż na działce w szoku, oni w stresie, ani woda z płynem ani nic....ja w domu na forum i czytam o WD40. Zeszło wszystko , śladu nie ma.....tzn. ślad został na ich bluzach, bo nie mieli ścierek do czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evil 14.05.2008 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 super, to spróbuje jeszcze to WD40 zrobić, bo jak narazie codziennie to namaczam woda z płynem i prawie nie ma róznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts