Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupno domu w stanie surowym (niby zamnkiętym) i co dalej ???

adamkuni

Recommended Posts

Witajcie

Jestem na tym forum kompletnie zielony, w związku z tym potrzebuję porady.

pokrótce przedstawie stan faktyczny.

wspólnie z narzeczoną nosimy sie z zamiarem kupna domu. Dom jest połozony na działce 600 m2 w centrum miasta - wartośc działki w miescie około 100.000zł. Dom jest o powierzchni 120 m2 , podpiwniczony. Dom był budowany w laatch 80tych i ostatni wpis w dzienniku jest z roku 1990r. i od tego czasu na budowie nic się nie działo. Dom był wstępnie poddany oględzinom i wynika z nich ze: wykonany jest z pustaków, dach jest pokryty tylko blachą, ktora rdzewieje, okna są wstawiaone ale automatycznie nadają się tylko na śmietnik, wyspaożony jest w taras , który sie sypie z uwagi na jakosć betonu, podobnie jak balkon i schody zewnętrzne. Piwnica jest zrobiona solidnie, natomiast piętro nie do końca - sporo spoiny pomiędzy pustakami. Nie wiadomo w jakim stanie jest więźba dachowa. Przyłącza są doprowadzone do piwnicy.

Co więcej jest wykonany niezgdodnie z projektem ( posadowiony jest wyzej -zmiana kubatury, oraz odwrócona elewacja). Niby na to sprzedajacy ma pozwolenia.

Sprzedajacy chc eza całość 250.000 zł.

Pytanie moje jest takie: jakich formalności tzreba dokonać, by nie nadziać się na minę???????

Sprzedający chce zaktualizcowac dziennik budowy i mówi ze to wystarczy oczywiscie plus przepisanie pozwolenia)

Ja mam pytanie jakie kroki powinienem poczynic przed kupnem tego domu ( zeby sie nie nadziac na coś, co uniemożliwi mi użytkowanie tego domu) Pomijam kwestie księgi wieczystej bo to oczywiste, chodzi mi o kwestie formalno z punkutu widzenia procesu budowlanego.

Za wszelką pomoc z góry dziekuję - kazdy głos jest dla mnie na wage złota.