JaMaDa 12.05.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Jeśli chcesz coś z komentować, o coś zapytać - to proszę tutaj. Za wszystkie uwagi z góry dziękujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 13.05.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 witam witam:) miło mi być pierwszym komentującym. Cieszę się, że są jeszcze ludzie budujący duże domy;] Ja również jestem w trakcie budowy domu dwurodzinnego. Przekształcony projekt "Pod Dębami 2" z Archonu:) http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f0188dc015ae będę uważnie obserwował i kibicował Może kiedyś podzielę się fotkami;] Pozdrawiam, Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 13.05.2008 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 dzięki... ja wiem czy taki znowu on duży... to zależy jak się na niego spojrzy... niby 217 m2 ale jak się podzieli przez 2 - bo przecież dwurodzinny - to wychodzi ok 109 m2 na mieszkanie, a to raczej nie dużo. ... zamieść jakieś fotki swojego domku albo rzuty - ciekaw jestem jak rozwiązałeś podział - oddzielona klatka schodowa czy tak jak jest w oryginale? A instalacje planujesz oddzielne czy wspólne? Swego czasu ten projekt też braliśmy pod uwagę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 13.05.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 wieczorem wstawię parę fotek i rzut ze zmianami. -zrobiliśmy oddzielną klatkę...tzn ta która jest otwarta została zamknięta-doprojektowany garaz dwustanowiskowy-instalacje... elektryczna podzielona na dwie (tzn dwie rozdzielnie i podwójne opomiarowanie, c.o. jeden piec na ekogroszek no i jedna instalacja do dwóch rozdzielni góra/dół ale to standard nawet w domkach jednorodzinnych Co do większych zmian to zmieniona została konstrukcja dachu, z czterospadowego na dwuspadowy i podwyższona ścianka kolankowa do prawie 140 cm. kotłownia przeniesiona do garażu, powiększona łazienka na dole. Także z projektu pod dębami pozostał tylko parter i układ pomieszczeń na piętrze. Dzięki tym zmianom wyszedł spory kawałek podłogi:) 306 metrów po podłodze bez garażu...ale tak jak mówisz, gdy się to podzieli na 2 mieszkania to wyjdzie po skromne 153 metry:) A co ważne mieszkania są podzielona góra/dół na górze zrobiona pełnowymiarowa kuchnia z jadalnią i duża łazienka, 2 sypialnie, salon i spory hol... dół prawie tak samo jak na rzutach Komunikacja rozwiązana w ten sposób: jedno główne wejście to wiatrołapu...z wiatrołapu jedno wejście na klatkę schodową, a drugie na hol na parterze. Mieszkania w pełni niezależne.Do wieczora:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 13.05.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 witam oto obiecane fotki:) Rzut parteru: Nie zmieniałem okien na elewacji, można te zmiany zobaczyć na zdjęciach poniżej raz parter:dwa trzy cztery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 14.05.2008 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 ... oddzielona klatka schodowa to dobry pomysł... my jednak odrzuciliśmy tego typu projekty - niezależna góra-dół - bo jedno mieszkanie miało być do 60 m2 i najlepiej na parterze... poza tym, ustaliliśmy, że te mieszkania mają być całkowicie niezależne - osobne wejścia, najlepiej zlokalizowane na innych stronach budynku, oddzielne instalacje - tj. CO, CWU, gaz i prąd z podlicznikami, a jak wyjdzie z tymi instalacjami to się okaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 15.05.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Bardzo ładny ten Wasz domek. Ogólnie projekty Archonu od początku przydały mi do gustu. Niestety biorąc pod uwagę szerokość działki- nie wszystko nam "wchodziło". Padło na Mimozy. Pozdrawiam i czekam na następne wpisy i postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 02:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Dzięki... dyrektorem artystycznym jest Marta (ja jestem dyrektorem technicznym ) - ona wybierała projekt, a ja marudziłem, że zbyt rozbudowany , że za drogi , że zbyt "świeży" i może mieć pełno błędów , ale nie słuchała... i w sumie dobrze . Chodź teraz się śmieję, że sąsiedzi będą mieli piękny widok zza okna, a my pewnie dywany na betonie, bo nie będzie na wykończenie ... a kolejne wpisy już niedługo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 16.05.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Dacie radę! A dom naprawdę ładniutki i dobrze, że dyrektorka arystyczna postawiła na swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 16.05.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 no no:) czekamy na mury;] z tym styropianem na fundamentach tak bywa... u siebie odłożyliśmy to aż zakończymy stan surowy. z uwagi na wysokie fundamenty, przyklejony wcześniej mógłbym zostać uszkodzony przy obsypywaniu i późniejszym murowaniu murów. Teraz widzę, że to była dobra decyzja. A jak już skończą to delikatnie odkopiemy fundamenty i sami, porządnie przykleimy styropian i zatrzemy siatką. Jedynie drenaż domu na poziomie ław wykonaliśmy przed obsypaniem...później ciężko byłoby się tam dostać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 16.05.2008 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 ... można zrobić i tak... nie pomyślałem nawet o tym ... tylko to odkopywanie po kawałku ściany i ponowne zasypywanie... a z tymi szparami to trochę przesadziłem. W tedy wydawały mi się ogromne. Wiesz jak to, jest. Jak widzisz je u kogoś to, wydają się niewielkie, ale jak widzisz je na własnej ścianie, to wydają się kilka razy większe ... obecnie murują ścianki kolankowe i ocieplenie jakoś to zniosło... i oby tak do końca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 17.05.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Co do obliczeń- tak to bywa u nas też sporaaaaśno już wyszło. Zdjęcia the best z Twojego dziennika- Pan ujażmiający pompę!- wygląda jak z filmu anakonda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 17.05.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 z tego kosztorysu dziwi mnie tak wysoki rachunek za ławy....co złożyło się na te 18 tys.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 19.05.2008 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 ... hmmm, odlicz zdjęcie humusu (w dzienniku już poprawiłem), bo policzyłem dwa razy .... A więc, beton + pompa - prawie 9 500 PLN, zbrojenie - ponad 3000 PLN , tarcica na szalunki - ok 1500 PLN i robocizna. Tarcica była używana jeszcze wielokrotnie (schody, strop, wieńce, nadproża), ale wliczyłem ją tylko do ław. Ilość użytej stali policzyłem na oko, bo kupiłem tyle, żeby wystarczyło na całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 23.05.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 I co nowego u Was? :> rosną ściany? może jakieś zdjątka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 26.05.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam po dłuższej przerwie... dziennik wzbogacił się o nowe wpisy... jeszcze tylko dwadzieścia parę dni i będę na bieżąco ... z obecnych spraw to zamówiliśmy więźbę za ok 800 PLN/m3 i jesteśmy na etapie wyboru dachówki. Dachówka cementowa, prawdopodobnie Braas - podwójne S lub romańska, brązowa, błyszcząca... niestety nigdzie niema wystawek z nową kolekcją i nie możemy porównać, która jest bardziej błyszcząca - z powłoką Lumino czy Cisar ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 26.05.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Wow! Jestem pod wrażeniem Waszych schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMaDa 27.05.2008 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 ... teraz przez ten szalunek wyglądają strasznie masywnie... mam nadzieję, że po zdjęciu szalunku będą wyglądały lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 27.05.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Schody naprawdę super Bardzo mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 28.05.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Ach te schody! mniam mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts