Senser 13.05.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Może to trochę nie to forum na takie pytanie (chyba większość z nas stawia sama własne domy), ale trochę się ostatnio zastanawiam, czy dobrym pomysłem jest postawić dom w stanie surowym i go sprzedać?? Czy dobrze bym na tym wyszedł?? Mam swoją działkę, ale w ten sposób chciałbym więcej wycisnąć z tej nieruchomości...po sprzedaży kupuje kolejną działkę i to co zostało do kieszeni... W budowie materiały raczej tanie (nie koniecznie "świecące" ). Co o tym sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.05.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Nie słyszałam, żeby ktoś na tym stracił :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cabo verde 14.05.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Może to trochę nie to forum na takie pytanie (chyba większość z nas stawia sama własne domy), ale trochę się ostatnio zastanawiam, czy dobrym pomysłem jest postawić dom w stanie surowym i go sprzedać?? Czy dobrze bym na tym wyszedł?? Mam swoją działkę, ale w ten sposób chciałbym więcej wycisnąć z tej nieruchomości...po sprzedaży kupuje kolejną działkę i to co zostało do kieszeni... W budowie materiały raczej tanie (nie koniecznie "świecące" ). Co o tym sądzicie ?? znacznie szybciej i łatwiej sprzedasz pustą działke, szczególnie jeżeli jest atrakcyjnie położona, bo działek nie ma. A rozpoczętych budów w różnym stopniu zaawansowania jest sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.05.2008 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Nie słyszałam, żeby ktoś na tym stracił :) W zasadzie ja też nie... Ale pytanie jest też trochę inne... "Jak dużo można zyskać"...za 30 000 zł to raczej nie chciałoby mi się znosić aż tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.05.2008 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 znacznie szybciej i łatwiej sprzedasz pustą działke, szczególnie jeżeli jest atrakcyjnie położona, bo działek nie ma. A rozpoczętych budów w różnym stopniu zaawansowania jest sporo. Wiem o tym, ale nie "zyskam". A chciałbym za to kupić kolejną nieruchomość, a zarobić na domu. Sprzedać to co się już ma i przejeść to żaden problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.05.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Ja kupiłem tak rozpoczętą budowę, ale od ludzi, którzy robią to zawodowo. Kupują działkę, załatwiają papiery, budują według jakiegoś tak wybranego prostego projektu, sprzedają i idą dalej. Ale oni się na tym znają i z tego żyją. Dzięki temu od momentu zakupienia działki do SSO minęły tylko 3-mce. W tym czasie załatwili przyłącze energetyczne, warunki na przyłącze wody, PnB i obskoczyli samą budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.05.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 "Jak dużo można zyskać"...za 30 000 zł to raczej nie chciałoby mi się znosić aż tyle... Jeżeli na czysto zarobisz tyle i uda Ci się to zrobić w dość rozsądnym czasie (dajmy na to z mojego przypadku 3m-ce), to masz 10tyś miesięcznie. Nic tylko budować na sprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.06.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 u nas buduja nawet do stanu surowego zamknietego .... i potem deal, zysk jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Policz ile kosztuje zbudowanie metra domu w Twoich okolicach i popatrz na ceny sprzedaży. Za 30k na pewno by mi sie nie chciało. Ale w okolicach W-wy różnica na pewno nie wynosi 30 k :) Za dom w SSZ bez instalacji ok. 3500 - 3800/m to norma. Ale dużo zalezy od wielkości działki Ale jak się weźmie pod uwagę cenę metra mieszkania w W-wie (od 7k w górę) to darmo dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.06.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 "Jak dużo można zyskać"...za 30 000 zł to raczej nie chciałoby mi się znosić aż tyle... Jeżeli na czysto zarobisz tyle i uda Ci się to zrobić w dość rozsądnym czasie (dajmy na to z mojego przypadku 3m-ce), to masz 10tyś miesięcznie. Nic tylko budować na sprzedaż Trzeba jeszcze tylko uwzględnić podatek, który będziesz musiał zapłacić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 02.06.2008 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 A właśnie... Jakby się miał ten potencjalny podatek do: - Zasilenia/pokrycia tym przychodem kredytu w banku - Przeznaczenia tych środków na wykończenie domu?? Ma się jakoś czy nijak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.06.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 A właśnie... Jakby się miał ten potencjalny podatek do: - Zasilenia/pokrycia tym przychodem kredytu w banku - Przeznaczenia tych środków na wykończenie domu?? Ma się jakoś czy nijak?? Przy jednym domu pewnie nikt się nie będzie czepiał i jeżeli przychód ze sprzedaży przeznaczysz na budowę nowego domu, to będzie on IMHO zwolniony od podatku. Jednak przy kolejnym, mogą to podciągnąć pod prowadzenie działalności gospodarczej, gdzie obowiazują już inne zasady opodatkowania (rozliczanie na zasadach ogólnych, podatek VAT). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.06.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Przy jednym domu pewnie nikt się nie będzie czepiał i jeżeli przychód ze sprzedaży przeznaczysz na budowę nowego domu, to będzie on IMHO zwolniony od podatku. Jednak przy kolejnym, mogą to podciągnąć pod prowadzenie działalności gospodarczej, gdzie obowiazują już inne zasady opodatkowania (rozliczanie na zasadach ogólnych, podatek VAT). No to jeżeli się poważnie o tym myśli możesz otworzyć działalność. Przez pierwsze 2 lata płacisz mały ZUS. VAT odzyskujesz. Wrzucasz sporo rzeczy w koszty więc podatek mniejszy. I biznes się kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm 03.06.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 witam, musze przyznac ze tez sie nad tym zastanawialem.poniewaz ludzie maja rozne pomysly na projekty domow, chce tylko standartowo wylac plyte fundamentowa np. 8 x 10m i sprzedac z dzialka. mozna postawic dom murowany, szkieletowy lub drewniany. oczywiscie dam mozliwosc dalszej wspolpracy i dokonczenia domu. co myslicie o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.06.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 witam, musze przyznac ze tez sie nad tym zastanawialem. poniewaz ludzie maja rozne pomysly na projekty domow, chce tylko standartowo wylac plyte fundamentowa np. 8 x 10m i sprzedac z dzialka. mozna postawic dom murowany, szkieletowy lub drewniany. oczywiscie dam mozliwosc dalszej wspolpracy i dokonczenia domu. co myslicie o tym ? A co w takim rozwiązaniu z papierologią. Czyżbyś wtedy uzyskiwał pozwolenie na budowę samej płyty fundamentowej? Nie wiem czy wszystkie domy w technologii tradycyjnej uda się postawić na samej płycie fundamentowej. Raczej normalne fundamenty są potrzebne a te różnią się w zależności od projektu. Dodatkowo jak zrobisz płytę o ściśle określonym rozmiarze, to bardzu trudno będzie do tego dobrać potem projekt. Co z tego że zrobisz 8x10 jak nie będzie projektu, który w to się wpasuje. Moim zdaniem lepiej jest wybrać ładny uniwersalny projekt i go zacząć budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm 05.06.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 masz propozycje na " ładny uniwersalny projekt" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 21.06.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Moim zdaniem, "wyciągniesz" więcej niż 30 tysi.Sporo ludzi boi się budowania od podstaw oraz nie ma czasu na te czynności, a wykończeniówka to inna sprawa. Jednak, aby udzielić merytoryczną odpowiedź, musiałbyś zrobić prostą analizę (wielkość domu, użyte materiały, robocizna) i porównać ją do aktualnej ceny podobnych domów. Ceny są obecnie raczej stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ROBSON. 11.02.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 zarobek na tym jest dośc spory. zwłaszcza kiedys wybudujesz dom w stanie surowym zamknietym. wyglada już jak dom dla potencjalnych nabywców, a tak naprawde włozyłes niewiele pieniedzy jakie trzeba przeznaczyc na całosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 25.02.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 nie stracisz - a zarobek będzie ale jaki, zależy co rynek nieruchomości przyniesie i co bedzie ze sprzedażą kredytów - czyli X (niewiadoma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 09.03.2009 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 My właśnie naszą działkę podzieliliśmy na pół i na drugie połowie budujemy dom na sprzedaż, stan surowy zamknięty, na zewnątrz ocieplenie + cała ewelacja. Mamy nadzieję trochę na tym zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts