Yapko 12.05.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam. W tym tygodniu muszę wybrać grzejnik do łazienki i mam małe wątpliwości co do odpowiednich mocy. Fachowcy niby dobrali ale uznałem, że warto jeszcze to jeszcze skonfrontować z Waszymi doświadczeniami.Do rzeczy.Łazienka wewnętrzna o powierzchni 7,5 m.kw., bez okna. Co do parametrów przepuszczalności ścian nic niestety nie powiem ale jest to nowe budownictwo więc powinno być nieźle. Mieszkanie ogrzewane gazowym piecem dwufunkcyjnym. Wybrałem grzejnik o parametrach dla dT = 50K : 812 W (wychodzi 108 W na metr powierzchni). Ale ostatnio mam wątpliwości (po rozmowie z innym fachowcem) czy nie jest to trochę przewartościowane. Może wybrać grzejnik o mniejszej mocy np. dT = 50K : 649 W (86 W na metr kwadratowy)? Wiem, że teoretycznie dobiera się nawet 130 W na metr kwadratowy ale czy to nie jest przesadnie dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.05.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 100W/ m2 wystarczy spokojnie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.05.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 a pamiętaj o tym że w łazience masz mieć 24 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 12.05.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 a dlaczego w łazience musi być aż tak wysoka temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 12.05.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Bo chodzisz tam bez wierzchniego ubrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.05.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Ponadto w łazience często na grzejnikach wiszą ręczniki które skutecznie ograniczają ich moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 12.05.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 no to może tak u mnie będzi eogrzewanie podłogowe; będzie oddzielny teromostatno i dodatkowo ma byc grzejnik drabinka; czy taka drabinkę podłączyć do obiegu jak podłogówkę czy tylko korzystać z niego w okreie letnim - prąd?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 12.05.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 no to może tak u mnie będzi eogrzewanie podłogowe; będzie oddzielny teromostat no i dodatkowo ma byc grzejnik drabinka; czy taka drabinkę podłączyć do obiegu jak podłogówkę czy tylko korzystać z niego w okreie letnim - prąd?? Jeżeli grzejnik jest na tym samym zasilaniu co podłogówka to dostanie temp 45` ... to za mało. Podłogówka daje max 50 wat z m2 .... i raczej nie jest rozłozona w całej łazience.... więc grzejnik powinien być.... ale zasilany normalną tem.... 55 przy kondensacie lub więcej przy innym kotle.... ale do każdego rodzaju ogrzewana być policzona całą instalacja i grzejniki. W grzejnik wkładaj grzałkę żeby w lato dosuszać ręczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.05.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 a dlaczego w łazience musi być aż tak wysoka temperatura?[list=] Dlatego, żeby rozbierając się do mycia nie wybić sobie zębów z zimna (wtedy dzwonią zęby oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzankis 24.11.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Mam takie pytanie odnośnie doboru grzejnika w łazience na poddaszu.Otóż mam dwie łazienki,jedną na parterze gdzie przy doborze grzejnika zastosowałem 100W/1m2 co w późniejszym użytkowaniu łazienki okazało się trafnym przelicznikiem.Drugą łazienkę mam na poddaszu o identycznych wymiarach, dach z izolacją 15+5cm wełny.Czy mam przyjąć dla niej taki sam przelicznik jak na parterze ,gdzie odległość podłoga-sufit wynosi 260 cm, a na poddaszu jest to od 100 do 250 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 24.11.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Ja mam w łazience grzejnik dobrany do osiągnięcia temperatury tylko 20 stopni.Dodatkowo mam zawieszony na ścianie grzejnik elektryczny 800W z dmuchawą (wieje w dół) i termostatem.Włączam przed kąpielą. Nagrzewa w ciągu 6 minut do 24 stopni.Uważam, że jest to dobre, ekonomiczne rozwiązanieMożna też po prostu ograniczyć temperaturę do 20 stopni w ciągu całej doby pokrętłem grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chuda 24.11.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 rzankis PostWysłany: Pon, 24 Listopad 2008 11:23 Temat postu: Mam takie pytanie odnośnie doboru grzejnika w łazience na poddaszu. Otóż mam dwie łazienki,jedną na parterze gdzie przy doborze grzejnika zastosowałem 100W/1m2 co w późniejszym użytkowaniu łazienki okazało się trafnym przelicznikiem. Drugą łazienkę mam na poddaszu o identycznych wymiarach, dach z izolacją 15+5cm wełny. Czy mam przyjąć dla niej taki sam przelicznik jak na parterze ,gdzie odległość podłoga-sufit wynosi 260 cm, a na poddaszu jest to od 100 do 250 cm ? Proponuję dać większą moc niż 100 W/1m2. Najpierw jedno pytanie: Ile ścian zewnętrznych ma łazienka??? Na parterze, może mieć Pan tylko jedną ścianę chłodzącą. Na poddaszu (jeśli łazienka przylega do ściany zewnętrznej), są już dwie przegrody zewnętrzne. Polecam grzejniki łazienkowe z możliwością podłączenia grzałki elektrycznej, ponieważ można sobie dogrzać łazienkę w sezonie letnim (wersja dla zmarźluchów) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts