Witolo 13.05.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam Mam pytanie ktora technologia jest lepsza? Planuje zrobic schody wejsciowe do domu, jakies 3-4 stopnie powierzchnia ok 7m2. Zastanawiam sie, która technologia jest korzystniejsza - zaszalowac i wylac schody czy zrobic maly fundamencik a później bloczkami wymurować schody.Ktore rozwiazanie jest tansze? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
christof333 13.05.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 ja to miałem wylewane (4 stopnie-frontowe i 7 stopni w ogrodzie) -ale to była prosta sprawa jak wylewaliśmy strop (z gruszki) to przy okazji i stopnie przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 13.05.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witolo jest jeszcze kostka brukowa bądź granitowa która bardzo ładnie wygląda i nie musisz potem płytkami okładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 13.05.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zawsze schody się wylewa nawet gdy by miały dwa stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 13.05.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Zawsze schody się wylewa nawet gdy by miały dwa stopnie Dokładnie tak -nigdy nie słyszałam o schodach murowanych z bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike8016 13.05.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam,3-4 stopnie czyli około 51cm minimalnie przy 3 stopniach+jakas ława,nie zgodze sie z tym ze sie schody całe wylewa ,bo wlac w schody zaszalowane 50cm betonu to nie do rzeczy ,można zrobic mała ławe ,25-30cm,podmurowac z bloczków oczywiscie tylko po dwóch skrajnych bokach ,żeby zostało oczywiscie z 15 cm na beton ,podsypka z piasku w środku dobrze zagęszczona i tyle:P Prosze porównać sobie koszt jednego bloczka ile u Ciebie akurat w rejonie kosztuje niby z zalaniem betonu .z tego co wiem róznica bedzie niewielka,wiec wybór należy do Ciebie,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike8016 13.05.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 a no i oczywiscie i tak lejac strop zawsze sie dolicza mniej wiecej jakies tarasy ,czy tez jak te własnie schody przy zamawianiu betonu wiec betnu zamówionego nie bedzie trzeba w byle co wylewac ,gdyz jezeli jest zaszalowane nadto to jest gdzie go wcisnac zeby nie wyrzucac zapłaconych pieniedzy w błoto czy jakąś tam jame na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 20.05.2008 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 z waszych wypowiedzi wnioskuje ze lepsze sa lane schody. na takie sie wlasnie zdecydowalem - szalowanie , zbrojenie i wylanie betonu z gruchy - bez bloczkow betonowych. Na co zwrocic uwage przy wykonywaniu takich schodow?Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.05.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Zwróć uwagę na szerokość i wysokość stopni. Aby obłożyć je później naprawdę ładnymi płytkami z kapinosami a nie jakimiś imitacjami płytek schodowych, muszą one mieć wymiary 30x15do17cm. 15-17 to wysokość podstopnicy, 30 to szerokość schodka. Takie wymiary mają ładne płytki schodowe.Są jakieś 33x33, ale to namiastka prawdziwej płytki kapinosowej i schody nie prezentują się już tak pięknie. Możesz obłożyć je oczywiście czymś innym np. granitem płomieniowanym gr. minimum 3cm. I tutaj zwróć uwagę na wysokość/poziom podestu przy drzwiach wejściowych, by to coś w przyszłości zmieściło się pod drzwiami a i nie zapominaj o przestrzeni na jakąś wycieraczkę. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 20.05.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 ja mam z bloczków , stoją juz 3,5 roku i nic sie z nimi nie dzieje, są równe . bloczków mi akurat zostało sporo, więc nie było co z nimi zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 20.05.2008 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 a jak finansowo to wychodzi opcja z betonem z gruchy i wersja z bloczkami? jeszce jedna sprawa, wykonawca chce zalewac betonem z betoniarki nie z gruchy, twierdzi ze z gruchy rozleca sie szalunki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.05.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 chyba że gruchą w szalunki chcą wjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 21.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Jeśli masz kruszywo do betonu to można i betoniarką. Jeśli go nie masz beton z gruchy będzie o niebo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts