Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy na ścianach fundamentowych

agi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

badania gruntu, wszystko bylo przekazane Projektantowi, a za wieniec...no juz trudno, bede musial ja ale potem bede mial spokoj

jak uwazasz ....

badania geologiczne zapłaciłes i przekazałes we własciwe rece

czyli do adaptatora projektu do lokalnych warunków

on tych badań nie wykorzystał (tu gdybam bo zaadoptowanych ław do tych konkretnie warunków nie widziałem lecz czytam o skutkach) i zapłaciłes mu za adaptacje ...

zapłaciłes tez pewno zaliczke KB ...

znaczy zapłaciłes juz haracz trzem (trojgu :roll: ) i dalej chcesz płacić ...

fajno ... duzo zdrowia zycze !

nie wiem co robic, a boje sie o pozniejsze efekty tego, sam dach wazy ok. 70 ton

Jaka zaprawa była użyta i czy jednolita.

Spotkałem się z przypadkiem kiedy w starym murze murowanym na zaprawie wapienno-cementowej przemurowano fragment zaprawą cementową i w tych miejscach całość spękała ( inna odkształcalność zaprawy).

Pomijając kto zapłaci za wieniec i czy projektant w adaptacji przewidział jego zrobienie to wykonaie samego wieńca na ścianie fundamentowej moim zdaniem niewiele pomoże. Aby konstrukcja była stabilna moim zdaniem powinny być wykonane żelbetowe pionowe słopki w kazdym narożniku ścian undamentowych połączone z łąwą i wieńcem. Dzieki temu uzyskuje się przestrzenną, sztywną, stabilną klatkę która niepracuje.

Pomijając kto zapłaci za wieniec i czy projektant w adaptacji przewidział jego zrobienie to wykonaie samego wieńca na ścianie fundamentowej moim zdaniem niewiele pomoże. Aby konstrukcja była stabilna moim zdaniem powinny być wykonane żelbetowe pionowe słopki w kazdym narożniku ścian undamentowych połączone z łąwą i wieńcem. Dzieki temu uzyskuje się przestrzenną, sztywną, stabilną klatkę która niepracuje.

Jeśli to teren bez kat. górniczej to nie ma takiej potrzeby.

wpis do dziennika o konieczności nadlania wieńca z powodu pękniętej sciany powinien byc w dzienniku budowy

natomiast (na Twoim miejscu) o zaprojektowanie tego wieńca powinienes sie zwrócic sie do autora adaptacji projektu ...