beciaw2 12.05.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Czy ktoś z Was zdecydowałby się ułożyć parkiet okrętówkę po skosie pomieszczenia (szer.4,2 dł ok. 10m) na poddaszu gdzie jest tylko 2,5m prostego sufitu a resztę to skosy? Zaproponował mi to parkieciarz, a ja nie wiem na co się zdecydować. Boję się czy nie będzie to wszystko zbyt haotyczne. Parkiet ma być jesionowy ( chyba 45 x7cm), a ściany i sufit ze skosami w jednolitym kolorze kremowym.Jak byście zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 12.05.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Czy ktoś z Was zdecydowałby się ułożyć parkiet okrętówkę po skosie pomieszczenia (szer.4,2 dł ok. 10m) na poddaszu gdzie jest tylko 2,5m prostego sufitu a resztę to skosy? Zaproponował mi to parkieciarz, a ja nie wiem na co się zdecydować. Boję się czy nie będzie to wszystko zbyt haotyczne. Parkiet ma być jesionowy ( chyba 45 x7cm), a ściany i sufit ze skosami w jednolitym kolorze kremowym. Jak byście zrobili? Masz do wyboru albo poszerzyć pomieszczenie które ma stosunek 1:2 (około 5m x 10m). Lub zneutralizować kładąc po przekątnej. Parkieciarz sam sobie robi więcej pracy a ty ścinków. Wybór należy jednak do ciebie. Po przekątnej wygląda ciekawiej i chaosu w tym nie będzie. Pomieszczenie jest porostokątem . ____________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciaw2 13.05.2008 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A jakbym chciała poszerzyć pomieszczenie to równolegle do krótkiej ściany tak?Parkieciarz twierdzi że mu wszystko jedno, a ponieważ kupuję u niego usługę wraz z parkietem płacę od metra położonego parkietu. Twierdzi również że ułożenie po skosie jest bezpieczniejsze jeśli chodzi o tworzenie się ewentualnych szczelin nad rurami z ciepłą wodą do kaloryferów ułożonych w posadzce. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askaaa 13.05.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Ja mam ułożony parkiet jesionowy po skosie na całym poddaszu. Pokoiki raczej są w kwadracie. Zdjęć nie mam, a teraz nie zrobię ponieważ podłoga przykryta jest tekturą. Jak dla mnie wygląda to fajnie. Gdybym miała znowu wybierać to oczywiście pod skosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.05.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A jakbym chciała poszerzyć pomieszczenie to równolegle do krótkiej ściany tak? Parkieciarz twierdzi że mu wszystko jedno, a ponieważ kupuję u niego usługę wraz z parkietem płacę od metra położonego parkietu. Twierdzi również że ułożenie po skosie jest bezpieczniejsze jeśli chodzi o tworzenie się ewentualnych szczelin nad rurami z ciepłą wodą do kaloryferów ułożonych w posadzce. Prawda? Dla mnie osobiście nie ma to znaczenia jak przebiegają deszczułki parkietowe nad rurami centralnego ogrzewania. Na ewentualne powstawanie szczelin ich wielkość i zasięg wpływ ma stopień nagrzania podłoża na którym wyklejony parkiet jak również wzór. Ponieważ u ciebie ułożony zostanie w "cegiełkę" i pewnie "dziką" to niema znaczenia na tworzenie się szczelin. W miejscach gdzie przebiegać będą rury. Można rozgrzać podłoże i określić zakres podwyższonej temperatury podłoża. W tym miejscu może parkieciarz ułożyć deszczułki o niższej wilgotności np 6-7%. Potrzebny jest do tego sprzęt pomiarowy, który na pewno posiada. Za tą pracę może żądać dopłaty. To prawda parkiet ułożony prostopadle do dłuższych ścian poszerzy pomieszczenie. ______________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beciaw2 13.05.2008 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts