Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokośc chudego betonu do poziomu zero

Recommended Posts

Witam ,

w projekcie mam

- piasek

- chudy beton 15 cm

- folia PE

- styropian 12 cm

- szlichta 7

- posadzka 2 -cm

Górny poziom posadzki dokładnie licuje sie ze szczytem ściany fundamentowej.

Wykonawca proponuje aby warstwę chudego betonu zlicowac ze szczytem ściany fundamentowej. Jakie sa tego plusy i minusy. ??? Twierdzi iz tak teraz wszyscy robią aby warstwa styropianu oraz szlichta nie była obniżona w stosunku do szczytu ściany fundamentowej./ ponoć lepiej ze wzgledów izolacyjnych/.

Co o tym myslicie. ????

Jak to jest u Was?

Dodam iż podniosłem ze względu na warunki gruntowe ścianę fundamentową o 15 cm co odczułem po ilosci betonu a teraz jeszcze całość pochłonie duże ilości piasku jaki muszę wsypać aby chudy beton był na równi ze ściana fundamentowa.

G.

u mnie ściana fundamentowa będzie równa z górną warstwą chudego betonu i faktycznie z przyczyn izolacyjnych jest to o wiele lepsze rozwiązanie bo bez problemu łączysz sobie izolację poziomą ściany fundamentowej z izolacją poziomą posadzki – brak jakichkolwiek załamań i zagięć – łączysz je na tym samym poziomie.

Witam ,

Wykonawca proponuje aby warstwę chudego betonu zlicowac ze szczytem ściany fundamentowej. Jakie sa tego plusy i minusy. ??? Twierdzi iz tak teraz wszyscy robią aby warstwa styropianu oraz szlichta nie była obniżona w stosunku do szczytu ściany fundamentowej./ ponoć lepiej ze wzgledów izolacyjnych/.

G.

Jak tak będę robił zresztą zgodnie z projektem.

Brawa dla Twojego wykonawcy moje gamonie tego nie wiedziały

Fakt większość ludków tak robi ale musisz zwrócić uwagę na wszystkie nadproża i generalnie wysokość na parterze. Muszą wymurować odpowiednio wysoko. Druga i najważniejsza sprawa to obniżyć podłogę w garażu tak aby po końcowym wylaniu posadzek nie było problemu z wjazdem. Ja niestety niedopilnowałem i pierwsza warstwa bloczków Ytong (ciagnie wodę) musiała zostać zaizolowana i zasypana aby można było wjechać do garażu. Poprostu wjazd do garażu licuje Ci się kafelkami w środku a przecież wjazd masz z kostki i piasku i duże szansze ąe będzie tam woda.

Pomyśl dobrze.