Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nielegalnie dom na moje dzialce!!!

mrokomoro

Recommended Posts

sąsiad nielegalnie pobudowal dom tak że wszedł na moja dzialkę na 2 metry w głąb i na długości 15m. top było dawno, było zglaszane ale nic. on twierdzi ze jemu moj dziadek do ktorego nalezała działka mu pozwolil ustnie i ze ma swiadkow, tyle ze moja ciocia ktora mieszkała z ojcem mowi ze w zadnym wypadku dizadek by sie na to niezgodzil. było ostatnio wytyczane granice by przepisac dizalke na mnie i ow sąsiad po wizycie geodety powyrywal wszystkie słupki ktore geodeta nabił. na pytania geodety o plany domu on odparl ze nie pokaze mu bo niemusi a z tego co wiem to sasiad nie ma planow na ten dom. co zrobic. doradzili mi zebym wytoczył proces cywilny ale mnie niestac i obawaim sie ze moze sie to ciagnąc latami.

ta czesc domu stoi na mojej dzialce. co by mi grozilo prawnie gdybym zburzyla to co stoi na mojej dzialce. pies drapal jego chalupe.

Mi się wydaje ,że dom jest tego na czyjej ziemi stoi. Gdyby tak dało się uzyskać odrębność lokali to wtedy pewnie mogłabyś je zburzyć jakby sie cały dom nie zawalił.

A wracając na ziemię to pozostaje tylko wykup przez sąsiada twojej ziemi przez sąsiada. Jak nie po dobroci to pewnie sąd go przymusi .

przerabiałem nie dawno temat z prawnikami.

dziadek zgodził się czy nie, zakładając że sąsiad budował z pozwoleniem na budowę, max co możesz zyskać po procesie cywilnym w obecnej sytuacji to odkupienie po cenach rynkowych przez sąsiada tych 30m2. a jeśli bez pnb to nie wiem czy to coś zmienia.

uzyskując pozwolenie na budowę, sąsiad musiał przedstawić dokument że jest włascicielem ziemii.... więc albo dostał na pismie pozwolenie od dziadka, albo go nie dostał i jest samowola budowlana, albo np. mógł takie zezwolenie od dziadka sfałszować......

zwróć się do nadzoru budowlanego o kontrolę pnb i zgodności zabudowy z pozwoleniem.....

• 2 weeks później...
a jak budowal bez pozwolenia to kłania się nadzór budowlany - albo przewietrzysz mu kieszeń na zalegalizowanie samowolki albo dostanie karę i nakaz rozbiórki :D a potem w najgorszym razie na podstawie art 231 par. 2 K.C. mozesz żądać wykupienia przez sąsiada zajetego terenu