Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam podobnym problem, gdyż wybudowałem w roku 2008 sobie ładny domek w stanie SSO. Od momentu zakupu działki i rozpoczęcia papierologi mijają 2 lata. Teraz chciałbym ten domek spieniężyć i kupić na drugim końcu Polski mieszkanie lub działkę. Mała zmiana planów życiowych. Mimo ogłoszeń brak sensownego zainteresowania? Kiepski czas, straszą kryzysem? Co dalej, inwestować dalej zrobić SSZ i ocieplać. Czekać na lepsze czasy, czy obniżać cenę?

Mimo ogłoszeń brak sensownego zainteresowania? Kiepski czas, straszą kryzysem? Co dalej, inwestować dalej zrobić SSZ i ocieplać. Czekać na lepsze czasy, czy obniżać cenę?
Taki czas. Banki mniej chętniej dają kredyty a mało kogo stać na kupno za gotówkę. Nawet jak ktoś ma mieszkanie i za nie chciał kupić domek, to ma problem, aby sprzedać mieszkanie.

Co do zamiany SSO w SSZ są plusy i minusy:

+ SSZ bardziej wygląda na dom - wydaje się że tylko tynki wylewki i mieszkać

- SSZ - wstawienie okien w danym kolorze albo białych może spowodować mniejsze zainteresowanie

+ SSO - mniejsza cena, każdy będzie mógł wstawić takie okna i bramę garażową jaką będzie chciał

Dzięki Trociu! Wystawiłem swój domek na sprzedaż w sieci biur nieruchomości. Jak będzie dobry klient to sprzedam. Z drugiej strony to szkoda oddawać komuś po niżej wartości, bo dom budowany dla siebie to cacko :p

Nawiasem mówiąc, odwykłem trochę od naszej mentalności, ale jaki tupet mają ludzie w Polsce to jest po prostu zgroza!!! Parę osób oferowało zakup domu po cenie działki, nie były to osoby upośledzone, tylko cwaniacy szukający zysku!

• 2 weeks później...
Mam podobnym problem, gdyż wybudowałem w roku 2008 sobie ładny domek w stanie SSO. Od momentu zakupu działki i rozpoczęcia papierologi mijają 2 lata. Teraz chciałbym ten domek spieniężyć i kupić na drugim końcu Polski mieszkanie lub działkę. Mała zmiana planów życiowych. Mimo ogłoszeń brak sensownego zainteresowania? Kiepski czas, straszą kryzysem? Co dalej, inwestować dalej zrobić SSZ i ocieplać. Czekać na lepsze czasy, czy obniżać cenę?

Zapytaj sie wszystkich ktorzy wczesniej w tym wątku wychwalali "jaki to swietny pomysl".

A tak na poważnie to w mediach pisza, ze mamy kryzys ktorego wiekszosc nie potrafiła przewidziec.

Po raz kolejny okazuje sie ze łatwo jest doradzac komus w wydawaniu nie swoich pieniedzy.

Dom zabezpieczyc i czekac na lepsze czasy. Ocieplisz powiedzmy styro 12 cm to stracisz kupca w osobie ktora chciała dom ocieplac styro 20 cm grubosci.

Zapytaj sie wszystkich ktorzy wczesniej w tym wątku wychwalali "jaki to swietny pomysl".

Tylko że wątek był poświęcony budowie typowo na sprzedaż, a tutaj mamy przypadek budowy dla siebie i konieczności sprzedaży. Gdyby nie opłacało się budować na sprzedaż, nie byłoby tylu developerów stawiających nawet mini osiedla.

No i dodatkowo ten cały kryzys, który przyblokował możliwość brania kredytu przez potencjalnych kupców.