Herne 15.09.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Jestem swieżo po tynkach wewnętrznych - ekipa opowiada mi, iż teraz jak najszybciej ściany trzeba białkować - czyli malować wapnem. Tymczasem mój znajomy mówi, iż obecnie są takiej jakości farby, że wystarczy ścianę zagruntować i można ją malować. Kto ma rację? Czy wy białkowaliście ściany?Jaki podkład dawać pod farbę?Dzięki za Wasze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 15.09.2003 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Podnoszę - czy żyją jacyś praktycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 15.09.2003 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Podnoszę - czy żyją jacyś praktycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Studio DEKORAL - Tarnów 15.09.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 ale podkład z wapna pod nowoczesne farby akrylowe to nie najlepszy pomysł. Np. Akrylit W na pierwsze malowanie rozcieńczyć 1:1 z wodą i nie gruntować niczym innym. Druga warstwa już bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Jestem swieżo po tynkach wewnętrznych - ekipa opowiada mi, iż teraz jak najszybciej ściany trzeba białkować - czyli malować wapnem. Tymczasem mój znajomy mówi, iż obecnie są takiej jakości farby, że wystarczy ścianę zagruntować i można ją malować. Kto ma rację? Czy wy białkowaliście ściany? Jaki podkład dawać pod farbę? Dzięki za Wasze doświadczenia. moja rada moze już byś za późo... o ile możesz wynajmij ludzi....i maluj błyskawicznie nie musi to byc wapno mozesz unigruntem ... obawiam sie że straciłes ten moment... ekipa miła racje ... przykro mi ... straciłeś ten czas... sku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 post powyżej - mój spiesz się ! pozdro sku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 15.09.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 15.09.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Białkowanie ścian niesie ze sobą korzyść zwiększenia trwałości tynku dzięki zjawisku karbonatyzacji.Tak mówiła stara szkoła.Obecnie nikt sie w to nie bawi ,bo tak naprawdę musiałoby wystąpić jakieś szczególne działanie np siarczanów czy chlorków na tynk aby była jakaś znaczna różnica w trwałości tynku.W standartowych warunkach różnica trwałości jest pewnie niewielka i nie warta zachodu.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 16.09.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Wszystko zależy od tego, czym sie chce potem malować ściany. Jesli akrylem, to nie warto białkować, ale ja chcę malować zwykłymi farbami wapiennymi klejowymi i malarze doradzili, zeby białkowac, bo łatwiej wtedy nakładać farby wapienne, łatwiej je też zmywać i lepiej sie trzymają. Jestem zresztą zwolennikiem "starych szkół' w niektórych sprawach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 16.09.2003 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Czyli to już teraz mam gruntować ściany - w Castoramie mówili że dopiero po 6 tygodniach (wapno się lasuje czy coś w tym stylu) Prosiłbym o podanie środka - farby w stylu jedynka bracie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 16.09.2003 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Podnoszę - czy żyją jacyś praktycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Studio DEKORAL - Tarnów 16.09.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 jeżeli planujesz malować farbami kredowymi czy wapiennymi to zagruntuj rozcieńczonym wapnem w ilości 4kg wapna (w wiaderku + 12 litrów wody + 1l emulsji np.jedynki) - malując ciągle mieszaj! jeżeli planujesz farby akrylowe to t.j. wyżej opisałem pozdrawiam... Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Niedawno pomalowałem niegruntowane ściany otynkowane ok pół roku wcześniej i nic się nie dzieje. Jeśli ich trwałość zmniejszy się ze 100 lat do 70 to jakoś to przeżyję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 16.09.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 17.09.2003 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Nie rozumiem - jedni opowiadają żeby czekać 6 tygodni, drudzy że jak najszybciej. Kto w końcu ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 18.09.2003 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Studio DEKORAL - Tarnów 18.09.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 na wapno ( w pozytywnym jego działaniu na mokre tynki) za późno.....na "akryl" - wszystko jedno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 na wapno ( w pozytywnym jego działaniu na mokre tynki) za późno..... na "akryl" - wszystko jedno.... ...a na zwykła emulsję, powiedzmy np. jedynka itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Studio DEKORAL - Tarnów 18.09.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 dobrze jest pierwszą warstwę rozcieńczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 18.09.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 hm... rozcieńczyć. To określenie dosyć szerokie. W jakim stosunku 1:1, czy może inaczej? Akurat na jedynce jest napisane, żeby dolać bodajże 5% wody(nie mam przed sobą opakowania, więc może coś pokręciłem}.No, a tak wogóle to na tynk cem-wap daje się emulsję czy akry? Chyba, że to "wsio rawno", czyli co kto woli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts