Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywanie pianki montażowej - czym?

Evil

Recommended Posts

Witam, problem mam nastepujący:

Miałem wstawiane drzwi wejściowe do mieszkania oraz nowe futryny. Futryna metalowa pomalowana orginalnie na kolo brązowo ciemny - podobny do koloru drzwi. Monter montujący drzwi troszke schrzanił robote, bo podczas wstawiania futryn i wciskania pianki tam gdzie trzeba "wylała" się też na futryny w miejsce gdzie nie byly oklejone taśmą maskującą. I teraz po ścieńciu pianki pozostają takie dośc nieprzyjemne plamy/osody tj. z oderwanej taśmy klej pozostał.

Próbowałem to myć narazie tylko ciepła woda z płynem ale nie daje to rady, rozpuszczalnikiem tez nie bardzo chce puścić, a nie chce mocno wcierac, bo się obawiam co mi się nie odbarwi futryna. Mam dojście także do środka bardzo odtłuszczającego ale mocno żrącego i boje się go już zupełnie użyć i szukam jakiejś alternatywy. Czy wogóle da się to zmyć?

Plamy są takie dosyć jasne a futryna ciemna, i to jest to co najbardziej kole w oczy :(

Ja mam taki sam problem, tyle że na oknach. co prawda nie jest tego dużo, ale jest :evil:. Zapytałam na uczelni o sposoby usuwania poliuretanu, i okazuje się że jest kilka smrodliwych cieczy które usuwaja to świństwo (choćby aceton). problem z tym że rozpuszczając poliuretan, rozpuszcze przy okazji pcv z którego zrobione są okna. Poliuretan jest wrazliwy na promieniowanie UV, więc na razie czekam aż troche go pogryzie słonko a pózniej delikatnie zdrapuje. Chyba nie pozostaje mi nic innego...

Ktos kiedys napisal na forum, ze piane montazowa z okien wyczyscil za pomoca WD40 :roll: .....bede musiala sprawdzic...mam ten sam problem :-?

WD40 uratował życie moim elewacyjnym 8) - mówiłam, żeby sprawdzili jaką taśmą folię do zabezpieczenia okien przyklejają - mówią, że ok , że dobrą - po 4 dniach (po lekkim przygrzaniu słońcem ) taśma zostawiała klej, który niczym nie chciał zejść :cry: - mąż na działce w szoku, oni w stresie, ani woda z płynem ani nic....ja w domu na forum i czytam o WD40. Zeszło wszystko , śladu nie ma.....tzn. ślad został na ich bluzach, bo nie mieli ścierek do czyszczenia.