Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy na ścianach fundamentowych

agi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Ściana fundamentowa z bloczków betonowych (80cm wysokości) 5 warstw.

W pon. ułożyli na zaprawe wolnoschnącą, w pt. przywieżli i ubijali piasek.

Po ubiciu patrzem a tu: na dwuch dłuższych ścianach budynku (równoległych) przy tej samej ściancezewnętrznej (na samym rogu) jakby pęknięcie zaprawy.

Wygląda to na moje oko jakby im się 1 ściana (krótsza) odeszła minimalnie górą.

Z jednej strony od góry 5mm szczelina - i tak na 2 warstwy bloczków (minimalnie się wysuneły te 2 warstwy) a na reszcze 3 warstw widać ino jakby ryse na spoinie aż do ławy. Ława cała.

Z drógiej zaś od góry 2-3 mm szczelina widziana od góry natomiast niżej widać jużtylko ryse.

Kierownik budowy oglądał i powiedział że takie coś się zdarza przy ubijaniu.

Inwestor (mama) naciskała wykonawców na dobrze ubity piasek (po tym jak pokazali w wiadomościach jak posadzka siada 5cm w nowym domu).

Ja mam mieszane uczucia co do takich rys (poszło po zaprawie a więc jak ściana przyciśnie to powinno trzymać w końcu bloczki na zakładke). B15 zalana na płycie.

Co Wy o tym myślicie, o Kierowniku budowy, który nie kazał tego poprawiać?

Z tej strony gdzie wysunięcie bloczków na 5 mm to muraże zdjeli 3szt. bloczków - alurat 2 warstwy narożnika i założyli od nowa - już nie szczególnie coś widać. Pozatym wymyślili że położą 2 pręty zbrojeniowe w zaprawe pomiędzy ścianki fundamentów a ścianki domów.

Pozdrawiam i serdeczne dziękuje za wszelkie wypowiedzi.

Nie przejmować sie.( przy wielkościach podanych)

Domek "naciska" od góry.

A tak wygląda szczelina w ścianie z bloczków ta 2mm od góry.

http://lowrider83.fotosik.pl/albumy/207235.html

http://lowrider83.fotosik.pl/albumy/207235.html#e

I to tyle dla zinteresowanych, położymy na to pręty zbrojeniowe po 2 w narożniki.

Aha, wejście wody położyli nam na ławie zamiast połowy bloczka zaraz przy najniższym bloczku w trzecim rogu budynku - masakra...

W owym rogu budynku złącze będzie wchodzić gdzieśna 60 cm poniżej gruntu gdzie zamarzanie w moim obszaże jest na 80 cm :-? super...

• 1 month później...

Niestety trafiłem na betoniarnię która na pewno już nikomu więcej nie będę polecał.

Miałem zalane ławy betonem B20.

W ciągu 4 godz. na ławach pojawiły się liczne rysy skurczowe dokładnie tak jak przebiegało zbrojenie. Przyczyna jak się poźniej dowiedziałem był bardzo rzadki beton taka wodnista zupa a nie beton. :evil:

Na szczęście była to ostatnie 4m3 więc skurcze powstały na małej cześci ław, wszystkiego razem poszło 20m3.

Aha w ciągu tych 4 godz. poziom betonu obniżył się około 15-20mm co było widac po szpilkach.

Jedyne co mi przyszło do głowy to dolanie betonu z betoniarki który się nieodparzył bo robiłem to tydzień temu jak ciągle padało. Ekipa mówiła że beton B20 był jeszcze miękki jak wylewali dodatkowo z betoniarki.

Jak myślicie czy to było dobre wyście w takiej sytuacji????

Ale to jeszcze nie koniec na pozostałych ławch też pokazały sie rysy skurczowe ale nie takie duże jak na tych 4m3 no i było ich mało wieć dałem sobie na luz ale kierbud zarządził żeby te rysy zalać Ceresitem do naparwy betonu CX5 albo CX15. Ma to zapobiegać dostawaniu się wodu do zbrojenia i jej korozji.

No i mam teraz gonitwę myśli i czym dłuzej to trwa tym bardziej jestem wkurzony na to wszystko tym bardziej że tam sam betoniarnia przywiozła mi B15 na garaż zamiast B20. O czym piszę tutaj

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1921293#1921293

Martwić się tym czy olać to. Czy takie rysy mogą spowdowąc jakieś odległe następstwa.

a łataj

a zupę zrobił to pewnie na prośbę tych co zalewali, żeby biedacy się nie namęczyli, a później zwalali na betoniarnię

masz jakieś rw/metryczkę chociaż na ten beton?

A właśnie że nie tak zupa przyjechała tylko teraz jestem już mądrzejszy i jak przyjedzie taka rzadyga na strop to odrazu wróci spowrotem do betoniarni.

Z tej pierwszej oczywiście już nie kupię

• 7 months później...

W czwartek kolo 9.00 rano zostaly wylane lawy fundamentowe Okolo 3 w nocy rozpadal sie deszcz Dzis pojechalem sprawdzic co tam u nich slychac ;)

Na lawach zauwazylem kilka drobnych pekniec :/ Cos jak by skurcz betonu co zwazywszy na opady deszczu i raczej chlodna aure nie powinno wystapic

Pod lawami jest okolo 20 cm zageszczonego piasku i okolo 10 cm "chudziaka" B20

:D Grunt glina jednorodna Zbrojenie 4xfi12 strzemionka co 25cm fi6 podniesione na podkladkach 4 cm Beton przyjechal z betoniarni podczas wylewania zageszczony wibratorem

Co o tym sadzicie ??

http://img100.imageshack.us/img100/7639/pict7528gw9.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/6604/pict7531nq1.jpg

Są w miejscach strzemion lub pretów zbrojenia.

Nie ma sie czym przejmować.

Trzeba było zalać 1 cm więcej, miałbyś spokuj ducha :wink: .

No wlasnie tez mam takie wrazenie ze wypadaja nad strzemionami i pretami

Co do grubosci to lawa ma 50x30 a strzemiono 40x20 wiec i tak jest dosc gleboko w betonie Wychodzi 5-6 cm

• 2 months później...

Trudna sprawa,ale nie panikuj.Jezeli ława jest dobrze zrobiona i fundament był obsypany na zimę to raczej pęknięć być nie powinno.Fundament był praktycznie nie obciążony.Wydaje mi się,że to wina stowania plastyfikatora.

U nas wszyscy go stosują,ale wiele osób od niego odchodzi.Zaprawa z jego użyciem nie najlepiej wiąże materiały o niskiej nasiąkliwości (możliwość wystąpienia rys).

Najlepiej to zrób odkrywkę fundamentu w miejscu pojawienia się pęknięć i zobacz co z ławą.

Być może też to sprawa osiadania budynku. Połowa jest na glinie a połowa na piasku. Na piasku nie powinno być pęknięć no ale niestety jest....

jak brzmi zapis KB w dzienniku budowy po wykopach i "odebraniu" warunków gruntowych przed betonowaniem ław ?

...

A jeśliby fundament był zdrów, to co z tymi rysami? Czy można ułożyć wieniec na bloczkach?

mozna ... a nawet trzeba

p.s.

czy KB widział grunt pod budynkiem ?

czy autor planu adaptacji projektu do lokalnych warunków gruntowych zalecił jakies remedium w miejscu gdzie grunt z piasku "przechodzi" w gline ?

czy wykonawca zwrócił komuś uwage na to ze w takim miejscu moga byc kłopoty ?

Badania są ok. ....

jakie "badania" ?

...

KB budowy mowi ze moze to byc spowodowane glina ktora pod wplywem ciezaru wypelza...

uplastyczniła sie - owszem diagnoza słuszna

kto płaci za wieniec, uzgodniliscie ?