Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stawiaja sciane na papie...

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie..

Stawiaja mi garaz.. i na fundamencie polozli pape izolacjna, która uprzednio posmarowali Izolbetem (takie cos w rodzaju lepiku). Twierdza ze tak trzeba, to wilgoc z fundamentu nie bedzie sie dostawala do cegiel...

ale... przeciez te cegly powinny sie trzymac fundamentu... powinny byc zwiazane cementem z fundamentem....

Czy zle mysle???

Pozdrawiam

Izolacja przeciwwilgociowa rzeczywiście musi być. Chcesz mieć mokre mury? A tym "wiązaniem" to się chyba za bardzo przejmujesz. Boisz się, że ci się mur zsunie z fundamentu? Nie zsunie się! Lepik, który jest używany przy izolowaniu, też działa jak dobry klej - tu w zupełności wystarczy.

Nie pamiętam dokladnie literki ale jest cos takiego jak IZOLBET K lub W lub cos w tym rodzaju, trzeba się spytać na składzie to dokładnie powiedzą, ważniejszą rzeczą jest by pamiętać w jaki sposób zrobic izolację. Mój inspektor nadzoru, ktory ma swoje lata i niejeden budynek juz wybudował twierdzil, że powinno się kłaść papę na fundament równą 3xszerokość fundamentu, nastepnie smarować papę na fundamencie izolbetem a pozostałe dwie szerokości z jednej i drugiej srony zawinąc na fundament tak by izolbet był między papą. Twierdzi, że tak trzeba zrobić bo po 10-15 latach z samej papy nic nie zostaje i tylko wartstwa lepiszcza chroni ścianę przed wilgocią. Nie wiem ile wtym prawdy, ale chyba on wie co mówi :)