JaMaDa 12.05.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 == DZIENNIK BUDOWY == PROSIMY O NIE WPISYWANIE KOMENTARZY DO DZIENNIKA - dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 12.05.2008 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Tak przymierzałem się do tego dziennika i przymierzałem, że jakiś miesiąc temu rozpoczęliśmy budowę ... zacznę więc od małego wstępu, potem trochę historii, aż w końcu dojdę do bieżących spraw... no to do dzieła... Wstęp Ja i moja rodzina: Jacek i Marta (małżonkowie , od prawie 4 lat) oraz Dawid – nasz 1,5 roczny syn. Miejsce zamieszkania: wynajmowana kawalerka w Jabłonnie, od 5 lat. Decyzja o budowie domu: od zawsze. Miejsce budowy domu: myślałem o rodzinnych stronach, ale ceny działek są poza naszym zasięgiem. Szukaliśmy więc w okolicy gdzie wynajmujemy mieszkanie: Jabłonna, Chotomów, Legionowo, Rajszew, Białołęka…. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 12.05.2008 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 2005 Intensywne poszukiwania działki – Internet, agencje, znajomi - nic nie dały – działki albo za duże, albo za małe albo gdzieś w szczerym polu lub lesie… Po pewnym czasie, z różnych przyczyn zrobiliśmy sobie przerwę w poszukiwaniach… Styczeń 2006 … i całkiem przypadkiem znaleźliśmy naszą działkę w Rajszewie. Powierzchnia: 1281 m2 Prąd: w drodze Woda: własne ujęcie Gaz: nie daleko, rzut beretem… no może kamieniem. Okolica: spokojna, przed działką pole – nie uprawiane, to samo za… Z prawej sąsiadka, z lewej dwie sprzedane działki, do głównej drogi Rajszewa 300 m, do trasy Warszawa – Nowy Dwór Mazowiecki tyle samo. Do granicy Warszawy 9 km. Luty 2006 Zawarliśmy umowę przedwstępną sprzedaży gruntu z właścicielką i wpłaciliśmy zaliczkę. Marzec 2006 Mamy akt notarialny … i puste konto… … ale jesteśmy szczęśliwi, a nawet szczęśliwi podwójnie – bo tego samego dnia okazało się że będziemy rodzicami Reszta 2006 Zaopatrujemy się w katalogi z projektami, przeglądamy Internet i szukamy projektu…. Głównym założeniem było znalezienie projektu domu dwurodzinnego – Marta jest jedynaczką i jej rodzice mieszkają dosyć daleko, więc w przyszłości zabierzemy ich do siebie. Ja chciałem prosty i nie duży domek, a Marta – pałac… zgadnijcie kto postawił na swoim… Ponieważ w gotowych projektach dwurodzinnych nie było nic ciekawego, szukaliśmy domu jednorodzinnego, którego da się przerobić na nasze potrzeby. Zacząłem też przeglądać fora i gromadzić wszelkie gazety dotyczące budowy. Październik 2006 Złożyliśmy wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci gazowej. c.d.n. Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 13.05.2008 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Luty 2007 Złożyliśmy wniosek do zakładu energetycznego ZEW-T S.A. o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej. We wniosku wpisałem moc przyłączeniową 7 kW. [Teraz wydaje mi się, że za mało - ciekawe co na to ZEW-T gdy okaże się, że mamy dużo większą - przecież opłata przyłączeniowa zależy od mocy - pewnie będzie trzeba dopłacić] Marzec 2007 Wymiana korespondencji z ZEW-T, dostarczenie załączników… w tym mapka za 65,73 PLN Dostaliśmy pismo z Mazowieckiej Spółki Gazownictwa o odmowie przyłączenia do sieci gazowej , a w sumie to nie odmowę, a propozycję udziału w kosztach przyłączenia na kwotę ok. 13 tyś . Nasze zdziwienie było tym większe, iż nasi sąsiedzi dostali decyzję pozytywną – cały koszt pokrywała MSG. Ciekawe co na to URE? Czekamy na ich decyzję . Kwiecień 2007 ZEW-T Przedpłata z tytułu wydania warunków przyłączenia: 146,40 PLN Zawarliśmy umowę o przyłączenie do sieci elektrycznej. Termin przyłączenia do listopada 2007, a termin ostatecznego odbioru przyłącza i przyłączanych instalacji: kwiecień 2009. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 13.05.2008 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Maj 2007 Wybraliśmy projekt: Dom w Orlikach 2 z Archonu. Dom jednorodzinny 5 pokoi, 1 kuchnia , spiżarka, jadalnia, 2 łazienki, kotłownia, garderoby, garaż, pomieszczenie gospodarcze, pom. rekreacyjne DANE PROJEKTU Powierzchnia domu bez garażu, strychu i piwnic: 178,9 m2 Powierzchnia garażu: 34.4 m2 Min. wymiary działki: 24,36x21,40m Kubatura: 970 m3 Powierzchnia zabudowy: 160,3 m2 Powierzchnia użytkowa: 142,8 m2 TECHNOLOGIA I KONSTRUKCJA: - ściany zewnętrzne: pustak ceramiczny Porotherm 25 cm + styropian 14 cm + tynk - strop: płyta żelbetowa - schody: żelbetowe wachlarzowe - ścianka kolankowa: h=119 cm - dach: czterospadowy, nachylenie 42 st., więźba drewniana, dachówka ceramiczna Elewacja wejściowa http://images34.fotosik.pl/251/eb4c2a9fa0ab5b01.jpg Elewacje boczne http://images27.fotosik.pl/211/64dcf9bff75efd03.jpghttp://images33.fotosik.pl/251/6753b2d2004cfb9c.jpg Elewacja ogrodowa http://images32.fotosik.pl/250/0ab8851a48202ade.jpg PARTER 124.4 m2 1 - Wiatrołap 4.8 m2 2 - Hol 10.8 m2 3 - Spiżarnia 2.4 m2 4 - Kuchnia 11.5 m2 5 - Jadalnia 10.9 m2 6 - Salon 25.7 m2 7 - Pokój 10.1 m2 8 - Łazienka 2.9 m2 9 - Pom. gosp. 2.9 m2 10 - Kotłownia 8.0 m2 11 - Garaż 34.4 m2 http://images27.fotosik.pl/211/2ca6dc30d44a3461.jpg PODDASZE 88.9 (127.8 ) m2 - w nawiasie pow. podłogi 1 - Hol 7.8 (7.8 ) m2 2 - Pokój 13.4 (15.3) m2 3 - Garderoba 5.3 (8.8 ) m2 4 - Pokój 14.0 (17.5) m2 5 - Pokój 19.0 (21.1) m2 6 - Łazienka 8.6 (12.7) m2 7 - Korytarz 3.3 (3.3) m2 8 - Garderoba 3.6 (10.1) m2 9 - Pomieszczenie rekreacyjne 13.9 (31.2) m2 http://images34.fotosik.pl/251/99f1b5469af59f8d.jpg Udaliśmy się do biura Akami, żeby wprowadzić nasze poprawki… pierwsza wizyta, za sprawą pracownika tego biura, była mało przyjemna… ale po wyjaśnieniu sobie kilku spraw z jego szefem, dalsze kontakty były o niebo lepsze… W między czasie, wraz z sąsiadami wystąpiliśmy do gminy o nieodpłatne przekazanie udziałów w drodze na rzecz gminy. Gmina się zgodziła. Czerwiec 2007 ZEW-T: opłata przyłączeniowa do umowy: 972,60 PLN Przekazanie udziałów w drodze na rzecz gminy. Dopieszczanie projektu. Drobna korekta ścianek działowych na poddaszu. Pomieszczenia 7, 8, 10 i 11 na parterze będą oddzielone od reszty parteru - to będzie mieszkanko teściów z osobnym wejściem z boku. Architekt musi nam tylko doprojektować wiatrołap. Dostaliśmy zawiadomienie z URE, że nie zgłaszają zastrzeżeń do odmowy przyłączenia naszego obiektu do sieci gazowej. Powód: brak warunków ekonomicznych – wyliczyli, że gazociąg musiał by mieć 116 m – a przecież do sąsiada skrzynki jest ok. 20 m. Po naszej interwencji w MSG okazało się, że nastąpiła pomyłka – ktoś źle spojrzał na mapę. Zapewniona nas (na razie słownie), że jednak zrobią przyłącze na własny koszt. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 13.05.2008 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Lipiec 2007 Projekt wraz z adaptacją kupiony. W sumie 4 660 PLN. 2 060 za projekt i 2 600 za adaptację. Oto on: Rzut parteru http://images26.fotosik.pl/212/3a6ecc2eaf33f9f7med.jpg Rzut poddasza http://images31.fotosik.pl/251/44a88a03716f3501med.jpg Powierzchnia całkowita to 217 m2 Nasza część ma ok. 152 m2, a część teściów ok. 65 m2. Wstępnie liczymy koszty…. I za stan surowy parteru i poddasza wychodzi ok. 200 000 PLN . Zobaczymy czy się sprawdzi. Chcemy zacząć budowę na początku 2008. Szukamy, więc ekip budowlanych. Wypytujemy znajomych, zbieramy telefony, dzwonimy i umawiamy się na spotkania. Stan surowy bez więźby: Pierwsza ekipa – jakoś mało przekonująca – tylko tyle pamiętam. Druga ekipa – jest ok. Weźmie ok. 35 000… umówiliśmy się na wrzesień – październik – wtedy poda dokładną kwotę, termin i spiszemy umowę… Sierpień 2007 Dach Pierwsza ekipa (z polecenia znajomych) – jest ok. Wstępne wyliczenia… pada kwota 35 000 – drewno i dachówki kupujemy sami, reszta wliczona… mamy się odezwać pod koniec roku, wtedy spiszemy umowę. Wrzesień 2007 Zawarliśmy umowę z ekipą od murów. Będzie to nas kosztować 42 000 PLN (tylko robocizna). Termin budowy: 01.03.08 do 30.06.08. Październik 2007 Mamy zaświadczenie o zapewnieniu dostawy gazu. Ważne 2 lata. Kupiliśmy projekt garażu G06A (700 PLN), mapkę do celów projektowych (600 PLN) i przekazaliśmy pewnej pani aby sporządziła plan zagospodarowania przestrzennego działki - czyli położenie budynku, garażu, szamba, ujęcia wody, chodników, ogrodzenia itp na działce. Koszt - nie powiem bo po znajomości, ale normalnie wynosi ok 1000 - 1500 PLN Listopad 2007 Złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę w Starostwie Powiatowym Legionowa. Opłata skarbowa za garaż wolnostojący - 48 PLN Grudzień 2007 Po nie całych 3 tygodniach od złożenia wniosku dostaliśmy pozwolenie na budowę. Zawarliśmy umowę z ekipą od dachu na kwotę 35 000 PLN. W cenie robocizna plus materiały: okna, rynny, blacha na obróbki, folia i inne, oprócz drewna na więźbę i dachówek. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 14.05.2008 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Styczeń 2008 Ups…. Przypomnieliśmy sobie o prądzie… ..... ściągnęliśmy energetyków – mój ojciec z kolegą z pracy – i mówimy, że chcemy żeby zrobili mam prowizorkę… i tu zapadła cisza… a gdzie przyłącze? No tak… toś my się nie zrozumieli… ja byłem przekonany, że będą mogli zrobić i przyłącze, i prowizorkę… ale niestety, najpierw ZEW-T musi zrobić przyłącze. Dzwonimy do zakładu energetycznego i słyszymy, ze jak dobrze pójdzie to w czerwcu powinien być prąd …. Ale cóż sami sobie jesteśmy winni – należało to załatwiać od razu po kupieniu projektu domu. Skontaktowaliśmy się z przydzielonym koordynatorem i… jest na urlopie. Luty 2008 Udało się nam skontaktować z naszym koordynatorem – sprawa wygląda, tak: najpierw musimy dowieść pozwolenie na budowę, potem oni rozpiszą przetarg na wykonanie przyłącza, dalej, firma która wygra, skontaktuje się z nami – zrobi wizję lokalną, projekt techniczny, odwiedzi urzędy i w końcu przyjedzie i wykona swoją robotę. Czas – min 4 miesiące . Dostarczyliśmy pozwolenie na budowę do ZEW-T… rozpiszą przetarg na wykonanie przyłącza. Podpisaliśmy umowę z MSG o przyłączenie do sieci gazowej do marca 2008. Termin umowy kompleksowej do maja 2009. Opłata 1505 PLN ale fakturę przyślą później – tzn. w czerwcu . Obudziliśmy się z kredytem… co prawda czekaliśmy, aż w pewnym banku wprowadzą kredyty we frankach – mamy tam pewne znajomości – ale nie ma co na to liczyć . Najpierw przejrzeliśmy wszystkie oferty w Internecie, opinie forumowiczów, opinie znajomych i inne, i wybraliśmy chyba 3 banki: GE, Fortis i Polbank, z naciskiem na GE. 20 luty 2008 Odwiedziliśmy Expandera, który potwierdził nasz wybór, padło na GE. 26 luty 2008 Wizyta w GE. Naszym „doradcą” kredytowym będzie Pani Joanna. - kredyt na 30 lat - waluta: CHF - oprocentowanie 3,55%, w tym marża to 0,78%, a reszta to LIBOR - ubezpieczenia: na życie, od utraty pracy – doliczone do kwoty kredytu - załączniki: wypis z KW, zaświadczenia o zatrudnieniu, pozwolenie na budowę, dziennik budowy z wpisem kierownika budowy, 28 luty 2008 Złożyłem wniosek o wypis z KW. Opłata skarbowa – 30 PLN 29 luty 2008 Odebrałem wypis z KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 14.05.2008 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 1 marzec 2008Odwiedziliśmy Pana Wojtka – szefa ekipy od murów. Ustaliliśmy zmiany, które chcielibyśmy wprowadzić do projektu – oczywiście kierownik budowy też się o nich dowie. Poinformowaliśmy go, że jeszcze nie mamy kredytu. 4 marzec 2008 Wizyta w GE – złożenie wniosku o kredyt. Ponieważ Marta zmieniła pracę od 1 stycznia i na dodatek na zaświadczeniu kadrowa napisała okres próbny, wniosek zostanie odrzucony. Nie pomoże nawet to, że dyrektor napisał na zaświadczeniu, że na 100% zostanie przyjęta z dniem 1 kwietnia na czas nie określony…. Co za paranoja… Pani Joanna radzi aby wstrzymać się do 1 kwietnia i stawić się z nowym zaświadczeniem… Większość dokumentów już pójdzie dalej, a to zaświadczenie prześlemy później… jest nie ciekawie. 10 marzec 2008Spotkanie z kierownikiem budowy – Panem Markiem- za jego usługi zapłacimy 1 500 PLN (podobno po znajomości)- przedstawiłem mu zmiany jakich chcemy dokonać – nie miał zastrzeżeń. Zmiany: - ściany zewnętrzne: silikaty N24- ściany wewnętrzne konstrukcyjne: silikaty N18- ściany działowe: silikaty N8- ściana kolankowa: podwyższona o jeden bloczek, ok 22 cm- strop Teriva- ściany fundamentowe: bloczki betonowe- będzie ogrzewanie podłogowe - poziom zero podniesie się o powiedzmy 8 cm. 12 marzec 2008 Wydzwaniam po przedstawicielach i składach budowlanych w okolicy, w poszukiwaniu silikatów. Ciężka sprawa – albo w ogóle nie mają albo niema i nie wiadomo kiedy będzie. I w końcu udało się – Pan Dariusz z Nowego Dworu Mazowieckiego może w ciągu 2-5 dni ściągnąć potrzebną mi ilość. Ceny netto z transportem i rozładunkiem: N24 za 4,40, N18 za 3,80, N8 za 2,20 20 marzec 2008 Przetarg na przyłącze do sieci energetycznej rozstrzygnięty. Wygrała firma Pana Zbigniewa. Umawiam się z jego pracownikiem na wizję lokalną – gdzie ma stanąć skrzynka 26 marzec 2008 Przyjechał pan Sławek z firmy Pana Zbigniewa – ustaliliśmy gdzie ma stanąć skrzynka, dostaliśmy oświadczenie, które ma być poświadczone notarialnie i jak najszybciej im dostarczone. Pytamy o termin – początek czerwca… … pozostaje czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 15.05.2008 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 2 kwiecień 2008 Kolejna wizyta w GE. Uzupełnienie dokumentacji. Prześwietlenie kont – historia z ostatnich 3 miesięcy…. 3 kwiecień 2008 Telefon od Pana Wojtka – chce zacząć 9 marca… Ja – że co? (puls 250, skurcz żołądka)... nie mamy jeszcze decyzji z banku… On – nie szkodzi, załatw koparkę i geodetę na wtorek (8 kwiecień)… Ja – …(w co ja się pakuję)… na wtorek… OK. …. i zaczynam wydzwaniać… Koparka: 1 - nie da rady 2 - zepsuty sprzęt, czeka na części 3 - Pan Sławek: zadzwonić po weekendzie Geodeta Znajoma geodetka, Pani Maria– przypomnieć dzień przed. Wizyta w Starostwie Powiatowym - zgłaszam rozpoczęcie prac budowlanych 5 kwiecień 2008 Znajomy ma do oddania wychodek w dobrym stanie – stoi na działce pod Wyszkowem. Pojechaliśmy, załadowaliśmy i przywieźliśmy na naszą działkę. Trzeba jeszcze tylko załatwić beczkę na…. 7 kwiecień 2008 Rozmowa z Panem Wojtkiem - zaczynamy jednak w środę (9 kwietnia) 8 kwiecień 2008 Dzwonie: Koparka – Pan Sławek, zna się z Panem Wojtkiem, więc Będzie w środę rano. Pan Wojtek – będzie w środę rano z pracownikiem – wstępnie wytyczą budynek. Pani Maria – będzie w środę popołudniu lub w czwartek rano – wytyczy osie budynku. Pan Marek – kierbud – poinformowałem go, że zaczynamy – musi zobaczyć zbrojenie ław przed ich zalaniem. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 15.05.2008 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 PODSUMOWANIE NR 1 Jutro … czyli 9 kwietnia… zaczyna się budowa, więc nadszedł czas na podsumowanie tego co należało przygotować, załatwić i ile to kosztowało. Zakup działki. Dawna sprawa. Gaz. Wniosek złożyliśmy na 1,5 roku przed budową i jeszcze się trochę zejdzie zanim zrobią przyłącze. Opłata przyłączeniowa: 1505 PLN Prąd. Wniosek złożony ponad rok temu i to wystarczy pod warunkiem, że zaraz po odebraniu projektu, wystąpi się o pozwolenie na budowę. Od momentu uzyskania (a raczej dostarczenia) pozwolenie na budowę czeka się 4 - 6 miesięcy – przynajmniej w naszym przypadku. Opłata przyłączeniowa i inne: 1185 PLN Projekt domu – oryginał wraz z adaptacją: 4560 PLN Projekt garażu – 700 PLN Mapa do celów projektowych – 600 PLN Projekt zagospodarowania działki – przyjmijmy: 1200 PLN Pozwolenie na budowę – opłata skarbowa za garaż: 48 PLN Wychodek – tylko transport: 100 PLN, beczka – 50 PLN Razem: 9948 PLN Przed rozpoczęciem budowy powinienem jeszcze załatwić: prowizorkę budowlaną, studnie z pompą, garaż blaszany na jakiś drobny sprzęt, ale nie udało mi się. Ponieważ nie spodziewamy się kłopotów z dostępnością materiałów budowlanych (znajomości, a dwa jeszcze nie załatwiony kredyt, więc wszystko szło na krechę), to nie gromadziłem ich – zamawiałem je z dnia na dzień w miarę potrzeb. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 15.05.2008 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 9 kwiecień 2008 Poniżej zdjęcie naszej działki przed wprowadzeniem ciężkiego sprzętu.http://images30.fotosik.pl/213/b2aaf342e2705511m.jpg Pan Wojtek wstępnie wytyczył budynek. Pan Sławek ściągnął humus. http://images34.fotosik.pl/253/f05607acd7438959m.jpg Zaczął o 8.15 skończył o 10.15. Koszt: 1000 PLN. Pan Sławek dowozi również piach i żwir, więc umówiliśmy się, że przywiezie piach i zasypie fundament. http://images26.fotosik.pl/213/56add7aa016894d3m.jpg Pani Maria (geodetka) dostała projekt domu i zagospodarowania działki – musi się przygotować do wytyczenia budynku. Dostałem namiary na Pana Jurka – studniarza – wykonuje studnie wiercone tzw. abisynki. Umówiłem się z nim na piątek. Bierze 70 PLN za metr z materiałem. Przywieźli materiały:Pręt żebrowany zbrojeniowy fi-12 0,7 tony. 2178 PLNwalcówka gładka fi-6 0,282 tony. 877 PLNdrut goły 1,2 15 kg. 79 PLNtarcica 2,1 m3. 1486 PLN c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 10 kwiecień 2008 Osie budynku wytyczone. Koszt – nie podam, ale dla tego budynku normalnie było by w granicach 800 – 1 000 PLN. Naniesiony jest również poziom „0” – który jak się okazuje jest dość istotny, ale jakoś umkną mojej uwadze. Przez to wykop jest trochę przy głęboki i trzeba będzie dołożyć jedną warstwę bloczków betonowych – a to kosztuje. Dzięki temu poziom „0” będzie jakieś 40 cm powyżej poziomu drogi. Różnica poziomów między frontem a tyłem działki ma jakieś 50 cm. Ekipa budowlana zrobiła szalunki pod ławy oraz zbrojenie. http://images28.fotosik.pl/214/ceb7aa9f29a763efm.jpg w oddali widać "zamontowany" wychodek http://images33.fotosik.pl/254/763b353712c02492m.jpg ...jutro wizyta Pana Marka (kierbud) i zalewanie ław .. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 11 kwiecień 2008 Pan Jerzy od studni przyjechał o 8.40 z pomocnikiem. Pokazałem im gdzie ma być studnia i od razu zabrali się do roboty. Skończyli o 12.00. Studnia ma 13 m, woda bezbarwna, klarowna, bez zapachu – to chyba dobrze . Pan Jurek zainkasował 900 PLN. http://images27.fotosik.pl/213/b187648f1ddd09adm.jpg http://images30.fotosik.pl/214/ef17804230ce4e78m.jpg Ok. 10 pojawił się kierbud – Pan Marek. Obejrzał zbrojenie i pokazał co poprawić – niektóre pręty wchodziły w ziemię, miejscami nie osiowo ułożone zbrojenie. Ekipa poprawiła. Jest ok - można zalewać. Wpisał się do Dziennika i pojechał. Przy wytyczaniu osi nie miałem ze sobą Dziennika, więc odwiedziłem Panią Marię - wpis uzupełniony. Przed 13 pojawiła się pompa do betonu, a zaraz po niej betoniarki – 3 sztuki. ... ekipa zalewa ławy... http://images31.fotosik.pl/254/3bfe1b063bbb879fm.jpg Niestety zabrakło ok. 1 m3 betonu – tak więc czwarta betoniarka z dolewką w drodze. A pompa odjechała. O 15.30 ławy były zalane . http://images34.fotosik.pl/254/1434f501ae912901m.jpg Poszło 28 m3 betonu B20 za 8980 PLN. Do tego wynajęcie pompy za 549 PLN. W między czasie zadzwoniła pani z firmy, która będzie robiła przyłącze gazowe, żeby umówić się za wizję lokalną – gdzie ma stać skrzynka… Będą potrzebne: pozwolenie na budowę, mapka planu zagospodarowania działki, rzut parteru. Pracownik Pana Sławka (tego od koparki) zwozi piach do zasypania fundamentu - w sumie będzie 17 wywrotek. Przywiezie również piach do murowania - 2 wywrotki. ... od poniedziałku (14 kwietnia) ekipa będzie murować ściany fundamentowe... c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 12 kwiecień 2008 Dotarły bloczki betonowe - na razie 972 szt, a będzie ok 2000 szt. http://images30.fotosik.pl/214/f5d6b5ca7e03a8b8m.jpg Ławy – zdjęte szalunki, na powierzchni widać zgrubienia od zbrojenia … pewnie za płytko ułożyli... szybki telefon do kierbuda - może tak być. Kupiłem hydrofor i … redukcje, złączki, węże, zawór zwrotny – koszt 380 PLN. W końcu wypełniłem tablicę informacyjną i ją powiesiłem. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 14 kwiecień 2008 Walka z hydroforem – ponad 4 godziny, ale działa. Niestety miejsca połączeń węża ssącego nie są szczelne i pompę po dłuższej przerwie należy ponownie zalewać – chyba hydraulika ze mnie nie będzie. http://images27.fotosik.pl/213/eb83cd969025cd1fm.jpg Kolejna dostawa materiałów: 6 rolek papy izolacyjnej I333 – miała być inna, ale tak byłem zajęty walką z hydroforem, że sobie odpuściłem. 262 PLNCemplast 30 dm3 – 4 bańki. 657 PLNCement portlandzki – 1900 kg. 912 PLN Dysterbit 20 kg – 10 pojemników. 508 PLNPrzyjechał również piach do zasypki. Przyjechała ekipa i "rzuciła" się do roboty... http://images32.fotosik.pl/253/8a643d21ec540c41m.jpg Pojawił się pan z firmy, która będzie robiła przyłącze gazowe. Zaznaczył na mapce gdzie ma stać skrzynka +/– 15 cm. Okazało się, że za dużego wyboru nie mieliśmy – ponieważ MSG za to płaci, więc tak wyliczyli długość żeby jak najtaniej im wyszło – a że Tobie wyjdzie prawie w bramie to nie ich problem. Firma przygotuje również projekt instalacji od skrzynki do miejsc poboru za 1200 PLN. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 15 kwiecień 2008 Tak na początek dnia – ponowne zalewanie hydroforu . Budowlańcy murują ściany fundamentowe. Będzie 8 warstw czyli ok. 134 cm wysokości…. W salonie będzie 6 warstw, tj. ok. 104 cm. http://images32.fotosik.pl/254/f9eab25caec1a9aem.jpg Wizyta w GE. Dołączam kolejne „papierki”. Pani Joanna przygotuje umowę na czwartek i w tedy podpiszemy. Zobaczymy. Dowieźli kolejne palety bloczków betonowych, w sumie 1080 szt. Razem z poprzednią dostawą wyszło 2052 + 20 szt za 8081 PLN. Dzwonię: Hydraulik. Czas się umówić z hydraulikiem na położenie kanalizacji w fundamencie. W piątek fundamenty powinny być zasypane i piach zagęszczony, więc będę próbował umówić go na sobotę. Wydzwaniam po hydraulikach i wszyscy zarobieni . Mogą przyjść, ale za miesiąc . Na szczęście Pan Wojtek daje namiary na gościa, z którym często współpracuje. Dzwonie, powołuje się na Pana Wojtka i… będzie w sobotę . Koparka. Pan Sylwek przyjedzie w piątek. Beton. Poniedziałek lub wtorek. Styropian na fundament. Zamówiłem styropian Silver fundament FR w ilości 7,2 m3. Cena za m3 to prawie 444 PLN. Ekipa skończyła ściany fundamentowe. Zaczęli kłaść pierwszą warstwę dysperbitu. http://images24.fotosik.pl/214/cfeacdbae34a322dm.jpg Odezwali się ludzie od garażu… całkiem o nim zapomniałem. Zamówiony był 11 kwietnia, a będzie w piątek (18.04) ok. 8. Na dzisiaj koniec… c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 16 kwiecień 2008 Mazanie ścian trwa. http://images28.fotosik.pl/214/50024c459a5fc96am.jpg Przyjechał styropian 7,2 m3 za 3196 PLN. Ściany fundamentowe początkowo miały być ocieplone 10 cm warstwą, ale ponieważ ściany zewnętrzne będą ocieplane styropianem o grubości 20 cm, zamówiłem jeszcze zwykły styropian o grubości 5 cm, żeby nie było zbyt dużego zwisu. Czyli dopłaciłem 855 PLN (styropian dach-podłoga 4,5 m3). Dowieźli: Klej do styropianu Prefix, 27 worków. 539 PLN Siatka z włókna szklanego 150 m2. 214 PLN Przyjechał hydraulik – zobaczył rzuty. Ustaliliśmy szczegóły. Za robociznę weźmie 950 PLN, w tym ułożenie: poziomów, rury pod kominek, rury do rekuperatora. Materiał min 2000 PLN. Budowlańcy przyklejają styropian... http://images34.fotosik.pl/254/9e96b96b58bce44em.jpg ...wyć mi się chce kiedy patrzę jak oni to robią . Miałem wątpliwości czy dobrze zrobiłem kupując ten dodatkowy styropian (5 cm), ale teraz jestem spokojniejszy, bo przykryje te szpary i krzywizny… no nie, jeszcze zabrakło styropianu … domówiłem, będzie jutro. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 17 kwiecień 2008 Brakujący styropian dowieziony. 0,86 m3 za 382 PLN. Ekipa Pana Wojtka kończy przyklejać styropian. http://images31.fotosik.pl/254/369ea311f93d640fm.jpg Przyjechała ekipa hydraulików. Położyli rurę 250 do rekuperatora i zrobili przepust z rurą 160 do szamba. Resztę zrobią w sobotę. http://images26.fotosik.pl/214/9a9d5657bb014907m.jpg ... styropian przyklejony, siatka też... http://images34.fotosik.pl/254/d17fa16554939868m.jpg Cały dzień próbujemy skontaktować się z Panią Joanną z GE . W końcu (pod wieczór) udało się – przeprasza, ale umowa będzie jednak na jutro. Zobaczymy. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 18 kwiecień 2008 O 7 rano stawili się budowlańcy i koparka. A zaraz po nich kolejna ekipa – od garażu. http://images32.fotosik.pl/254/21d5efd830daec82m.jpg Garaż był gotowy po ok. 20 minutach. Koszt 1550 PLNhttp://images29.fotosik.pl/214/f5a61f3302e9f476m.jpg Zasypywanie fundamentów trwa. Budowlańcy wyrównują to co koparka narzuci i zagęszczają skoczkiem. http://images26.fotosik.pl/214/9180faa98706d850m.jpghttp://images34.fotosik.pl/254/015a8d0bf8085190m.jpg O 12 Pan Sławek skończył. Piachu starczyło na styk. Koszt:Ziemia do zasypania: 17 wywrotek. 4250 PLNPiasek do murowania: 2 wywrotki. 700 PLNŻwir: 1 wywrotka. 500 PLNRobocizna 1150 PLN Bloczki silikatowe. Zamówiłem na środę. N24 3072 szt. N18 1728 szt. N8 880 szt. Jest gotowa umowa kredytowa. Pojechaliśmy do GE i podpisaliśmy ją. Pierwsza transza ma być w poniedziałek na koncie. Zobaczymy. Ekipa Pana Wojtka skończyła. Przed zalaniem chudziaka wykopią jeszcze rowki w miejscach gdzie będą stały ścianki działowe i ułożą tam zbrojenie.http://images27.fotosik.pl/213/907b4e218fde3c03m.jpg c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 19 kwiecień 2008 O 10 przyjechali hydraulicy – 4 ludzi. Skończyli o 14. Koszt:Robocizna: 950 PLN w tym 15 punktów i rura do rekuMateriał: kanalizacja 1300 PLN, rura 250 do reku 950 PLNRazem 3200 PLN. http://images32.fotosik.pl/254/9f12bf1e94323629m.jpghttp://images23.fotosik.pl/213/753a65da7e1eb00em.jpg...gotowe...http://images34.fotosik.pl/254/76311d2ef3d799c8m.jpg Znaleźliśmy błąd w umowie, a dokładniej w kosztorysie. Zaznaczone jest, że mamy parter wykończyć, a poddasze doprowadzić do stanu deweloperskiego. A miało być: parter stan deweloperski, poddasze stan surowy. Ups… to ja źle wypełniłem załącznik do wniosku, źle go zrozumiałem… a przecież wypełniałem go przy Pani Joannie (z GE). Tyle rozmawialiśmy z nią o stanie wykończenia – chcieliśmy wykończyć to mniejsze mieszkanie na parterze, a resztę zostawić w stanie surowym na później, ale bank nie chciał iść na ustępstwa. I w końcu ani ona, ani analityk, który to podobno sprawdzał nie poprawili tego błędu. Czekamy do poniedziałku i będziemy wyjaśniać. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts