Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Finishparkiet - samemu czy zlecic???

sq8ijk

Czy próbować ułożyć samemu finishparkiet?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy próbować ułożyć samemu finishparkiet?

• Tak - fachman we
      0

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Dzisiaj przyszla ladna paczuszka z finishparkietem + kleje.

Poniewaz wiem jak niektorzy fachowcy podchodza do ukladania tego pieknego parkieciku, zdecydowalem, ze uloze go sam. W koncu kiedys sklejalem modele samolotow i uwazam, ze moge zrobic to duzo dokladniej :-)

Pytanie. Nigdy tego nie robilem wiec jesli uwazacie, ze jest to do zrobienia za pierwszym razem to prosze o wsparcie z uwagami. Jesli natomiast uwazacie, ze nie ma co kombinowac to dzwonie po magika, ktory mi to ulozy w 1 dzien (tego sie obawiam, ja bym dokladnie poprzycinal wszystko, zeszlo by 4 dni, ale mam problem bycia perfekcjonista).

Drugie pytanie, czy warto miec w przedpokoju oraz salonie ogrzewanie podlogowe, czy to juz fanaberia??

U nas będzie finishparkiet i z tego co widzę, to nie jest taka łatwa sprawa, jak się z zewnątrz wydawala. Po pierwsze podłoże musi być idealnie gładkie. Na zwykłym parkiecie niweluje się nierownosci przy cyklinowaniu. Przy finishu nie ma takiej opcji. Dodatkowo podłoże musi być w specjalny sposób dostosowane. U nas czymś je szlifowali, by móc kleić parkiet (a była zwykla wylewka wcześniej) i jakimś preparatem to potem gruntowali. Podobno tak trzeba. Ja specem nie jestem, więc się nie kłóciłam.

A myslałam, ze tylko przyjdą, rozlożą, przykleją i będzie zrobione w 2 dni :wink:

A myslałam, ze tylko przyjdą, rozlożą, przykleją i będzie zrobione w 2 dni :wink:

No wlasnie, zadzwonilem do fachowca z ogloszenia i on powiedzial ze bedzie to ok 25-30pln/m^2. Obawiam sie, ze to za niska cena i tylko przyjdzie i przyklei... Coz ilu fachowcow tyle metod.

Mozesz mi powiedziec ile mniej wiecej brali za m^2 wykonanych prac oraz w jakim miescie to bylo?

Jesli we Wroclawiu to prosze rowniez o namiary na ta cudowna firme :) :) :) :)

pozdrawiam

Michal

Witam serdecznie,

Dzisiaj przyszla ladna paczuszka z finishparkietem + kleje.

Poniewaz wiem jak niektorzy fachowcy podchodza do ukladania tego pieknego parkieciku, zdecydowalem, ze uloze go sam. W koncu kiedys sklejalem modele samolotow i uwazam, ze moge zrobic to duzo dokladniej :-)

Pytanie. Nigdy tego nie robilem wiec jesli uwazacie, ze jest to do zrobienia za pierwszym razem to prosze o wsparcie z uwagami. Jesli natomiast uwazacie, ze nie ma co kombinowac to dzwonie po magika, ktory mi to ulozy w 1 dzien (tego sie obawiam, ja bym dokladnie poprzycinal wszystko, zeszlo by 4 dni, ale mam problem bycia perfekcjonista).

Drugie pytanie, czy warto miec w przedpokoju oraz salonie ogrzewanie podlogowe, czy to juz fanaberia??

Chcesz spróbować sam dla mnie jest to duża odwaga i równie duże niedowierzanie w możliwości polskiego rzemiosła. Wielkie słowa, prawda. Ale jest rada.

Po pierwsze jakie masz podłoże. Czy odpowiednio suche poniżej 2% wody wagi badanej próbki.

Czy podłoże jest stabilne, zwarte, nie piaszczy się.?

Czy nie jest twarde?

Czy jest równe maksymalne odchyłki na 2 metrach długości 2-3mm.

Parkieciarze muszą przyjść z przyrządem który nazywa się CM do badania wilgotności jastrychu (podłoża).

Wszystkie badania muszą zrobić przy tobie mówiąc co robią i poco.

Wszystko wpisać do protokółu i dać tobie do podpisu. Kopię podpisaną przez parkieciarza zostawiają tobie.

Drewno musi być równieżzmierzone na wilgotność do tego służy inny przyrząd. To też do protokółu.

Jaki masz klej i ile?

Jaką masz szpachlę zębatą do takiego parkietu prz równym podłożu musisz mieć prynajmniej B3.

Jaki masz grunt pod klej?

Jak widzisz modelarstwo to piękna rzecz napewno cehuje cię pedantyzm. Ta zaleta może zostać tutaj wykorzystana. Ponieważ ta praca wymaga absolutnej czystości i porządku na miejscu pracy. Parkiet jest gotowy, lakierowany lub olejowany. Wszelkie ślady kleju pozostawione na klepce muszą, zostać natychmist zmyte odpowiednim rozpuszczalnikiem do kleju który będzie użyty.

parkieciiarz musi mieć większą ilość szmat do zmywania kleju. Klej przyschnięty często schodzi wraz z lakierem lub olejem. Ty powinieneś pilnować tej pracy aby wszelkie ślady kleju których parkiecirz nawet przy najwyższej ostrożności może nie zauważyć natychmiast usunąć.

Jak widzisz trochę wiedzy do tej prostej wydawałoby się na pozór pracy trzeba mieć.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Witam,moja rada nie musi byc przyjęta ,ale radze zlecić to kompetentnej osobie gdyz nie jest to akurat cytowane sklejanie samolocików;)za to sie zapłaciło pieniadze i lepiej znależć naprawde dobrego fachowca niż samemu pożniej gryzc sie że cos nie wyszło.Stara zasada ---skąpy traci dwa razy,oczywiscie bez aluzjii ale taka prawda lepiej dac pare złotych więcej jakiemuś fachowcowi(dobremu) niż póżniej patrzec siedzac przy tv jakie sa niedociągnięcia,pozdrawiam