Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna mineralna jako ocieplenie domu energooszczędnego

Recommended Posts

witajcie :D

planuję wybudowanie domu energooszczędnego P180 od Lipińskich. Ściany będą z Silki, a twórcy projektu jako jedyne ocieplenie polecają 20cm styropianu Platinum Plus Termoorganiki. Ja skłaniałabym się bardziej ku wełnie mineralnej, ale Lipińscy odradzili, bo po pierwsze nigdy nie uzyskam takiego współczynnika U ściany jak przy zastosowaniu tego styropianu (0,149), a po drugie tak grubą wełnę trzeba by kołkować, a to da setki mostków termicznych. Biorę poprawkę na to, że Termoorganika jest partnerem Lipińskich, i dlatego chciałam spytać, czy faktycznie nie powinnam upierać się przy wełnie min., bo nie posiada ona tak dobrych parametrów.

Mają rację, P+ ma dużo lepsze parametry niż jakakolwiek wełna mi znana i jakikolwiek inny styro mi znany. Co do kołków i mostków też mają rację aczkolwiek są kołki tworzywowe ale nie wiem czy je też stosuje się do wełny.

W każdym razie,

lepszy styro+ bez kołków = lepszy współczynnik teoretyczny i mniej mostków teoretycznie,

a praktycznie to wykonawstwo rządzi i oby dało to "teoretycznie".

pzdr

Mają rację, P+ ma dużo lepsze parametry niż jakakolwiek wełna mi znana i jakikolwiek inny styro mi znany. Co do kołków i mostków też mają rację aczkolwiek są kołki tworzywowe ale nie wiem czy je też stosuje się do wełny.

W każdym razie,

lepszy styro+ bez kołków = lepszy współczynnik teoretyczny i mniej mostków teoretycznie,

pzdr

Do wełny stosuje się kołki z trzpieniem stalowym, do styropianu z tworzywowym. Do wełny lamelkowej nie trzeba stosować kołków, ale ma ona gorsze parametry izolacyjności. Generalnie różnice w parametrach nie są skrajnie różne, a na pewno są żadne po zainstalowaniu na ścianę. Paramatry izolacji podaje się dla samego materiału, a jest rzeczą normalną, że płyt styropianowych nie ułoży się idealnie bez żadnej szczeliny (co dla wełny jest możliwe).

W każdym razie,

pzdr

Do wełny stosuje się kołki z trzpieniem stalowym, do styropianu z tworzywowym. Do wełny lamelkowej nie trzeba stosować kołków, ale ma ona gorsze parametry izolacyjności. Generalnie różnice w parametrach nie są skrajnie różne, a na pewno są żadne po zainstalowaniu na ścianę. Paramatry izolacji podaje się dla samego materiału, a jest rzeczą normalną, że płyt styropianowych nie ułoży się idealnie bez żadnej szczeliny (co dla wełny jest możliwe).

Oczywiście,że się nie ułoży - jak się ma dwie lewe ręce.

W każdym razie,

pzdr

Do styropianu można stosowac kolki i tworzywowe i stalowe.

Różnice po ułożeniu na ścianę są istotne: policz różnice styro 0,042 i styro P+=0,031,- oczywiście wszystko w rozumieniu energooszczędności i pasywności a nie "zwyklego domu kowalskiego" dla którego różnice parę lub paręnaście przy mniejszej grubości [W/m2*K] nie sprawiają różnicy.

Co do idealności ukladania również się nie zgadzam. Do dupy "spec" spieprzy wszystko.

pzdr

oczywiście wszystko w rozumieniu energooszczędności i pasywności[/b] a nie "zwyklego domu kowalskiego" dla którego różnice parę lub paręnaście przy mniejszej grubości [W/m2*K] nie sprawiają różnicy.

pzdr

Pogrubienie - moje.

Sek w tym, ze różnice wynoszą, dla takiej samej grubości, średnio 0,05W/m2xK - no biorąc skrajnie różny materiał mogą wynosić max. 0,1W/m2xK

Różnica jest duża.

Płyty neoporowe są nie mniej niż 16% lepsze od najlepszej wełny, lub jeszcze więcej od lamelowej. Ma to znaczenie - mniej ocieplenia jest na fasadzie, nie zapadają sieokna itd.

Najlepiej kupić płyty neoporowe z niemieckiej produkcji - do kupienia u przedstawicieli działu Chemii Budowlanej BASF. Są ewidentnie lepsze od jakości Termoorganiki.

Ocieplenie takie dodatkowo wytłumia (mimo, że to styropian) hałas o ok.5-6 dB.

Szpary są bez znaczenia - i tak trzeba je wypełnić izolacją - takim samym materiałem , lub pianą PU. Szpary robią się tak samo w wełnie, jaki w styropianie

oczywiście wszystko w rozumieniu energooszczędności i pasywności[/b] a nie "zwyklego domu kowalskiego" dla którego różnice parę lub paręnaście przy mniejszej grubości [W/m2*K] nie sprawiają różnicy.

pzdr

Pogrubienie - moje.

Sek w tym, ze różnice wynoszą, dla takiej samej grubości, średnio 0,05W/m2xK - no biorąc skrajnie różny materiał mogą wynosić max. 0,1W/m2xK

nie masz racji, przykład:

5 cm zwykły styro- 0,042 - u=0,84

5 cm P+-0,031 - u=0,62

10 cm zwykły styro- 0,042 - u=0,42

10 cm P+-0,031 - u=0,31

15 cm zwykły styro- 0,042 - u=0,28

15 cm P+-0,031 - u=0,21

różnice od 0,22-0,07 W/m2*K

pzdr

Płyty z neoporu w zależności od klasy przewodności mają

lambda pomiarowe 0,031 lub 0,033 (niemiecka klasa przewodności odpowiednio 0,032 i 0,035, biały styropian 15 kg 0,040. Procenty można sobie policzyć.

To dokładnie te różnice o których pisałem.

Dal tej samego U ściany można zredukować grubość o ca 20% lub przy tej samej grubości tyle mieć odpowiedno większe oszczędności

0,031/0,040 -> róznica 22%

0,033/0,040 -> różnica 17,5%

Fajne. Marketing? :lol: Chyba nie, a szkoda, bo to typowy chwyt marketingowy. Procenty wygladają imponująco, nie mniej jednak, to nie procenty "liczy" się do strat tylko W/m2xK, a to daje odpowiednio 0,09 i 0,07 W/m2xK co na obliczenia i oszczędności z tego wynikłe wynosi dla średniego budynku od 280 do 360 W. I ta wartość jest najistotniejsza.

Tak sądzę :roll:

Pozdrawiam

Ja liczyłem między wełna a styropianem :lol:

Ale nawet z Twoich wyliczeń daleko jest do paru czy parunastu W/m2xK

hehe, siwy pisząc parę lub paręnaście miałem na myśli setne W/m2*K, skrót myślowy, moja wina :), myślałem że może zostanę dobrze odczytany ale wyszło kosmicznie :lol: .

W każdym razie nie zmienia to faktu, że im lepszy współ. przewodzenia tym lepiej, oczywiście dotyczy to domów energooszczędnych i pasywnych, zwykły kowalski, jak pisałem wyżej może to olać i brać zwykły styro.

np biorąc pod uwagę dom energooszczędny czyli ok. 20 cm ocieplenia to mamy:

20 cm wełny -0,04 u=0,2

20 cm P+ -0,031 u=0,155

różnica strat cieplnych ok. 23% tych niby marketingowych- dla domu energooszczędnego jest to istotne a o to tutaj chodzi.

pzdr

Szpary są bez znaczenia - i tak trzeba je wypełnić izolacją - takim samym materiałem , lub pianą PU. Szpary robią się tak samo w wełnie, jaki w styropianie

W zasadzie tylko z tym się w calości nie zgodzę. Przy tolerancji wymiarowej wykonania płyt nie sposób wykonać izolacji bez szpar, a tych mniejszych nie sposób wypełnić materiałem, czy pianką. Tak jest przy styropianie.

Przy wełnie wystarczy dosunąć płytę do płyty by zlikwidować szpary. Jej elastyczność też przy tym bardzo pomaga. Oczywiście przy 2 lewych rękach nic nie będzie zrobione dobrze.

Z praktyki: nie widziałem jeszcze ściany pokrytej styropianem bez szpar przykrywanych tynkiem i jednocześnie prawie wszystkie pokryte wełną takich szpar nie miały. Tyle o teorii.

Z praktyki: nie widziałem jeszcze ściany pokrytej styropianem bez szpar przykrywanych tynkiem i jednocześnie prawie wszystkie pokryte wełną takich szpar nie miały. Tyle o teorii.

Ja widziałem ścianę uzupełnioną pianką. Inwestor uprzedził o tym,że będzie przed odbiorem badanie termowizją. Tyle o praktyce.

Ja widziałem ścianę uzupełnioną pianką. Inwestor uprzedził o tym,że będzie przed odbiorem badanie termowizją. Tyle o praktyce.

Oczywiście, że ja też widziałem uzupełnianą pianką, ale pianką nie da się wypełnić drobniejszych szczelin.

A co ma praktyka do uprzedzenia o badaniu termowizją? Inwestor pokazał wynik badania z którego coś wynikało, czy tylko straszył/