Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana kolankowa - 59 cm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tylko tu się można trochę minąć z ideą budowania domu o określonej, wymaganej, oczekiwanej powierzchni żeby tę powierzchnię potem zabudowywać Tgipsokartonami

Tą przestrzeń za gipskartonami można w części wykorzystać prowadząc tam instalacje (w szczególności wentylację mechaniczną jesli ktoś planuje)które łatwo rozbudowywać , można zrobić efektowne wnęki-półki w ścianie, włożyć tam boiler itp.

z domów z podniesioną ścianką - zwłaszca przy dachcach kopertowych - wychodzą koszmarki - grzybki na chudej nóżce z wielkim kapeluszem... brr...

akurat mamy dwuspadowe...

powiem tak, oczywiscie jak z mężem ogladaliśmy budowy, to praktycznie wszyscy podnosili ściane kolankową, pytanie tylko o ile...

gdy bylismy w domach gdzie tego nei zrobiono, to był to koszmar, gdzie może my akurat jesteśmy wysocy, gdzie w niektórych pokojach, trzeba było się poruszać na czworakach, nie mówiąc o jakichkolwiek możliwościach ustawiania mebli i narzekających mieszkańcach na uderzenia podczas nocy o sufit gdy wstają z łożka...

a domek, mamy ładny i nikt nie zauważył że ściana kolankowa podniesiona, a każdy na poddaszu czuje się świetnie

witam

Podniosłem ściankę o jednego pustaka.na gotowo będe miał w okolicach 125 cm (zyskałem pare cm na zamianie stropu z Terivy na lany).Ciesze sie z tego ze podniosłem,bo jest ustawniej i wygodniej.Co do wygladu domu,to okap został przedłuzony i naprawde wyglada ok.Moj dach to dwuspadowy.

Ale zgodze sie ze przy dachu kopertowym nie nalezy przesadzac z podnoszeniem budynku,bo naprawde wizualnie robi sie z tego koszmar,jesli ktos nie zna umiaru.

pozdrawiam

nie po to się architekt natrudził ......

oj, natrudził się, PIĘĆ KOMINÓW! a domek trochę większy niż buda dla psa. :wink:

Obciąłem kominy i podniosłem ściankę i żałuję że nie podniosłem jeszcze o jeden pustak.

Dom nie jest dla architekta (ci to sobie stawiają bochomazy!) ani dla sąsiadów tylko dla lokatora.

z domów z podniesioną ścianką - zwłaszca przy dachcach kopertowych - wychodzą koszmarki - grzybki na chudej nóżce z wielkim kapeluszem... brr...

chcesz mieć więcej przestrzeni? wybierz inny projekt

chcesz mieć ścianke wyższą żeby komodę postawić - zabuduj to miejsce płytą GK

Witam

W pełni sie zgadzam z Efilo, te domki to sie nawet nazywają "parterowy z poddaszem użytkowym", i trzeba być świadomym wyboru. Zgadzam się, że niektórzy muszą mieć wysoką ściankę, ale trzeba o tym myśleć wcześniej (przy wyborze projektu), a nie w momencie murowania ścianki.

Ja mam w projekcie "na gotowo" 63 cm, pokoje mam duże i nie chciałem większej kubatury do ogrzania (majster mnie namawiał), będę stawiał przedściankę z KG około 20 cm przed ścianka kolankową, ponieważ chcę mieć dolną obróbkę okien dachowych w jednej płaszczyźnie ze ścianką (tak nam sie podoba, a co ) :D , tak że na gotowo wyjdzie około 70-75 cm

pozdrawiam i życzę rozwagi przy podnoszeniu ścianek

TINEK

Jeszcze jedno słowo w tej dyskusji. Nie ma sensu udawadniać że wyższa ścianka kolankowa jest wygodniejsza. To banał. Nie o tym dyskusja. Mowa o podnoszeniu ścianki w domach z niską ścianką.

Pytanie do wszystkich którzy podnosili. Po co na Boga wybraliście taki projekt?

Tedii.. No toś walnął z tym nie dla sąsiadów. Życzę Ci samych takich z Twoim podejściem.

Dom musi zachować równowagę pomiędzy zewnętrzem a wnętrzem. I wszystko niestety jest kompromisem. Ja mam ściankę 'kolankową' jakieś 1,95m, za to dom a la stodoła. Ale tak był zaprojektowany - dach jest dostosowany do takiej wysokości i ma mały spadek połaci.

a co wtedy jak podoba nam sie tak a taki dom,ale mnustwo miejsca na poddaszu sie marnuje(no zawsze mozna zrobic tam wneki-ale te nie zawsze pasuja do naszej koncepcji urzadzania pokoju)??

Podniesc PRZY ADAPTACJI PROJEKTU!!! sciane kolankowa zgodnie z dobrym gustem bez znacznej zmiany bryły to niegrzech i nie przestepstwo a wyilbrzymiacie jakby to byla samowola budowlana:)S!C

Ja też miałem mieć ściankę 60cm podniosłem do 110cm + 14cm murłata= 125cm i na szczęście że o tyle ją podniosłem po wylewkach i założeniu płyt gk poddasze się zmniejszyło i żałuje nawet że nie mam wyższej jeszcze o 10cm. Niska ścianka kolankowa w małym domu powoduje że poddasze robi się całkowicie nieustawne. Przy podnoszeniu ścianki trzeba jednak pomyśleć o przedłużeniu krokwi i jętek.

W zasadzie identycznie jak u mnie :) Podniesienie ścianki było decyzją podjętą już na etapie zakupu projektu -uzyskalismy zgodę projektanta na tą zmianę. Oczywiście wydłużyliśmy krokwie i jętki -no i kupiliśmy więcej dachówek. Efekt jest zadowalający. Moim zdaniem ścianka powinna miec minimum 110cm -wtedy stanie przy niej biurko, łożko, wanna a nawet kibelek :wink:

Niestety ale chyba wszystkie projekty małych domków z poddaszem użytkowym mają niskie ścianki kolankowe. Nie wiem jednak czy projektanci którzy projektowali te budynki zastanawiali się nad tym czy da się na takim poddaszu normalnie egzystować. Bo nie dość że domki są małe to jeszcze nie ma gdzie w pokojach postawić szaf. Takie domki to można budować jako letniskowe a nie mieszkalne. Widziałem wiele domów co mają podniesione ścianki kolankowe i wygląda to fatalnie, ale właśnie jest to wina tego że inwestor zakupił projekt i w trakcie budowy jak miał już zamówioną więźbę okazało się że ścianki są za niskie i wtedy je dopiero podnosił, a więźba zostawała bez zmian. Albo projektant adoptujący projekt nie pomyślał żeby przedłużyć krokwie i jętki i podniósł tylko ściankę. Jednak uważam że nawet jak bym miał wybierać pomiędzy wyglądem domku a funkcjonalnością wybrał bym to drugie.

wystarczy przed rozpoczęciem budowy odwiedzić jakichkolwiek znajomych z użytkowym poddaszem - my tak zrobiliśmy i od razu wyleczyliśmy się z dachów kopertowych i niskich ścianek kolankowych.

nie macie znajomych? pojedźcie zobaczyć domy na sprzedaż od deweloperów.

osobom na etapie wyboru projektu naprawdę polecam.

wystarczy przed rozpoczęciem budowy odwiedzić jakichkolwiek znajomych z użytkowym poddaszem - my tak zrobiliśmy i od razu wyleczyliśmy się z dachów kopertowych i niskich ścianek kolankowych.

nie macie znajomych? pojedźcie zobaczyć domy na sprzedaż od deweloperów.

osobom na etapie wyboru projektu naprawdę polecam.

popieram, nic dodać nic ująći 8)

U siebie mam ściankę kolankową 100 cm, dodane zbrojenia pionowe. Wieńce i pionowe zbrojenia zalane B20 z gruszki. Gdyby krokwie nie zostały solidnie przedłużone, wyglądałoby to fatalnie z zewnątrz. A tak - krokwie wydłuyżyłem, proporcje budynku zostały zachowane. W środku robi się zdecydowanie więcej miejsca.