mija74 13.05.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam! Pytanie jak w tytule - czy do wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego (z drogi do granicy działki) konieczny jest projekt? Jeśli robiliście to ile kosztuje ta przyjemność? Słyszałam sprzeczne opinie i nie wiem czy szukac eksperta od projektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtehal 13.05.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Aby podłączyć się do się do sieci wodociągowej i podpisac umowę potrzebny jest projekt przyłącza. Czasem wykonuja go same wodociągi a jak im się nie chce lub nie maja takiej osoby to trzeba szukać samemu projektanta z uprawnieniami. Oprócz tego w wielu przypadkach wymagana jest pisemna zgoda od włascieciela dzialki (w moim przypadku musiałem iść z nim do notariusza), z której będą ciągnione przyłącza.Koszt takiego projektu to kwota rzedu 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 13.05.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 wg mnie wszystko zależy od urzędu, czyli od ludzi, ja żadnego projektu nie musiałem robić, skończyło się tylko na inwentaryzacji powykonawczej, która jest konieczna, żeby urząd przysłał Ci umowę o korzystanie z wody. A do inwentaryzacji powykonawczej potrzebujesz geodety, który na mapce wysokościowej naniesie wykonane przyłącze, podpisze się i opieczętuje i to wysyłasz do urzędu komunalnego z prośbą o przysłanie umowy o korzystanie z wody… …ale tak jak wspomniałem wszystko zależy od danej gminy, mówiąc szczerze to u mnie najpierw była woda, a potem załatwiałem „papierki” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtehal 13.05.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 No to nazywa się mieć szczęście . Tylko gratulować takich urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.05.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam! Pytanie jak w tytule - czy do wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego (z drogi do granicy działki) konieczny jest projekt? Jeśli robiliście to ile kosztuje ta przyjemność? Słyszałam sprzeczne opinie i nie wiem czy szukac eksperta od projektów Ty nie pytaj na forum czy potrzebny czy nie tylko udaj sie do urzędu ale raczej bez projektu sie nie obędzie ja za projekt płaciłem 350zł a jutro geodeta bedzie mi robił mapkę inwentaryzacyjna za która musze zapłacić równiez 350zł. Wiec papierki same Cie wyniosą ok 1tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 13.05.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Ja też płaciłem za projekt 300 zł, ale z geodetą poczekam do odbioru budynku. Wyjdzie taniej, jak zinwentaryzuje mi wszystko razem (dom, wodę, szambo, kabel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.05.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 U mnie do odbioru nie da sie poczekać gdyż AQUA wymaga inwentaryzacji przyłącza w ciągu dwuch miesiecy. Dlatego wszystkiego trzeba sie dowiedzieć u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.05.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Jam mam wodę w domu, mam umowę, płacę, licznik mam w mieszkaniu na półce . Powiedzieli mi, że przy odbiorze będę musiała zrobić projekt - i też się zastanawiam czy geodeta ( czyli ja) może zrobić tylko pomiar powykonawczy - jutro dam odpowiedz, bo zadzwonie do gościa z wodociągów i się zapytam - tak najprościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.05.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 300zł, zazdroszczę ! mój projekt kosztował 650zł + 50 ZUD, nie wiem co mają do tego urzędnicy, u mnie załatwia się wszystko w miejskim przedsiębiorstwie wodociągów i kanalizacji, w urzedzie (miasta i gminy) jedynie zezwolenie na zajecie pasa drogowego przed wykonaniem przyłączy, bo kanaliza i wodociąg w drodze gminnej (koszt 300 projekt zajęcia i organizacji ruchu i 35zł opaty za zajęcie pasa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Styniu 13.05.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 650.. ech, marzenie.Mi najtaniej we wrocku udało się znaleźć za 1300 netto, pozostali wołali od 2000 w zwyż :/ W cenie wykonanie projektu przyłącza, uzgodnienie go w MPWiK, uzgodnienia z zarządcą drogi na zajęcie pasa itp. Wykonanie przyłacza też raczej tanie nie będzie, bo choć rura blisko (pod drogą tuż przy działce), to trzeba będzie ją puścić przewiertem pod rowem melioracyjnym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 14.05.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 650.. ech, marzenie. Mi najtaniej we wrocku udało się znaleźć za 1300 netto, pozostali wołali od 2000 w zwyż :/ W cenie wykonanie projektu przyłącza, uzgodnienie go w MPWiK, uzgodnienia z zarządcą drogi na zajęcie pasa itp. Wykonanie przyłacza też raczej tanie nie będzie, bo choć rura blisko (pod drogą tuż przy działce), to trzeba będzie ją puścić przewiertem pod rowem melioracyjnym.. U mnie projekt przyłącza ze wszystkimi uzgodnieniami 420pln. Natowmiast wykonanie przyłącza 3000 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.05.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 dla uściślenia moje 650 to projekt obu przyłączy, wodnego i kanalizacyjnego, bo niektórzy robią tylko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 14.05.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Jasne że projetk potrzebny. Ale by było cudnie jakby nie trzeba było. Projekt u projektanta min. 300zł, do tego inwenteryzacja powykonawcza geodeta min. 300zł. Oczywiscie na poczatek musisz zglosic sie po warunki przylaczenia do wodociagow, dopiero potem projekt. Zeby bylo milo niezapomnij przed budowa przylacza zglosic to urządowi powiatowemu (poczekasz miesiac i jazda ). Jesli jaka czesc przylacza bedzie kladziona nie na twojej dzialce potrzebujesz zezwolenie na jej polozenie np. w drodze gminnej lub jej poboczu. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 14.05.2008 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! Teraz mam juz jasność co do dalszego postępowania Pytałam, bo mój kierbud twierdził, że chyba nie potrzeba, a facet w wodociągach tylko wyciaga od ludzi kasę i namawia ich na robienie projektów. Ale widzę, że wiekszośc z Was musiała mieć więc i mi przyjdzie płakać i płacić Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 14.05.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 U nas potrzebny był projekt .Wodno kanalizacyjny cena 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 14.05.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Dziwny ten twój kierbud. Co on w czasach PRL-u się zatrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.05.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 ja tam się nie dziwię, rożne rzeczy sie widziało, im mniejsza miejscowość tym większy liberalizm panuje znajomy w wiosce gminnej a raczej na jej skraju żadnego projeku nie robił, gminny zakład komunalny przyjechał ostrówkiem czy białoruśką, wykopali, podłaczyli zakopali, licznik zaplombowali i woda oraz kanaliza jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolas22 15.05.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Naprawdę zazdroszczę tym, którzy zapłacili w granicach 300 zł za projekt. Mnie sam projekt wodociągowy wyniósł 800 zł i to było najtańsze wykonanie jakie udało mi się znaleźć. Ciekawe skąd sie biorą takie różnice w cenach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 16.05.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Ta a potem ludzie sie dziwia skad ta rura na ich dzialce jak na planach nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.05.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Witam! Pytanie jak w tytule - czy do wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego (z drogi do granicy działki) konieczny jest projekt? Jeśli robiliście to ile kosztuje ta przyjemność? Słyszałam sprzeczne opinie i nie wiem czy szukac eksperta od projektów Projekt to w ogóle podstawa na tego typu przyłącza. Dziwne ,że takie opinie się w ogóle pojawiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts