Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak długo trwa budowa domu?...

Recommended Posts

Buduje się równo rok, z małymi problemami, jestem dopiero na etapie układania dachówki.

Planuje się wprowadzić w grudniu a jak nie wyjdzie to na następną wiosnę.

Wszyscy się pytaja dlaczego budowa mi się tak wlecze, już mi się nie chce odpowiadać.

W sumie tak konkretnie zaczełam dopiero w listopadzie, wcześniejsze prace można uznać za przygotowawcze ;).

Zaczęłam budować we wrześniu 2007. Mam zamiar na początku października 2008 się wprowadzić. W tej chwili mam tynki i instalacje, za dwa tyg. wylewki. W lipcu zamierzam wpuścić ekipę wykończeniową i wyrobić się w 3 miesiące z wykończeniem domu...możliwe, że "omsknę się" o jakiś miesiąc, ale chyba nie więcej...

zaczęlismy na początku września 2007

na dzień dzisiejszy mamy tynki wewnętrzne, i prawie skończone poddasze

za tydzień wchodzi hydraulik, na początku czerwca wylewki

mamy zamiar wprowadzić się we wrześniu

zima nam sprzyjała budowaniu - choć murarz ociągał się baaardzo

ale od dachu wszystko idzie gładko i sprawnie

sama przyjemność

tylko nad murarzemtrzeba było stać i popędzać - to nie było fajne;)

zaczelismy 2 kwietnia 2007

wprowadzilismy sie w ostatnia sobote czyli jakies 13 miesiecy z w sumie 1 miesiecznym przestojem

rok to jest rozsadna opcja

system gospodarczy 1 majster + 1 pomocnik

3 poziomy (piwnica, parter i wysokie poddasze uzytkowe)

wszystko razem ponad 200m

lawy grucha, reszta recznie, posadzki maszynowo

BK24, kominy cegla, tynk recznie CW + gladzie

będziemy budować na kredyt, więc każdy miesiąc to niepotrzebne straty.

jakie straty? - bo chyba o czymś nie wiem...

sam kredyt jest już stratą ale to chyba o coś innego biega

Póki nie oddaliśmy domu, spłacaliśmy tylko odsetki. Utopione pieniądze. Im dłużej by to trwało, tym więcej odsetek byśmy spłacili, nie spłacając kredytu.

Póki nie oddaliśmy domu, spłacaliśmy tylko odsetki. Utopione pieniądze. Im dłużej by to trwało, tym więcej odsetek byśmy spłacili, nie spłacając kredytu.

To jakaś specjalna umowa? Ja jestem w połowie budowy (o odbiorze budynku nie ma mowy) i wydaję mi się że kapitał też się spłaca - nie same odsetki...

BTW jaki to bank?

To jakaś specjalna umowa? Ja jestem w połowie budowy (o odbiorze budynku nie ma mowy) i wydaję mi się że kapitał też się spłaca - nie same odsetki...

BTW jaki to bank?

być może chodzi nie o oddanie domu, ale wypłątę całości kredytu... u mnie też do momentu wypłaty drugiej a zarazem ostatniej transzy spłacaliśmy same odsetki.