Geno 13.05.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Nie tylko o estetykę tu chodzi. Przede wszystkim nie wolno uzupełniać takich dziur zaprawą. Więc po to kupuje się cegłę o pewnym współczynniku przenikania ciepła by potem fachowcy zepsuli to taką ilością zaprawy???. Reasumując.... 1. Estetyka - da się przeżyć... nie będzie widać po tynkach i elewacji 2. Konstrukcja - nic się nie powinno dziać. 3. Dalsze prace - więcej materiału na tynki (jeśli są gipsowe), więcej zaprawy przy równaniu elewacji. 4. Izolacyjność ściany - większe styraty ciepła w miejscach uzupełnianych wyłącznie zaprawą i na zbyt dużych fugach. Ajur Tak, spoina decyduje w tym przypadku o U. Daj sobie spoko, w ścianie 2W to jest pomijalne i do tego bezproblemowe w przeskoczeniu tj. zniwelowaniu. Ważniejsze jest to o czym pisałem wcześniej "Sprawdziłbym tylko długą łatą piony i poziomy, wymiary, geometrię i kąty w narożach." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 13.05.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Z mojej odpowiedzi wynika, że tylko do tego właśnie aspektu można by było się przyczepić.... jeśli Inwestor (tak ja wcześniej napisałam) wybrał maxa ze względów jego parametrów ciepłochronnych to mógłby zarzucić ekipie fuszerkę. Poza tym wszystko da się załatać. P.S. Przenikalność przegrody liczy się sumując wszystkie warstwy ściany łącznie z elementami konstrukcyjnymi. Nie bierze się przecież pod uwagę tylko warstwy ocieplenia... Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.05.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Z mojej odpowiedzi wynika, że tylko do tego właśnie aspektu można by było się przyczepić.... jeśli Inwestor (tak ja wcześniej napisałam) wybrał maxa ze względów jego parametrów ciepłochronnych to mógłby zarzucić ekipie fuszerkę. Poza tym wszystko da się załatać. P.S. Przenikalność przegrody liczy się sumując wszystkie warstwy ściany łącznie z elementami konstrukcyjnymi. Nie bierze się przecież pod uwagę tylko warstwy ocieplenia... Ajur Nie mógł wybierać maxa ze względów izolacyjnych bo pewnie na 0,30 trzeba z 1,5 m maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.05.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 jeśli Inwestor (tak ja wcześniej napisałam) wybrał maxa ze względów jego parametrów ciepłochronnych to mógłby zarzucić ekipie fuszerkę. Poza tym wszystko da się załatać. Ajur Myślę, że nie wiesz o czym piszesz . Znaczy się coś tam dzowni ale... Jakby inwestor wybierał materiał kierując się kryterium przenikalności cieplnej samego pustaka U lub MAX to nie wybrałby tych materiałów. MAXy to materiał do docieplenia dlatego wyliczanie strat ciepła bo spoina za wielka i gdzieniegdzie packa zaprawy jak się pustak ukruszył mija się z celem. Problem byłby przy ciepłej ścianie 1W. Tutaj dajesz styropian i zapominasz o sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.05.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Daj sobie spoko, w ścianie 2W to jest pomijalne i do tego bezproblemowe w przeskoczeniu tj. zniwelowaniu. Ważniejsze jest to o czym pisałem wcześniej "Sprawdziłbym tylko długą łatą piony i poziomy, wymiary, geometrię i kąty w narożach." __________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 13.05.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Nie mógł wybierać maxa ze względów izolacyjnych bo pewnie na 0,30 trzeba z 1,5 m maxa. Czy my wogóle mówimy o tym samym problemie? Przeczytaj dokładnie moje wypowiedzi... Czy uważasz, że ściana z porotermu 24 cm +15 cm styropianu ma ten sam współczynnik co ściana z silikatu 24 cm + 15 cm styropianu???? Żenada.... Ajur Na tym forum strach się wogóle odzywać i udzielać informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.05.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Nie mógł wybierać maxa ze względów izolacyjnych bo pewnie na 0,30 trzeba z 1,5 m maxa. Czy my wogóle mówimy o tym samym problemie? Przeczytaj dokładnie moje wypowiedzi... Czy uważasz, że ściana z porotermu 24 cm +15 cm styropianu ma ten sam współczynnik co ściana z silikatu 24 cm + 15 cm styropianu???? Żenada.... Ajur Na tym forum strach się wogóle odzywać i udzielać informacji... Różnica będzie na ulubionym dla koleżanki poziomie - żenującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 13.05.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 ok dzieki wszystkim za uspokojenie nerwów na to z zewnątrz bedzie 16cm steropianu plus tynk zewn od wewnatrz bedzie pewnie tynk i gips ale zastanawiało mnie że jest tak krzywo i czy więcej tynku nie wejdzie przez to i wrażenie estetyczne okropne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 13.05.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Żenada.... Ajur Na tym forum strach się wogóle odzywać i udzielać informacji... chyba dezinformacji owszem można wybrać max patrząc na parametry cieplne, ale zupełnie z innego powodu max jako materiał ciężki (inaczej niż wszystkie porowynalazki) ma dużą akumulacyjność cieplną, czyli wręcz przeciwnie - długo będzie się nagrzewał i dłużej będzie zimno w pomieszczeniu (i dłużej ciepło później) co do izolacyjności maxa to używając ulubionego Twojego słowa - jest żenująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 13.05.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 i wrażenie estetyczne okropne może chociaż chłopcy murują w ładnych kombinezonach, albo i bez jak gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Różnica będzie na ulubionym dla koleżanki poziomie - żenującym. Dokładnie. Różnica "U" wyniesie od 0,01 do 0,02 W/m2xK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.05.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Różnica będzie na ulubionym dla koleżanki poziomie - żenującym. Dokładnie. Różnica "U" wyniesie od 0,01 do 0,02 W/m2xK Zważywszy,że koleżanka ma ściany z Poro to nie dziwi mnie zdanie koleżanki - każdy forumowicz broni swojego wyboru jakby to były walka na śmierć i życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.05.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 ok dzieki wszystkim za uspokojenie nerwów na to z zewnątrz bedzie 16cm steropianu plus tynk zewn od wewnatrz bedzie pewnie tynk i gips ale zastanawiało mnie że jest tak krzywo i czy więcej tynku nie wejdzie przez to i wrażenie estetyczne okropne Nie irytuj się. Przyłóż wewnątrz łatę i zobacz czy jest w prosto. Ja budowałem z kiepskiego MAXa z Plecewic. Partia była zupełnie przekoszonych. Sciana ogólnie trzymała pion ale odchyłki między pustakami byłu dośc duże (0,5 cm czasami więcej - czyli co jakiś pustak był troszkę wsuniety, a inny wysuniety lecz ogólny pion zachowany). Jestem po tynkach. Ściany sprawdzałem poziomicą, łatą, jakimś laserowym badziewiem. Wszędziej jest idealnie równo. Jak patrzyłam na grubośc tynku przy weglarkach obok drzwi to mam tyle samo jak kumpel przy BK. Ściany już wyschły, kable nie prześwitują (tego się bałem bo czytałem na forum, że ktoś walczył z prześwitującymi kablami po tynku). Jest gites. Ekipa brała u mnie 26pln z metra i nie narzekali, a nie wierze, że dokładali do interesu bo miałem MAXa troche krzywego. O estetyce pogadamy jak zakończysz. teraz na to nie zwracaj uwagi. Jak ma Cię to pocieszyć mogę wieczorkiem podesłać Ci zdjęcia moich ścian z MAXa przed tynkami i styropianem i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 13.05.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Nie ma tragedii, nie czepiałbym się zbytnio. Chociaż z drugiej strony to odkuj te miejsca gdzie jest dużo zaprawy i sprawdź, czy Tobie jakiegoś jajeczka tam nie zamurowali Jak wcześniej się z nimi droczyłeś to jest wielce prawdopodobny scenariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 13.05.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zważywszy,że koleżanka ma ściany z Poro to nie dziwi mnie zdanie koleżanki - każdy forumowicz broni swojego wyboru jakby to były walka na śmierć i życie. Yhy, ja wybudowałem z suporka i twierdzę, że to najlepszy wybór mając na uwadze stosunek cena/jakość - i będę za to ginął jak niektórzy za Niceę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 13.05.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zważywszy,że koleżanka ma ściany z Poro to nie dziwi mnie zdanie koleżanki - każdy forumowicz broni swojego wyboru jakby to były walka na śmierć i życie. Niczego i nikogo nie bronię ani nie oskarżam za jakiekolwiek wybory. Jeszcze raz odpowiadam bardzo spokojnie na zadane w temacie pytanie.... a więc " ściany wymurowane są niezgodnie ze sztuką budowlaną", co nie znaczy, ż bym je zburzyła i murowała od początku.... Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.05.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 no to jakszeryf napisze oświadczenie, że niezbudowane zgodnie ze sztuką budowlaną w momencie zgłaszania do urzędów zakończenia inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.05.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Nie mógł wybierać maxa ze względów izolacyjnych bo pewnie na 0,30 trzeba z 1,5 m maxa. Czy my wogóle mówimy o tym samym problemie? Przeczytaj dokładnie moje wypowiedzi... Czy uważasz, że ściana z porotermu 24 cm +15 cm styropianu ma ten sam współczynnik co ściana z silikatu 24 cm + 15 cm styropianu???? Żenada.... Ajur Na tym forum strach się wogóle odzywać i udzielać informacji... To dotyczyło tej "informacji" i tego zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 13.05.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zważywszy,że koleżanka ma ściany z Poro to nie dziwi mnie zdanie koleżanki - każdy forumowicz broni swojego wyboru jakby to były walka na śmierć i życie. Niczego i nikogo nie bronię ani nie oskarżam za jakiekolwiek wybory. Jeszcze raz odpowiadam bardzo spokojnie na zadane w temacie pytanie.... a więc " ściany wymurowane są niezgodnie ze sztuką budowlaną", co nie znaczy, ż bym je zburzyła i murowała od początku.... Ajur Po mojemu powinno być dobrze. Może niech koleżanka napiszę podstawę swojej niezgodności ze sztuką budowlaną -może np. jakąś normę. Ja mogę podać normy zgodnie z którymi raczej* będzie ok. *raczej bo ja na tej budowie nie byłem i nie mierzyłem a HP nie jestem, Rowling mnie nie wymysliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 13.05.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zważywszy,że koleżanka ma ściany z Poro to nie dziwi mnie zdanie koleżanki - każdy forumowicz broni swojego wyboru jakby to były walka na śmierć i życie. Niczego i nikogo nie bronię ani nie oskarżam za jakiekolwiek wybory. Jeszcze raz odpowiadam bardzo spokojnie na zadane w temacie pytanie.... a więc " ściany wymurowane są niezgodnie ze sztuką budowlaną", co nie znaczy, ż bym je zburzyła i murowała od początku.... Ajur Po mojemu powinno być dobrze. Może niech koleżanka napiszę podstawę swojej niezgodności ze sztuką budowlaną -może np. jakąś normę. Ja mogę podać normy zgodnie z którymi raczej* będzie ok. *raczej bo ja na tej budowie nie byłem i nie mierzyłem a HP nie jestem, Rowling mnie nie wymysliła. Mówimy o sztuce budowlanej czy przepisach!!!!!!!!!!!!?????????????? Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts