mija74 13.05.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam! Mam zamiar rozprowadzic w swoim domu kanały do DGP grawitacyjnego, ale słyszałam, że możliwe jest przenoszenie dźwięków (hałasy czy nawet rozmowy) z pomieszczeń podłaczonych do salonu z kominkiem i w drugą stronę. Pytanie kieruje do użytkowników takiego systemu, czy coś takiego obserwujecie u siebie? Czy może zależy to od rodzaju rur zastosowanych do rozprowadzenia? Będę wdzięczna za każde info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.05.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Przenoszą, ktoś o tym pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.05.2008 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 teoretycznie musza przenosic - masz pomieszczenia pomiedzy soba i salonem połączone tubą - ułożóną tak, aby generowała jak najmniej oporow . Na ile jest to kłopotliwe - nie wiem ;D - ale przy klasycznych scianach działowych i bez łączenia kanałem pomieszczen i tak głośniejsze rozmowy będą słyszalne - wiec czy jest czym sie przejmowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 19.05.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Ja mam instalację grawitacyjną DGP. Nic się nie przenosi.Niby jak dźwięki z salonu mają przedostać się przez obudowe kominka do dystrybutora nad wkładem kominkowym i potem kanałami do pomieszczeń na piętrze???Chyba musiałyby być na tyle głośne, że prędzej będzie je słychać przez drzwi czy ściany...Jeśli ktoś ma dystrybucję z turbiną problem jest jeszcze mniejszy, gdyż kanały rozprowadzone są do pomieszczeń od turbiny... Tak czy inaczej nie zaobserowałem czegoś takiego, że przy wylocie (anemostacie) na piętrze w którymś z pomieszczeń słyszę jakiekolwiek dźwięki dobiegające z dołu, nawet przykładając to niego ucho na odległość 5 cm. Chyba, że ktoś ma odwaloną jakąś fuszerkę typu przewiercona dziura z obudowy kominka do pokoju obok... wtedy może coś przez nią słychać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 19.05.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Ja również nie zaobserwowałem przenoszenia dźwięków pomiędzy pomieszczeniami przez DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.05.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Mnie jeszcze straszono przenoszeniem zapachów między pomieszczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 19.05.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Chyba, że ktoś ma odwaloną jakąś fuszerkę typu przewiercona dziura z obudowy kominka do pokoju obok... wtedy może coś przez nią słychać... U mnie jest coś na kształt takiej właśnie fuszerki tylko z około dwumetrowymi kanałami do trzech pomieszczeń na piętrze. Przenoszenia dźwięków nie zaobserwowałem. Ale nie jestem specjalnie wyczulony na zakłócenia akustyczne, bo nie przeszkadza mi buczenie i przełączanie płyty indukcyjnej a także hałas okapu kuchennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.05.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Mnie to samo powiedziano ale w przypadku wentylacji mechanicznej. Tzn firma która robi takie instalacji twierdzi że sztywne rury spiro mogą przenosić dźwięki z pokoju do drugiego pokoju, dlatego robią albo na przewodach elastycznych całą instalację albo końcowe podejścia do anemostatów o długości 1.0 -1.5m robią z elastycznych przewodów flex. Nigdy nie spotkałem się z takimi problemami. Nie wiem co mam o tym sądzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jimmson 02.11.2021 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Witam, u mnie przenosi się dźwięk oraz zapachy. Nie wiem czy to firma odwaliła fuszerkę czy co. Kominek jest w salonie w innym mieszkaniu. Do mojego mieszkania (na piętrze) dochodzą 3 rury. Słychać rozmowy, wszystko słychać. Na dole jarają papierosy, u mnie czuć. Kominek nie ma turbiny ani nic. Sama grawitacja. Rury nie wiem jak są podłączone, wyglądają na rury typu spiro. Macie jakiś pomysł żeby się pozbyć tych dźwięków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts