kasro 14.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Witam, Zaczynamy myśleć o własnym domku. Toretycznie możemy dostać działkę od rodziny. Jest jednak następujący problem. Ciocia posiada dużą swoją działke. Do tej działki przyklejona jest druga mniejsza działka ( ta dla nas )). Myślelismy, że jest ona miasta, gdyż od ponad 40 lat rodzina podpisuje corocznie umowę dzierżawy tej działki ( rolno-rekreacyjna, choć wszędzie naokoło sa domy, ale temat odrolninia zostawiam na później). Ciocia nigdy nie interesowała się wykupem tej działki, aż do teraz. Zapytała dzisiaj w UM o wykup. Stwierdzili, że to będzie problem, bo ona nie jest uregulowana, nie ma księgi wieczystej. Pytanie co w takim przypadku? Nie jestem jeszcze specem od gruntów, ale na pierwszy rzut nasuwa mi się pytanie, dlaczego miasto pobiera opłatę za coś co nie jest ich. Moje pytania są takie: Jak stać się prawomocnym posiadaczem działki? Czy można ją posiąść przez sasiedzenie? Jakie ewentulane inne kroki poczynić w celu uregulowania tej sprawy? Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts