Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodne - konieczny projekt?

Recommended Posts

Aby podłączyć się do się do sieci wodociągowej i podpisac umowę potrzebny jest projekt przyłącza. Czasem wykonuja go same wodociągi a jak im się nie chce lub nie maja takiej osoby to trzeba szukać samemu projektanta z uprawnieniami. Oprócz tego w wielu przypadkach wymagana jest pisemna zgoda od włascieciela dzialki (w moim przypadku musiałem iść z nim do notariusza), z której będą ciągnione przyłącza.

Koszt takiego projektu to kwota rzedu 300 zł

wg mnie wszystko zależy od urzędu, czyli od ludzi, ja żadnego projektu nie musiałem robić, skończyło się tylko na inwentaryzacji powykonawczej, która jest konieczna, żeby urząd przysłał Ci umowę o korzystanie z wody. A do inwentaryzacji powykonawczej potrzebujesz geodety, który na mapce wysokościowej naniesie wykonane przyłącze, podpisze się i opieczętuje i to wysyłasz do urzędu komunalnego z prośbą o przysłanie umowy o korzystanie z wody…

…ale tak jak wspomniałem wszystko zależy od danej gminy, mówiąc szczerze to u mnie najpierw była woda, a potem załatwiałem „papierki”

Witam! Pytanie jak w tytule - czy do wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego (z drogi do granicy działki) konieczny jest projekt? Jeśli robiliście to ile kosztuje ta przyjemność? Słyszałam sprzeczne opinie i nie wiem czy szukac eksperta od projektów :wink:

Ty nie pytaj na forum czy potrzebny czy nie tylko udaj sie do urzędu ale raczej bez projektu sie nie obędzie ja za projekt płaciłem 350zł a jutro geodeta bedzie mi robił mapkę inwentaryzacyjna za która musze zapłacić równiez 350zł. Wiec papierki same Cie wyniosą ok 1tyś zł.

Jam mam wodę w domu, mam umowę, płacę, licznik mam w mieszkaniu na półce ;). Powiedzieli mi, że przy odbiorze będę musiała zrobić projekt - i też się zastanawiam czy geodeta ( czyli ja) może zrobić tylko pomiar powykonawczy - jutro dam odpowiedz, bo zadzwonie do gościa z wodociągów i się zapytam - tak najprościej.

300zł, zazdroszczę ! mój projekt kosztował 650zł + 50 ZUD, nie wiem co mają do tego urzędnicy, u mnie załatwia się wszystko w miejskim przedsiębiorstwie wodociągów i kanalizacji, w urzedzie (miasta i gminy) jedynie zezwolenie na zajecie pasa drogowego przed wykonaniem przyłączy, bo kanaliza i wodociąg w drodze gminnej (koszt 300 projekt zajęcia i organizacji ruchu i 35zł opaty za zajęcie pasa)

650.. ech, marzenie.

Mi najtaniej we wrocku udało się znaleźć za 1300 netto, pozostali wołali od 2000 w zwyż :/

W cenie wykonanie projektu przyłącza, uzgodnienie go w MPWiK, uzgodnienia z zarządcą drogi na zajęcie pasa itp.

Wykonanie przyłacza też raczej tanie nie będzie, bo choć rura blisko (pod drogą tuż przy działce), to trzeba będzie ją puścić przewiertem pod rowem melioracyjnym..

650.. ech, marzenie.

Mi najtaniej we wrocku udało się znaleźć za 1300 netto, pozostali wołali od 2000 w zwyż :/

W cenie wykonanie projektu przyłącza, uzgodnienie go w MPWiK, uzgodnienia z zarządcą drogi na zajęcie pasa itp.

Wykonanie przyłacza też raczej tanie nie będzie, bo choć rura blisko (pod drogą tuż przy działce), to trzeba będzie ją puścić przewiertem pod rowem melioracyjnym..

U mnie projekt przyłącza ze wszystkimi uzgodnieniami 420pln.

Natowmiast wykonanie przyłącza 3000 pln

Jasne że projetk potrzebny. Ale by było cudnie jakby nie trzeba było. Projekt u projektanta min. 300zł, do tego inwenteryzacja powykonawcza geodeta min. 300zł. Oczywiscie na poczatek musisz zglosic sie po warunki przylaczenia do wodociagow, dopiero potem projekt.

Zeby bylo milo niezapomnij przed budowa przylacza zglosic to urządowi powiatowemu (poczekasz miesiac i jazda ;) ). Jesli jaka czesc przylacza bedzie kladziona nie na twojej dzialce potrzebujesz zezwolenie na jej polozenie np. w drodze gminnej lub jej poboczu.

Powodzenia :lol:

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! Teraz mam juz jasność co do dalszego postępowania :) Pytałam, bo mój kierbud twierdził, że chyba nie potrzeba, a facet w wodociągach tylko wyciaga od ludzi kasę i namawia ich na robienie projektów. Ale widzę, że wiekszośc z Was musiała mieć więc i mi przyjdzie płakać i płacić :) Pozdrawiam!

ja tam się nie dziwię, rożne rzeczy sie widziało, im mniejsza miejscowość tym większy liberalizm panuje ;) znajomy w wiosce gminnej a raczej na jej skraju żadnego projeku nie robił, gminny zakład komunalny przyjechał ostrówkiem czy białoruśką, wykopali, podłaczyli zakopali, licznik zaplombowali i woda oraz kanaliza jest

Witam! Pytanie jak w tytule - czy do wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego (z drogi do granicy działki) konieczny jest projekt? Jeśli robiliście to ile kosztuje ta przyjemność? Słyszałam sprzeczne opinie i nie wiem czy szukac eksperta od projektów :wink:

Projekt to w ogóle podstawa na tego typu przyłącza. Dziwne ,że takie opinie się w ogóle pojawiły. :(