ara 02.06.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Te moje emigrantki półtora m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 02.06.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Mój sąsiad przesadzał też takie wiekowe na jesieni i nie było problemów z przyjęciem się. Przesadź z bryłą ziemi i dobrze podlej. Zapytam się go dziś w tej sprawie i dam znać. Jak ustaliłem w rozmowie z kolegą, który przesadzał kilkuletnie borówki najlepiej przesadzić ją wiosną (można też jesienią, ale nie poleca) z bryłą ziemi. Po posadzeniu i podlaniu koniecznie przyciąć wszystkie pędy na wysokości ok. 10 cm. nad ziemią. Stwierdził, ze nie ma problemów z przyjęciem się borowki w nowym miejscu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 02.06.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 23.02.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Przegladam sobie starsze wątki i znalazłam ten. Ja miałam podobna sytuację w tym roku, ale chyba trochę wcześniej (może czerwiec?). Borówki były posadzone na wiosnę, ziemia odpowiednia, nie wiedziałam, co się dzieje. Okazało się, że było zimno jak na tę porę roku i one tak reagowały. Po kilku cieplejszych dniach problem zaczął znikać, później znów kilka chłodniejszych dni i znów to samo. Na szczęście po ustabilizowaniu się pogody liście znów się zazieleniły. Także nie zawsze taka zmiana koloru to brak mikroelementów, chociaz objawia się podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 04.09.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Kiedy najlepiej poprzycinać borowke amerykańską? i Ktore pedy przyciąc? Poradźcie laikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.09.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1586 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 04.09.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Bardzo dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 13.05.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Wałkuję temat juz od jakiegoś czasu, ale poniewaz nie mam odpowiedzi to piszę tutaj. Chce posadzić borówkę, mam mały ogródek, więc nie posadzę 12 krzaczków Ale wyczytałam żeby sadzić kilka odmian koło siebie, bo lepiej się czują, bo lepiej owocują itp. Mnie zależy, żeby było co jeść i żeby owocowały. Ile muszę mieć tych krzaczków2, 4? Kupilabym ze 4, ale jak to są duże krzewy to zajmą mi pół ogródka! np. czytam, ze odmiana chandler sinie rośnie i ma do 2 m wysokości, olaboga! co robić?? ps. czy jest szansa, że sadzonki zaowoują jeszce w tym roku? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 14.05.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Niestety chyba na odległość trudno ocenić apetyt drugiej osoby . Trudno więc o racjonalną odpowiedź. Ja posadziłem 12 krzaczków, ale bardzo lubie borówkę i mam zamiar mrozić, jak będzie wysyp. Dobrałem też tak odmiany, aby były od najwcześniejszych do najpóźniejszych (w sumie 5 odmian). Borówka właśnie kwitnie, więc na owocowanie w tym roku mają szanse tylko egzemplarze, na których sa kwiaty czyli zwykle odrobinę większe (u mnie kupowane były jesienią i chyba na 3 są kwiaty + jedna kupiona wiosną, wyraźnie większa i na tej kwiatów b.dużo). Kwitnące widziałem w OBI (po 18 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 14.05.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 do owocowania wystarczą Ci 2 krzaki o różnych odmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 14.05.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 ja mam dwa krzaki tej samej chyba odmiany i owocują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 15.05.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 ja mam dwa krzaki tej samej chyba odmiany i owocują No to chyba kupię ze 2 krzaczki. Jamles a gdzie kupowałeś krzaczki? bo z tego co pamiętam to Ty z moich rejonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.05.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 ja mam dwa krzaki tej samej chyba odmiany i owocują chyba może słabiej owocują polecane odmiany to blue Crop, Blue Ray, Alexis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.05.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Warto mieć kilka krzewów różnych odmian, bo zbieramy owoce w dłuższym okresie czasu, u mnie jest to okres dwóch miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 15.05.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 ja mam dwa krzaki tej samej chyba odmiany i owocują No to chyba kupię ze 2 krzaczki. Jamles a gdzie kupowałeś krzaczki? bo z tego co pamiętam to Ty z moich rejonów w Gierałtowicach kupiłem tak przy okazji, chyba 3 lata temu http://i262.photobucket.com/albums/ii115/jamles/Obraz046-1-1.jpg jak owocują to trudno mi odpowiedzieć, bo nie wiem ile to jest dużo odmiana ta sama, bo nie przypominam sobie, żeby był wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.05.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Oj jest tych odmian około 10 i wszystkie wyśmienitehttp://borowka.ovh.org/odmiany-borowki.php5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula-2304 15.05.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 A myslicie, że już za późno na przesadzanie borówki?Wyczytałam na tym forumhttp://www.forum.leroymerlin.pl/list.php?14 że jeśli już to przesadzać wczesną wiosną , a nasza już chyba w pełnum rozkwicie?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.05.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 O ile nie zależy Ci na tegorocznych owocach to przesadzaj, tylko pamiętaj, aby co najmniej przez pierwszy miesiąc dbać o krzew bardziej niż dotąd, nie może jej nic zabraknąć, a szczególnie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania z Warszawy 30.05.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 W zeszłym roku posadziłam 6 różnych borówek. W tym roku ładnie zakwitły i owocują. Niestety jeden z krzaczków jest już prawie bez liści, choć ma dużo zawiązanych owoców. Liście od ok. 10 dni zwiędły, zbrunatniały i masowo oadają (są zwiędnięte,z zielonych robią się brunatne, ale nie są wysuszone, tylko miękie i takie anemiczne) . Nie wiem, czy nie zaszkodziło im zasilanie specjalnym preparatem do borówek Substral, które wykonywałam dwa razy w maju, w odstępach tygodniowych, wg wskazówek na opakowaniu (podlewałam całe rośliny, w tym liście wodą z konewki, w której rozpuszczałam Substral). Zasilałam borówki, bo mierzyłam ph ziemi i jest trochę za mało kwaśna - ph powyżej 5 - mimo sypania torfu i kory.Nie wiem, czy przedobrzyłam z tym podlewaniem, czy to jakaś inna choroba, ale w internecie nic takiego nie znalazłam. Innym krzaczkom nic się nie dzieje.Jak ratować bezlistny krzaczek, czy ktoś z Forumowiczów wie coś na ten temat? B. proszę o pomoc, bo szkoda mi każdej roślinki, która się marnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 30.05.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Ja też proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts