Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo pali się w waszym kominku

Recommended Posts

Zaczynam temat ponieważ ostatnio znalazłem na forum wypowiedź człowieka który ma wkład Dovre 2900 i twierdzi że żar utrzymuje się 48 godzin. Mam taki sam i u mnie było to maksymalnie 12 godzin.

Więc nie wiem czy on przesadza czy u mnie jest coś nie w porządku, bo nie mam jak tego skorygować.

Zaznaczam że kominkiem ogrzewam domek o powierzchni 80 m2 drzewem półrocznym - najczęściej brzozą (kupuję zawsze na wiosnę)

Podawajcie typ wkładu, maksymalny czas utrzymania żaru oraz jakie drzewo wykorzystujecie.

• 2 weeks później...

Hajduk to firma która produkuje wkłady pod nazwą Hajduk. Są zrobione z blachy stalowej z wkładem szamotowym - podobno dobre. Sam taki kupiłem.

Do Adama Z.:

Wnioskuję z Twojego postu, że noc spokojnie przetrzyma Żar? Kupiłem Pryzmę K lub M nie pamietam dokładnie. Czy masz dystrybutor ciepłego poietrza od Hajduka, czy może zrobiony z Płyt G-K i wełny?

Również mam Hajduka - 12kW, Volcano 1V - odpowiednik Spartherma Varia 1V. Wczoraj o 19.00 wrzuciłem 4 kłody drzewa /dąb z wczesnej wiosny/ i rano o 7.00 był niedpalnoe resztki oraz żar. czyli 12 godzin, ale pewnie z 2-4 godzinki to wytrzyma. Zaznaczam, że było to na zamkniętym dopływie powietrza. Szyba czarna, że nie widzę drewna - nieraz mam kłopot żeby sprawdzić czy jest ogień. Coś za coś.

Pozdrawiam

Moim Skromnym Zdaniem, czyli MSZ, a dla tych, którzy nie "rozumio po polski" - IMHO, nie ma się co licytować długością utrzymywania żaru, ponieważ tym przecież można sterować - drewno może być wilgotne, przymknięty szyber lub wlot powietrza itd. Wyobrażam sobie sytuację, że drewno ledwo się tli, szyba czarna, ale ciepła od tego nie przybywa.

U moich rodzicow Chemines Philippe w ktorym pali sie tylko sosną utrzymuje żar przez kilka godzin, ogien nie jest jednak zduszony, a szyba jest w miare czysta.

Mnie wybor wkladu czeka w najblizszych miesiącach, wiec temat jest jak najbardziej aktualny i tez prosze o opinie innych uzytkownikow.

Sosna jako drewno iglaste nie jest zbyt dobra do palenia w kominku. Ma co prawda więcej żywicy niż liściaste, ale może właśnie dlatego wydziela dużo sadzy i innych substancji. Mój sąsiad palił iglastym w piecu i zatkał mu sie komin! Sadza osadziła się na kratce, którą był zasłonięty wylot komina dla ochrony przed ptakami.

Podobnie i drewno z drzew owocowych jako zawierające większą ilośc żywicy, nie jest polecane jako paliwo do kominków.

Drewno powinno być wysuszone a my niecierpliwcy najcześciej nie czekamy tych 2 lat (przy dębie nawet 5) i palimy od jesieni brzozą ściętą we wrześniu.

Nawet kupując od sprzedawcy drewno sezonowane nigdy nie mamy gwarancji, że sprzedawca rzeczywiście przetrzymał te drewno tak długo.

W tym roku po raz pierwszy rozpalę ogień w kominku. Oczywiście drewno będzie świeże :cry: ale zamierzam jeszcze tej jesieni dokupić taką ilość by mogła już sezonować się na przyszły sezon. Na szczeście mam teren pod składowanie.

Gdy jest odpowiednia ilosc powietrza dostarczona do kominka to nic się nie dymi i komin się nie zatyka.

Sadza jest efektem zlego spalania kominka, który zostal zduszony brakiem tlenu. W takiej sytuacji wydziela się również mniej energii.

Gdy ogien zostanie zduszony, wydziela się tlenek wegla i sadza niezaleznie od tego, czy pali się drewnem iglastym, czy lisciastym.

Gość Karol N.
Hajduk to firma która produkuje wkłady pod nazwą Hajduk. Są zrobione z blachy stalowej z wkładem szamotowym - podobno dobre. Sam taki kupiłem.

Do Adama Z.:

Wnioskuję z Twojego postu, że noc spokojnie przetrzyma Żar? Kupiłem Pryzmę K lub M nie pamietam dokładnie. Czy masz dystrybutor ciepłego poietrza od Hajduka, czy może zrobiony z Płyt G-K i wełny?

A Ty masz orginalny dystrybutor Hajduka? Przed wczoraj zamowilem Prisma E bez dystrybutara, za ktory zadaja 500PLN. W DARCO na zamowienie max 150PLN.

Pozdrowienia

Karol N:

Zar nie jest wazny. Liczy sie czy kominek grzeje efektywnie a grzeje max. 12-14h przy pelnym zaladowaniu. Dluzej sie nie da bo ilosc ciepla zalezy od masy drewna. Gdyby wydluzyc spalanie to musialoby byc bardzo powolne, ryzykowaloby sie samozgaszeniem i wydzielala sie mniejsza ilosc ciepla na godzine. Tak a propos palenia szybkim ogniem i zduszonym - to ten drugi oznacza lepsza sprawnosc (ok. 80%) spalania ale jednoczesnie wieksze zadymienie. Przy paleniu szybkim sprawnosc spada do 70% i mniej i pali sie krotko. Zar w kominku przydaje sie zas do rozpalenia kolejnej porcji a nie do grzania.

D.

Nie mam dystrybutora i nie będę kupował. Będzie zrobiony przez ekipę z płyt i wełny. Jak to powiedział kominkarz "kodiego" - zbędny zbytek.

Pzdr.

A propo nie wiedziałem że tyle szmalcu to coś kosztuje!!!

Do Adama Z.:

A Ty masz orginalny dystrybutor Hajduka? Przed wczoraj zamowilem Prisma E bez dystrybutara, za ktory zadaja 500PLN. W DARCO na zamowienie max 150PLN.

Pozdrowienia

Karol N: