Gość 14.09.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Mam mały problem z sąsiadem. Buduje on dom ze ścianą z oknem balkonowym oddzieloną od mojej działki o 4 metry. Ściana dalej przechodzi w ślepą ( odległość 3 metry) . W tej chwili na poziomie gruntu betonuje taras ( który łączy się częściowo ze ścianą ślepą oraz z oknem.) który jest oddalony od granicy o 2,5m.Jego interpretacja : taras może być bliżej granicy o ,5 metra i jest - bo on liczy od ślepej . --- okno balknowe 4 m------------ ---------------slepa 3m-- I I I I________________ taras_____________ I 2,5Czy rzeczywiście prawo jest bezradne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 14.09.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Sorki , coś mnie nie zalogowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 14.09.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Wg mnie sąsiad nie ma racji... odległość można pomniejszyć rzeczywiście o 0,5m, ale od ściany "danego typu"...Zawsze możesz zasięgnąć informacji w Nadzorze Budowlanym lub jeśli nie zalezy Ci na układach z sąsiadem... możesz napisać pismo w tej sprawie do Urzędu Gminy.A może spróbujesz jeszcze raz porozmawiać w tej sprawie z sąsiadem?Możesz też spróbować w Wydziale Architektury zajrzeć do dokumentów i planu zagospodarwoania terenu działki sąsiada i zobaczyć co nakazał urzad. Być może wyraził zgodę na taką lokalizację, a jeśli nie to... samowola budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Wydział Architektury nie widzi w tym nic zdrożnego . Plan własnie z takim trasem został zaakceptowany przy pozwoloeniu budowlanym. Wg. Urzędu taras, który jest nie wyższy niż 90 cm ponad poziom terenu może być i do ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 15.09.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 No to przespałeś sprawę, miałeś możliwość odwołania się w ciągu 2 tyg., kiedy uprawomacniało się pozwolenie na budowe sąsiadów... teraz to już chyba klops. Chociaż w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Dział II Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej Rozdział 1 Usytuowanie budynku § 12 pkt. 5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne - o więcej niż 1 m. Spróbuj tu uderzyć No to, do boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts