Yres 20.03.2002 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Mam na oku wykonawcę,który wybuduje mi dom za 1550zł\m2. Przewiduje fundament z Silki,ściany z Silki,okna Rehau,drzwi Porta,piec Vaillant,dachówki Brass frankfurter,grzejniki panelowe Purmo,dom wykończony,tynki Kreisel,ściany wymalowane,tylko posadzki betonowe i bez płytek na ścianach.Planowana wielkość to 112m2.Parterowy bez użytkowego poddasza.Czy to się opłaca? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Yres dnia 2002-03-20 16:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 20.03.2002 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Cóś tanio, a gdzie jego zarobek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Tysz misie widzi tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marko 20.03.2002 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Yres tylko dokładnie zapytaj się o jakiej powierzchni rozmawiacie ,bo podejrzewam że wykonawca myśli o powierzchni całkowitej budynku a nie o użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yres 21.03.2002 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Wyraźnie napisał UŻYTKOWEJ (mam przykładową umowę),zresztą o niej cały czas mówimy. Facet ma kilku pracowników, nie narzeka na brak zleceń, a w dodatku oni budują, a ja płace przy odbiorze każdego kolejnego etapu (więc mnie nie okradnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.03.2002 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Yres - no to chwytaj artykuły, gdzie są opisane kruczki takich umów, sprawdź swoją, obejrzyj domy postawione przez firmę rok lub więcej temu, wypytaj dokładnie użytkowników i wchodź jak wszysto pasi. Rób sobie notatki z przemyśleń, aby dyskutując przy podpisaniu umowy nie zapomnieć o czymś. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 21.03.2002 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Yres, Czy oni budują na twojej działce, czy też na swojej? Bo słyszałam że czasem deweloperzy buduję niby dom na twojej działce, a tak naprawdę na innej, za twoje pieniądze a na końcu się wykręcają na pięcie i tyle ich widziałeś. Mam znajomych którzy w taki sposób stracili całe pieniądze na mieszkanie. Ja tam nie wierzę w takie cuda cenowe. W dzisiejszym Muratorze masz opisaną cenę domu budowanego w dużej części przez właścicieli i wyszło im 1730zł/m2! I to jest podane jako osiągnięcie, więc w sprawie twojego wykonawcy MUSI być jakiś przekręt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yres 21.03.2002 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Mam swoją działkę, ja opisuję czego wymagam i jakie mam potrzeby, a on załatwia projekt z aranżacją do mojej działki(wliczone w cenę!). Buduje na mojej działce, a płacę mu etapami dopiero za to, co widzę zrobione (etapy po około 5-8% wartości inwestycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 21.03.2002 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Pozostaje zatem porozmawiać z kimś komu już wybudowali, choć to wiele nie zmienia, bo nawet przekrętasy robią na początku coś dobrze na wabia.Druga rzecz to przeanalizowanie z prawnikiem (spróbuj przez Salon Muratora)umowy, czy tam nie ma tekstów dotyczących zmiany ceny po fakcie, lub naliczenia dodatkowych kosztów itp.A w jakim regionie budujesz, bo może to jest właśnie kluczem do tej niskiej ceny?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yres 21.03.2002 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Dziękuję za rady, na pewno obejrzę jego poprzednie budowy. Co do rejonu: Poznań, więc to chyba nie ten klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 21.03.2002 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 W takim razie życzę, żeby klucza (kruczka) nie było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 21.03.2002 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 A ja Wam powiem, że wcale to nie jest tanio i on nieźle na tym zarobi. Dla przykładu mój dom jeżeli uda mi się dotrzymać planu:smile:, będzie kosztował ok 1000zł/m2 z ROBOCIZNĄ!!! pzdrw to jestem ja , nie anonim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.03.2002 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Lullabysta - a może chcesz pociągnąć budowę mojego domu do końca (ściana elewacyjne i wykończeniówka). Byłby to chyba pierwszy przypadek Forumista buduje Forumiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 21.03.2002 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Nie pociągnę, bo nie umiem kłaść klinkieru, a z tego co wiem Ty tak budujesz, ale jeżeli chciałbyś docieplić wełną lub styropianem- no problem. Kiedyś musi być ten pierwszy raz:smile: pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts