agaton 14.09.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Dwa tygodnie temu wykonano u nas wylewki nad ogrzewaniem podłogowym ( parter), oraz bezpośrednio na stropie-piętro.Wczoraj zauważyliśmy, że wylewka ma piętrze wyaźnie odstaje od stropu, sprawia wrażenie jakby nie związała się z podlozem. W okoliczch dylatacji oraz przy ścianach mocno ugina się. Jaka może być tego przyczyna?Ponadto posadzki są kruche. Zaprawę zamawialiśmy w betoniarni -specjalną na ogrzewanie podłogowe. Co Wy na to? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2003 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Witam, W moim przypadku przyczyną podobnych problemów były: 1) zbyt długi trasport mieszanki + czas ułożenia mieszanki2) wadliwa warstwa kontaktowa 3) zagęszczanie wylewki polegało jedynie na równaniu poziomicą a powinna być ubijana pacą albo wibrowana listwą Krytyczny jest 4 i 5 tydzień od wylania. Do tego momentu moim zdaniem można tylko obserwować i chronić przed np. intensywnym słońcem. Życzę cierpliwości i pozdrawiam, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 15.09.2003 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Czy w związku z tymi problemami musiałeś skuć posadzkę?Przyznam,ze tego obawiam się najbardziej.Mam zamiar oddać próbkę tej zaprawy do analizy.Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 w sobotę właśnie skonczyłem robić wylewki na parterze i na razie wszystko jest ok. mam równierz ogrzewanie podłogowe w kuchi i łazience dodawałem do zaprawy specjalnego plastyfikatora do podłóg ogrzewanych oraz dawałem dylatacje na około ogrzewanych powierzni by je oddzielić od tych nieogrzewanych (innaczj pracuje wylewka ciepła i zimna) Co zas się tyczynie związania i "ruszania" się wylewki to moi fachowcy mówili, że trzeba bardzo dokładnia ułożyć styropian zwłaszcza w rogach i przy ścianach, trzeba poprostu ścinać styropian od spodu (rogi nigdy nie są idealnie proste) tak by po ułożenie on się nie chwiał w przeciwnym razie wylewka będzie latała i później pękała. Mam tylko nadzieję, że u mnie wszystko będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 15.09.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 to wyżej to ja wylogowało mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 15.09.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Ja robiłem wylewki sam. Efekt uginania, podnoszenia wylewek, ustał dopiero po 2 miesiącach od wylania wylewek. Wyewki wysychając ponosiły się i uginały teraz wyschły i problemu już niemam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 15.09.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Czy w związku z tymi problemami musiałeś skuć posadzkę? Przyznam,ze tego obawiam się najbardziej. Mam zamiar oddać próbkę tej zaprawy do analizy. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Niestety tak, prawie 100m2 poszło pod młot. Mam nadzieję, że w Twoim przypadku da się tego uniknąć. Pęknięcia i wyniesienie naroży można byłoby jakość "opanować" ale łuszczenie się górnej warstwy wylewki i skala odspojnień od podłoża wydały na nią wyrok. Z podr, Filo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SYMPATYK 20.09.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 JEDYNA RADA NA DOBRE WYLEWKI ZLECIC TO FIRMIE KKÓRA WYKONUJE TYLKO WYLEWKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 25.09.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 A mnie najbardziej podoba się opinia Piotra_P, tchnie optymizmem... Też mi posadzki spartaczyli- układali ręcznie, beton z mieszalni B20 z jakąś chemią. Niezbyt im równo wyszło,minął miesiac i pojawiło się sporo pęknieć w miejscach gdzie łączą się poszczególne wylewane powierzchnie, i występuje też lekkie uginanie przy tych szczelinach. Ale w sumie struktura jest spójna, więc nie mam zamiaru tego skuwać. Gdzieś tu na Forum czytałem, że robić sie czasem powinno fleksem dylatację przy dużych powierzchniach i wtedy też podobno posadzka klawiszuje przy szczelinie.Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 07.10.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 JEDYNA RADA NA DOBRE WYLEWKI ZLECIC TO FIRMIE KKÓRA WYKONUJE TYLKO WYLEWKI Teraz to i ja to wiem... Jakoś do tynków wewn. bardziej się przyłożyłem- dzwoniłem, jeździłem, oglądałem. A posadzki , dałem się omamić na ręczną robotę i teraz mam za swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 SYMPATYK napisał: JEDYNA RADA NA DOBRE WYLEWKI ZLECIC TO FIRMIE KTÓRA WYKONUJE TYLKO WYLEWKI Teraz to i ja to wiem... Jakoś do tynków wewn. bardziej się przyłożyłem- dzwoniłem, jeździłem, oglądałem. A posadzki , dałem się omamić na ręczną robotę i teraz mam za swoje. POWIEM WIĘCEJ DOBRE POSADZKI -- http://www.zaremba.com.plpolecam ,skorzystałemto nie kryptoreklama to polecenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts