SebaZgr 12.05.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam chciałem sie zapytac jak przygotowac takowa sztukaterie do klejenia na sciane.Bede kleił przy suficje na łaczeniu ze sciana.Jak mozecie to napiszcie jaki klej jest dobry i potem jaka farba ja pomalowac zeby było ok.Z góry dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.05.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Też bardzo proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Są "specjalne" kleje, ale można taki klej zrobić samemu. Do denaturatu wrzucamy kawałki pokruszonego styropianu i mamy gotowy klej. Konsystencja powinna byc taka jak syropu. Malujesz, tym czym chcesz - mam na mysli farby o "rozpuszczalniku wodnym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaZgr 13.05.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A jak zamaskowac miejsca połaczen?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.05.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Najlepszy klej - dyspersyjny z octanu winylu w etanolu. Szybko schnie.Robią go m.in. zakłądy chemiczne Dwory i firma Paprocki w Lesznie (jedna miejscowość przed).Połączenia wypełnia się masą uszczelniającą akrylową lub poliuretanoą (mniej/nie zalecany silikon). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 03.11.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Oogrzewam kotleta. O ile styropki kleję na różne kleje (NMC, PRO, Soudal) tak się zastanawiam, czym uzupełnić szpary, aby je można wyszlifować? O ile łączenie listwa-ściana lub listwa sufit to banał... kle+ szpachelka, o tyle rogi (brak doświadczenia, katy nie 90 st i niepoziome sufity) to sprawa grubsza. Podobnie łączenie listew ze sobą. Akryl się wciąga... i trzeba poprawiać i poprawiać i chyba się grudki robią. A może na mokro szmatką? Pomóżcie! Dziś robię trzeci pokój i przydałoby się już pouzupełniać, pomalować i cieszyć Dzięki! Przeczytałem dziś coś takiego: Nie polecam gotowych elementów styropianowych.Są bardzo miękkie i nawet pędzel może zostawi ślady.Po pewnym czasie styropian utlenia się i lączenia bardzo brzydko się uwidaczniają.Ale z czystym sumieniem polecam elementy gipsowe i stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankosiek 04.04.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Sztukaterię styropianową możemy sami z łatwością przytwierdzić w zaplanowane miejsce, to jeden z czynników skłaniających nas właśnie do wyboru styropianowych, a nie gipsowych dekoracji (których montaż, właśnie z racji dużego ciężaru lepiej powierzyć specjalistom). Ważne jest użycie odpowiedniego kleju, zapewniającego trwałe i pewne umocowanie elementów. Produkt tego typu musi posiadać dużą siłę spajania oraz właściwości bezpieczne dla struktury styropianu. Dlatego też najlepiej wybrać któryś z klejów przeznaczonych typowo do styropianu, powstaje tego na rynku coraz więcej np. klej 28A firmy Soudal lub biały Atlas do styropianu. Jest niepalny, bez rozpuszczalników i może być stosowany do betonu, kamienia tynku oraz drewna. Należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu (dokładnym oczyszczeniu) klejonych powierzchni.Montaż gzymsów najlepiej zacząć od narożnika. Przyciętą na skos listwę przykładamy w miejscu, w którym ma być zamontowana w celu obrysowania obwodu (powierzchni styku), następnie klej do styropianu smarujemy na powierzchni gzymsu i przykładamy do ściany (sufitu) dopasowując do zakreślonych wcześniej linii i dociskamy. Na koniec przecieramy w celu usunięcia naddatku kleju, który może wypłynąć spod listwy. Słyszałem też o metodzie klejenia sztukaterii styropianowej z zastosowaniem kleju gipsowego montażowego (do płyt gipsowo-kartonowych) po zagruntowaniu podłoża lub silikonu akrylowego (konieczne pomalowanie, gdyż z czasem żółknie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magmag84 16.07.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Cześć, z mojego doświadczenia rodzaje sztukaterii i to co uważam za najlepsze ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts