Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bia?kowanie ?cian

Herne

Recommended Posts

Jestem swieżo po tynkach wewnętrznych - ekipa opowiada mi, iż teraz jak najszybciej ściany trzeba białkować - czyli malować wapnem. Tymczasem mój znajomy mówi, iż obecnie są takiej jakości farby, że wystarczy ścianę zagruntować i można ją malować.

Kto ma rację? Czy wy białkowaliście ściany?

Jaki podkład dawać pod farbę?

Dzięki za Wasze doświadczenia.

Jestem swieżo po tynkach wewnętrznych - ekipa opowiada mi, iż teraz jak najszybciej ściany trzeba białkować - czyli malować wapnem. Tymczasem mój znajomy mówi, iż obecnie są takiej jakości farby, że wystarczy ścianę zagruntować i można ją malować.

Kto ma rację? Czy wy białkowaliście ściany?

Jaki podkład dawać pod farbę?

Dzięki za Wasze doświadczenia.

moja rada moze już byś za późo... o ile możesz wynajmij ludzi....i maluj błyskawicznie

nie musi to byc wapno mozesz unigruntem ...

obawiam sie że straciłes ten moment...

ekipa miła racje ...

przykro mi ...

straciłeś ten czas...

sku ...

Białkowanie ścian niesie ze sobą korzyść zwiększenia trwałości tynku dzięki zjawisku karbonatyzacji.Tak mówiła stara szkoła.

Obecnie nikt sie w to nie bawi ,bo tak naprawdę musiałoby wystąpić jakieś szczególne działanie np siarczanów czy chlorków na tynk aby była jakaś znaczna różnica w trwałości tynku.

W standartowych warunkach różnica trwałości jest pewnie niewielka i nie warta zachodu.

HEJ!

Wszystko zależy od tego, czym sie chce potem malować ściany. Jesli akrylem, to nie warto białkować, ale ja chcę malować zwykłymi farbami wapiennymi klejowymi i malarze doradzili, zeby białkowac, bo łatwiej wtedy nakładać farby wapienne, łatwiej je też zmywać i lepiej sie trzymają. Jestem zresztą zwolennikiem "starych szkół' w niektórych sprawach...

jeżeli planujesz malować farbami kredowymi czy wapiennymi to zagruntuj rozcieńczonym wapnem w ilości 4kg wapna (w wiaderku + 12 litrów wody + 1l emulsji np.jedynki) - malując ciągle mieszaj!

jeżeli planujesz farby akrylowe to t.j. wyżej opisałem

pozdrawiam...

Ryszard

hm... rozcieńczyć. To określenie dosyć szerokie. W jakim stosunku 1:1, czy może inaczej? Akurat na jedynce jest napisane, żeby dolać bodajże 5% wody(nie mam przed sobą opakowania, więc może coś pokręciłem}.

No, a tak wogóle to na tynk cem-wap daje się emulsję czy akry? Chyba, że to "wsio rawno", czyli co kto woli ???