Krychlis 12.05.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam, mój projekt przewiduje ścianę kolankową o wys. 59 cm, powierzchnia domku to 70 m2, nachylenie dachu 40 stopni... czy warto podnieść taką ściankę o wys. bloczku tj. 24 cm, jakie zmiany to za sobą wiąże, co się zmienia jeśli chodzi o konstr. dachu? czy ktoś miał / ma podobną sciankę i ją zmieniał/ nie zmieniał??? z góry dziękuję za opinie i fachowe rady;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam, mój projekt przewiduje ścianę kolankową o wys. 59 cm, powierzchnia domku to 70 m2, nachylenie dachu 40 stopni... czy warto podnieść taką ściankę o wys. bloczku tj. 24 cm, jakie zmiany to za sobą wiąże, co się zmienia jeśli chodzi o konstr. dachu? czy ktoś miał / ma podobną sciankę i ją zmieniał/ nie zmieniał??? z góry dziękuję za opinie i fachowe rady;) Co chcesz uzyskać poprzez to podniesienie? Czy zależy Ci na całościowej kubatorze, czy nie chcesz mieć nisko przy ściace? Jeżeli podniesiesz ściankę, to masz dwie mozliwosci - zmienić kąt nachylenia dachu, żeby cała wysokość budynku się nie zmieniła - podnieść całą wysokość dachu, wtedy w konstrukcji nic nie zmieniasz Moja ścianka jest jeszcze niższa - około chyba 40cm i jej nie zmieniam. Coś mały ten domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 12.05.2008 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 konstrukcji dachu nie chcę zmieniać, po prostu zastanawiam się na podniesieniem ścianki o 24 cm, czyli podniesieniem samego domu, co chcę uzyskać: więcej ustawnej przestrzeni na poddaszu, tylko nie wiem, czy te 24 cm faktycznie przyniesie zamierzony efekt... domek jak na dom jest oczywiście mały, ale narazie bardziej do celów rekreacyjnych, a potem się zobaczy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Różnica między 60cm a 85 jest znaczna. Przy 60 możesz mieć problem z dosunięciem pralki czy szafki do samej ściany a przy 85 już bedzie lepiej. Jeżeli masz możliwość - to podnieś - będziesz miał więcej przestrzeni dość tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 12.05.2008 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 czy takie podniesienie ścianki o 24 cm skutkuje zmianami w konstrukcji dachu, lub innej, przy założeniu, że podnoszę samą ściankę, czyli dom o 24 cm, natomiast nie zmieniam nachylenia dachu, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 12.05.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Konstrukcyjnie zmienić się może budowa tej ścianki kolankowej. Może trzeba będzie wykonać słupki żelbetowe ścianki kolankowej, może wieniec. Zależy jak masz w obecnym projekcie, bo może te rzeczy już masz zaplanowane. Jeżeli ni były planowane architekt (precyzyjniej konstruktor) ew. kierownik budowy musi o tym zdecydować.Na pewno się zmienią długości słupów podpierających więźbę i nie zapomniej, że zmienią się długości jętek lub kleszczy, bo będą one miały być niżej o tyle ile podnosisz ściankę. Z reguły na nich wykonuje się podwieszenie sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 12.05.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Zmieni się kubatura budynku a to zmiana istotna i wymaga zmiany pozwolenia na budowę. Przy okazji zmieni sie wizualnie budynek zazwyczaj na niekorzyść i aby to trochę zniwelować przedłuża się okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.05.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Ja też miałem mieć ściankę 60cm podniosłem do 110cm + 14cm murłata= 125cm i na szczęście że o tyle ją podniosłem po wylewkach i założeniu płyt gk poddasze się zmniejszyło i żałuje nawet że nie mam wyższej jeszcze o 10cm. Niska ścianka kolankowa w małym domu powoduje że poddasze robi się całkowicie nieustawne. Przy podnoszeniu ścianki trzeba jednak pomyśleć o przedłużeniu krokwi i jętek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 12.05.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 59cm? no wreszcie prawdziwa ścianka kolankowa: na kolankach,na kolankach proszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 13.05.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 hehehe no kolankowa co nei znaczy ze musi byc taka niska:)a rzeczywiscie duzo szafek i sprzetów ma wysokosc 80-90 cm a glupio wygladaja odsuniete 30cm od sciany a szukanie odpowiedniego miejsca w pokoju lazience bywa czesto klopotliwe szczegolnei jak to miejsce nie bezdie zbyt funkcjonalne. Co do konstrukcji to wlasnei zeby nei zeszpecic domu to przedluza sie krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.05.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 poza szafkami i meblami nie można pomijać tego do jakiej wysokości a więc odległości od ścianki można się poruszać po takim pomieszczeniu, co z tego że zrobimy sobie szafki na zamówienie na 50 cm jak i tak aby do nich dojść trzeba się ostro zgarbić lub właśnie... paść na kolana przed nią ja tam szfkom nie zamierzam się zbyt nisko kłaniać i ścianka kolankowa będzie na 120 cm na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.05.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Myślę, że podniesienie o jeden pustaczek nie wpłynie na wygląd domu a zdecydowanie poprawi funkcjonalność pomieszczeń. Ja mam kolankową o wys. 110 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 13.05.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zmieni się kubatura budynku a to zmiana istotna i wymaga zmiany pozwolenia na budowę. I, rzecz jasna, co drugi inwestor podnoszący ściankę kolankową o warstwę bloczków gania do urzędu, by zmienić pozwolenie na budowę i płaci architektowi trzy stówy za przybicie pieczątki. Coś mi się widzi, że jesteś architektem, I.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 13.05.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Tak, właśnie, przejrzałeś mnie jestem złym architektem z samegoi dna piekieł Co więcej- jako ofiary upatrzam sobie takie osoby co podnosza ściankę kolankową straszę je i wymuszam haracz za przybicie pieczątki. Tak na serio to chciałbym bo to dość ciekawe (przynajmniej przez pierwsze parę lat). Napisałem tylko zgodnie z prawda aby pytający zdawał sobie sprawę że może się obudzić z ręką w nocniku gdyby jednak komuś przyszło do głowy sprawdzić wymiary budynku a należy pamiętać że "życzliwych" ludzi jest u nas sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 13.05.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Jest dopuszczalna tolerancja wymiarów domu wpisana w projekt (jeśli nie,to powinna).+/-5% to norma.O kubaturze nigdzie nie ma mowy, bo nikogo nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysia2006 14.05.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 podniosłam o 3 cegły (3*24) i to był jeden z najlepszych pomysłów w domu, poddasze mam normalne, nie musze się schylac 2 kroki za drzwiami, ustawiam szafki i inne meble normalnie, a po wstaniu z łóżka natychmiast nie uderzam w sufit.. a z dachem żadnego problemu nie było.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.05.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 z domów z podniesioną ścianką - zwłaszca przy dachcach kopertowych - wychodzą koszmarki - grzybki na chudej nóżce z wielkim kapeluszem... brr... chcesz mieć więcej przestrzeni? wybierz inny projekt chcesz mieć ścianke wyższą żeby komodę postawić - zabuduj to miejsce płytą GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 14.05.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 z domów z podniesioną ścianką - zwłaszca przy dachcach kopertowych - wychodzą koszmarki - grzybki na chudej nóżce z wielkim kapeluszem... brr... A właśnie ze nie!!!jezeli nie podniesiesz duzo i odpowiednio obnizysz(przedluzysz dach)to w wygladzie nie zmieni sie za duzo a juz napewno nei na grzybka na chudej nóżce!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.05.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 .... chcesz mieć ścianke wyższą żeby komodę postawić - zabuduj to miejsce płytą GK tylko tu się można trochę minąć z ideą budowania domu o określonej, wymaganej, oczekiwanej powierzchni żeby tę powierzchnię potem zabudowywać gipsokartonami... trochę chore by to było... skłąniam się bardziej ku opcji innego projektu lub rozsądnego podniesienia ścianki (czy jeśli się da, jeśli nie zaburzy to ani bryły budynku ani ergonomii pomieszczeń, to się da zrobić tylko robić trzeba "z głową" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.05.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 A właśnie ze nie!!!jezeli nie podniesiesz duzo i odpowiednio obnizysz(przedluzysz dach)to w wygladzie nie zmieni sie za duzo a juz napewno nei na grzybka na chudej nóżce!! sory, ale jednym sie podobaja bohomazy a drugich zęby bolą. nie po to się architekt natrudził żeby zbudować zgrabną bryłę żeby ją teraz wypaczac dodatkowymi pustakami. rozumiem sytuacje gdy np. wysokośc nie wychodzi i trzeba by było obcinać pustak. edde racjonalność to nie choroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts