Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mimozy

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 970
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Monis.Bardzo ładne wnetrza. Podoba mi sie kolor sciany za kominkiem, ślicznie eksponuje kominek.

A mam pytanie odnośnie poręczy przy schodach - jakiej średnicy są te metalowe rurki? U siebie też zamówiłam podobne ale nie wiem jaką grubośc podać rurek.

Drugie pytanie odnośnie naroznika - widzę że nie jest duży, a taki własnie szukam. Możesz mi podać nazwę jego i wymiary?

Witaj Monis.Bardzo ładne wnetrza. Podoba mi sie kolor sciany za kominkiem, ślicznie eksponuje kominek.

A mam pytanie odnośnie poręczy przy schodach - jakiej średnicy są te metalowe rurki? U siebie też zamówiłam podobne ale nie wiem jaką grubośc podać rurek.

Drugie pytanie odnośnie naroznika - widzę że nie jest duży, a taki własnie szukam. Możesz mi podać nazwę jego i wymiary?

cześć :)

rurki w balustradzie są średnicy 2 cm- mogłyby być szczuplejsze... :wink:

narożnik Mateo- firmy Etap Sofa. Można "skomponować" sobie własny ;)

• 4 weeks później...

Dzień dobry, ja po prośbie 8)

Mam pytanko odnośnie okna tarasowego - możesz zdradzić jakiej szerokości jest jedna część i czy są one rozwierne? Mam w projekcie też takie potrójne i zastanawiam się jaką dać szerokość tych skrzydeł.

Jeśli już padło takie pytanie wcześniej, to z góry przepraszam :oops:

A domek i wnętrza zapowiadają się bardzo eleganckie i wysmakowane !

Dzień dobry, ja po prośbie 8)

Mam pytanko odnośnie okna tarasowego - możesz zdradzić jakiej szerokości jest jedna część i czy są one rozwierne? Mam w projekcie też takie potrójne i zastanawiam się jaką dać szerokość tych skrzydeł.

Jeśli już padło takie pytanie wcześniej, to z góry przepraszam :oops:

A domek i wnętrza zapowiadają się bardzo eleganckie i wysmakowane !

cześć :)

drzwi tarasowe po 86 cm (szerokość szyby ok 64-65 cm). Podzielone jest następująco (jak patrzy się od zewnątrz):

-pierwsze z lewej- fix- bez możliwości otwierania czy uchylania

-podwójne z ruchomym słupkiem . dodatkowo środkowe drzwi można uchylić do góry.

No biorę pod uwagę, biorę - i dlatego tylko potrójne, co prawda dwa takie, na zachodniej ścianie jedno i na północnej drugie (tu wiem że niekorzystnie, ale na północ mam widok na ogród, więc musi być :wink: ), a przy powierzchni ok 47 m trochę musi być tych przeszkleń, żeby salon był ładnie doświetlony.

Moniś, też mam taką nadzieję 8)

Tofee - my okna planujemy pcv białe z obu stron.

Zastanawiam się jeszcze nad montażem w warstwie ocieplenia i ew jak wtedy rozwiązać problem przesuwki przy trzech skrzydłach. Jedna będzie suwana na fixa, a druga na co, skoro powstanie wnęka?

Sorki Moniś, że tak mnie naszło z tymi oknami w Twoich komentarzach :oops:

oczywiście że nie pogonię!

mi nie przeszkadza :D

a to okno na zachodniej ścianie to jakiej wielkości planujesz dać?

pomyśl jeszcze gdzie i jakiej wielkości będziecie musieli dać grzejniki, żeby ogrzać taką powierzchnię. My mamy 2 niskie i grube kaloryfery pod wykuszem oraz 1 giganta pod poknem za narożnikiem. Ten grzejnik jest tak wielki, że sięga prawie do parapetu (zawsze przyprawiał mnie o ataki szału). Teraz już mi mniej przeszkladza, odkąd zainstalowałam firanki i tak mocno nie rzuca się w oczy.

Wg projektu mieliśmy mieć pod drzwami tarasowymi w podłodze taki nawiew, ale zrezygnowałam z tego (już sobie wyobrażałam jak tam będzie się syf zbierał...)

Dzięki za cierpliwość dobra kobieto :D

To okno zachodnie ma być potrójne (są naniesione dwa otwierane i jeden fix, słabo widać na tym szkicu, bo jest grubą linią) - ale w związku z tym,że chcę tu dać przesuwne, zastanawiam się jak je rozsuwać, gdy zamontuję w ociepleniu - najłatwiej by było z czterema skrzydłami - dwa fixy po bokach i dwie przesuwki nasuwające się na fixy, ale nie wiem czy mi się wtedy zmieści tv na ścianie :roll:, bo dalej na tej zachodniej ścianie są jeszcze okna doświetlające jadalnię...; północne naniesione jest na tamtym szkicu na razie podwójne, ale będzie potrójne - dwa fiksy i jedno otwierane, którym mam zamiar wychodzić z kuchni na taras 8)

W całym domu chcemy mieć podłogówkę, pod oknami oczywiście zagęszczoną.

Kaloryfer jeśli już, to w łazience - drabinka na ręczniki.

No właśnie my będziemy najprawdopodobniej kombinować z połączeniem gresu i drewnianych paneli warstwowych, jak najcieńszych, bo bez drewna sobie nie wyobrażamy... Powinno być ok.

A okna nie wiem, czy jednak nie lepiej by było zachodnie 2x135 przesuwka, a północne - zamiast 2x fix 90, dać fix 180 i otwierane skrzydło 90 :roll: Przynajmniej ogólne wielkości otworów byłyby bez zmian. A jeszcze kwestia rolet, moskitier...

Zgłupieję niewątpliwie

Dobra, uciekam już bo nudzę Ci tu potwornie.

ps. gratuluję córeczki :D - ja też mam takie szczęście, tyle że już pięcioletnie :D

Co do wielkości okien to musisz sobie już wyobrazić gdzie będzie stała kanapa czy jakaś komoda, tv itp. Żeby potem nie okazało się, że nie zmieści Wam się żaden mebel, bo ściana okaże się za krótka ;)

A fix 180 nie będzie za duży? tak sobie cicho myślę :roll:

ps. dzięki za gratulacje. Nasza córcia ma 6 miesięcy z kawałkiem. Grzeczna jest i w ogóle super. Tylko dla mnie najgorsze jest to ranne wstawanie (w nocy mi nie przeszkadza, ale rano chciałabym czasem dłużej pospać :-? nie jestem rannym ptaszkiem :roll: )