Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZiZT, a art. 86. nowej ustawy o planowaniu i zagospodar.?

am00

Recommended Posts

Czy art.86 dotyczy mojego przypadku?

Mam działkę rolną 2.5ha (ziemia klasy VI, przy drodze nieutwardzonej, prąd i woda wzdłuż drogi po przeciwnej stronie), działka przewidziana do zalesienia według planu z 1994 roku.

W gminie chcą, żebym poczekał do przyszłego roku i wtedy zgodnie z art.61. wydadzą mi WZiZT. Teraz przygotowują odmowę.

Problem w tym, że mogą być kłopoty z ustaleniem sąsiedztwa (art.61.1.1), a żeby być zwolnionym z tego warunku musiałbym mieć działkę większą (ponad 9ha). Tymczasem według mnie art.86 obowiązujący w okresie przejściowym, tj. do końca roku rozwiązuje ten problem na moją korzyść.

-------------------------------------------------------------

Art. 86.

Ustalenia w drodze decyzji warunków zabudowy wymaga zmiana sposobu zagospodarowania terenu, o której mowa w art. 59 ust. 1, jeżeli na terenie tym obowiązuje plan uchwalony przed dniem 1 stycznia 1995. Przepisu art. 61 ust. 1 pkt. 1 nie stosuje się.

Art. 59. ust.1.

Zmiana zagospodarowania terenu w przypadku planu miejscowego, polegająca na budowie obiektu budowlanego lub wykonaniu innych robót budowlanych, a także zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części z zastrzeżeniem art. 50 ust. 1 i art 86, wymaga ustalenia w drodze decyzji warunków zabudowy. ...

Art. 61

1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające do zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust.1;

5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

...

4. Przepisów ast 1. pkt 1 nie stosuje się do zabudowy zagrodowej, w przypadku gdy powierzchnia gospodarstwa rolnego związanego z tą zabudową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie.

...

---------------------------------------------------------

Pełną treść ustawy można znaleźć wyszukiwarką sejmową.

http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf?OpenDatabase

Czy mam rację?

Wielokrotnie pisaliśmy w różnych wątkach na ten temat - poszukaj ;)

Ale w Twoim przypadku:

* w roku 2003 musisz się starać o WZiZT gdyż plan zagospodarwoania przestrzennego gminy, z tego co rozumiem, został uwalony przed 1995

* wszystkie gminy muszą uchwalic nowy plan w przyszłym roku, jak tego nie zrobią, zrobi to za nie wojewoda ;)

* w związku z tym - teoretycznie od przyszłęgo roku WZiZT nie będą potrzebne

* urząd rzeczywiście ma prawo odroczyc wydanie WZiZT o 12 m-cy

* jeśli Ci odmówią możesz spróbować się odwołać do Samorzadowego Kolegium Odwoławczego - moze ono uchylić decyzje urzędu

* poza tym to urząd wydaje WZiZT, które musi jeszcze potwierdzić wojewoda i urząd marszalkowski - stąd załatwienie WZiZT w 2 miesiące - może być trudne, ale to zależy od regionu :)

* jeśli nie zależy Ci zbytnio na czasie, to może lepiej posłuchać urzędników :roll:

* poza tym pamiętaj, jedna wygrana bitwa nie oznacza wygrania wojny

* same WZiZT to nie wszystko - musisz jeszcze:

= otrzymać pozwolenie na budowę

= wybudować dom

= zgłosić go i urzad musi go odebrać

jak widzisz, jest tyle możliwości, żeby Ci pokazać kto tu rządzi :o

Możesz też spróbować "zatrudnić" lokalnego architekata lub nawet człowieka z urządu do przygotowania dokumentów - oni będą najlepiej zorientowani co i jak załatwić. Ja próbowałem we własnym zakresie... i walczę już z urzędami prawie 1/2 roku :( a WZiZT jeszcze wogóle nie zobaczyłwm na oczy :roll:

Dzięki Schadock, za rady, staram się do nich stosować. Mam miejscowego projektanta, który za mnie wszystko załatwia (to on złożył w gminie wniosek o WZiZT), ale w tej kwestii nastąpiła zapaść wynikająca z niewiedzy i braku doświadczenia urzędników. Przez to wielokrotnie wprowadzano mnie w błąd. Tak może być i tym razem, dlatego zależy mi na skorzystaniu z aktu przejściowego jakim jest art.86, który zwalnia mnie z obowiązku posiadania zabudowanego sąsiedztwa. Inaczej obawiam się, że przyjdzie mi czekać co najmniej do 2005 roku.

Dość dokładnie opisałem swój przypadek i interesuje mnie czy art.86 mnie dotyczy i w jakim zakresie mógłbym z niego skorzystać.

Jeśli urząd wyda Ci decyzję odmowna - wstrzyma ja przez 12 miesięcy, a w tym czasie nie uchwali nowego planu dla gminy - musi wydać Ci warunki i zgodę na budowę wg Twoich planów.

Art. 58. 1. Postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego można zawiesić na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy od dnia złożenia wniosku o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta podejmuje postępowanie i wydaje decyzję w sprawie ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego, jeżeli:

1) w ciągu dwóch miesięcy od dnia zawieszenia postępowania rada gminy nie podjęła uchwały o przystąpieniu do sporządzania planu miejscowego albo

2) w okresie zawieszenia postępowania nie uchwalono planu miejscowego lub jego zmiany.

Spróbuj jeszcze zadzwonic do wydziału prawnego Ministerstwa Infrastruktury i tam zasięgnąć informacji.

Urząd Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast

ul. Wspólna 2, 00-926 Warszawa Tel centr. 022 - 661 81 11 Fax: 661 80 66

Jak znajdę bezpośredni numer to rzucę Ci na priva.

Dzwoniłem do Ministerstwa Infrastruktury jak mi radził Shadok i się dowiedziałem, że art.86 owszem mnie dotyczy, ale przeznaczenie terenu pod zalesienie jest raczej nie do przeskoczenia.

Gminy nie muszą wcale takiego planu w przyszłym roku zrobić, ten przymus o którym pisze Shdok dotyczy celu publicznego. Na pocieszenie Pani w MI powiedziała, że przygotowują poprawkę do ustawy, która ma znieść ten wymóg sąsiedztwa dla zabudowy zagrodowej.

• 1 month później...
Gość Marecki0

Witam,

z tego co rozumiem należałoby jeszcze w tym roku złożyć wniosek o ZMIANĘ WZiZT działki rolnej na np działkę siedliskową

Wtedy musieliby wydać decyzję w oparciu o art. 86

CZY MAM RACJĘ? Ktoś już to przerabiał?

pozdrawiam

MK

Tak właśnie to przerabiam.

Rzutem na taśmę otrzymałem WZiZT dwa tygodnie temu. Gdybym czekał do nowego roku, to zgodnie z nową ustawą takiej decyzji bym nie dostał bo:

1. od nowego roku przestaje obowiązywać plan zagospodarowania zrobiony przed 1995 rokiem,

2. sąsiednie działki nie są zabudowane,

3. mam działkę o powierzchni mniejszej niż średnia w gminie.

Tak więc jeśli masz taką działkę z planem zagospodarowania tracącym ważność z końcem roku, to radzę się pospieszyć.