Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze a parkiet po skosie

beciaw2

Recommended Posts

Czy ktoś z Was zdecydowałby się ułożyć parkiet okrętówkę po skosie pomieszczenia (szer.4,2 dł ok. 10m) na poddaszu gdzie jest tylko 2,5m prostego sufitu a resztę to skosy? Zaproponował mi to parkieciarz, a ja nie wiem na co się zdecydować. Boję się czy nie będzie to wszystko zbyt haotyczne. Parkiet ma być jesionowy ( chyba 45 x7cm), a ściany i sufit ze skosami w jednolitym kolorze kremowym.

Jak byście zrobili?

Czy ktoś z Was zdecydowałby się ułożyć parkiet okrętówkę po skosie pomieszczenia (szer.4,2 dł ok. 10m) na poddaszu gdzie jest tylko 2,5m prostego sufitu a resztę to skosy? Zaproponował mi to parkieciarz, a ja nie wiem na co się zdecydować. Boję się czy nie będzie to wszystko zbyt haotyczne. Parkiet ma być jesionowy ( chyba 45 x7cm), a ściany i sufit ze skosami w jednolitym kolorze kremowym.

Jak byście zrobili?

Masz do wyboru albo poszerzyć pomieszczenie które ma stosunek 1:2 (około 5m x 10m).

Lub zneutralizować kładąc po przekątnej. Parkieciarz sam sobie robi więcej pracy a ty ścinków. Wybór należy jednak do ciebie. Po przekątnej wygląda ciekawiej i chaosu w tym nie będzie. Pomieszczenie jest porostokątem .

vanitas vanitatum et omnia vanitas

A jakbym chciała poszerzyć pomieszczenie to równolegle do krótkiej ściany tak?

Parkieciarz twierdzi że mu wszystko jedno, a ponieważ kupuję u niego usługę wraz z parkietem płacę od metra położonego parkietu. Twierdzi również że ułożenie po skosie jest bezpieczniejsze jeśli chodzi o tworzenie się ewentualnych szczelin nad rurami z ciepłą wodą do kaloryferów ułożonych w posadzce. Prawda?

A jakbym chciała poszerzyć pomieszczenie to równolegle do krótkiej ściany tak?

Parkieciarz twierdzi że mu wszystko jedno, a ponieważ kupuję u niego usługę wraz z parkietem płacę od metra położonego parkietu. Twierdzi również że ułożenie po skosie jest bezpieczniejsze jeśli chodzi o tworzenie się ewentualnych szczelin nad rurami z ciepłą wodą do kaloryferów ułożonych w posadzce. Prawda?

Dla mnie osobiście nie ma to znaczenia jak przebiegają deszczułki parkietowe nad rurami centralnego ogrzewania. Na ewentualne powstawanie szczelin ich wielkość i zasięg wpływ ma stopień nagrzania podłoża na którym wyklejony parkiet jak również wzór.

Ponieważ u ciebie ułożony zostanie w "cegiełkę" i pewnie "dziką" to niema znaczenia na tworzenie się szczelin.

W miejscach gdzie przebiegać będą rury. Można rozgrzać podłoże i określić zakres podwyższonej temperatury podłoża. W tym miejscu może parkieciarz ułożyć deszczułki o niższej wilgotności np 6-7%. Potrzebny jest do tego sprzęt pomiarowy, który na pewno posiada. Za tą pracę może żądać dopłaty.

To prawda parkiet ułożony prostopadle do dłuższych ścian poszerzy pomieszczenie.

______________________________________________-

vanitas vanitatum et omnia vanitas