Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

technika malowania:

- pastele

- kredki ołówkowe

- i (najgorzej, bo ok. 90 % ściany) kredki świecowe

Ściana to standard: gipsarek i 2 razy emulsja.

Próbowałem enzymatycznym i gorącą wodą i...

tam, gdzie technika była delikatna (piórkiem i węglem :wink: ), czyli kredki nie były mocno przyciskane, to schodzi gąbką elegancko, problem pojawia się w miejscach mocno "zagęszczonych", malowanych z niesamowitą pasją :) ...

Co mi przychodzi do głowy?

1. zetrzeć siatką do gołego tynku i zagipsować jeszcze raz (tylko wiecie jaka to będzie zadyma, a chciałbym jej uniknąć)

2. pomalować jakąś farbą, która to pokryje i będzie się trzymać tych "świecówek"

Doradźcie Kochani jaka farba sobie z tym poradzi. Kolor chciałbym jakiś jasny żółty

A może inne rozwiązanie?

pozdrawiam

P.S.

tapety odpadają :cry:

https://forum.murator.pl/topic/101804-ma%C5%82e-pytanie-czym-zdj%C4%85%C4%87-takie-malowanie-po-%C5%9Bcianie/

Kiedyś w sklepie na tłuste zacieki w kuchni nad kuchenką doradzili mi farbę renowacyjną. Normalna biała lub kremowa. maluje się bez żadnego mycia i czyszczenia. Trzyma do dziś. Ale kosztuje 2 razy więcej niż zwykła.
Moim zdaniem - najlepiej siatka i farba. Ale możesz spróbować np. benzyną ekstrakcyjną, powinna ruszyć świecowe, ale nie wiem jak zareaguje farba na ścianie...

Zależy jaka farba, ale zasadniczo farba nie zareaguje - kredka powinna.

Porada - do próbowania - słuszna.

Uwaga - po każdym takim "uzdatnianiu " pozostaje tzw. plama wodna ("obwódka" po miejscu gdzie nie nawilżało się powierzchni), tak, że w praktyce i tak trzeba malować..

Rozwiązanie - dobra farba lateksowa ma szanse przetrzymać następny atak.

Witam!

No dzięki za podpowiedzi...

stanisław:

co to za farba renowacyjna?

Sp5es:

ściany zamierzam i tak i tak malować, z tym, że kolorem i nie chcę, żeby te malunki mi prześwitywały.

Nie chcę tylko kurzyć w domu i dlatego pytam czy lateksowa farba by to pokryła, bez szorowania...

idę zaraz próbować z benzynką, jak nie da rady to cóż...rajbetka i tarcie... :cry:

dzięki

miłego dzionka

Wow...sporo tego :D

U mnie pomogło szorowanie detergentem do mycia łazienek (chyba CIF), nie zmyło się zupełnie, ale dwie warstwy farby przykryły.

Może lepiej przyklej w to miejsce tapetę, później tylko zrywasz i kładziesz nową :lol:

stanisław:

co to za farba renowacyjna?

ona tak się nazywała: farba renowacyjna, była w puszkach 1 litr, puszka kosztowała dwadzieścia parę złotych (tyle samo co Hammereit), malowało się jak zwykłą emulsją. Ja kupowałem białą. ona bardzo długo trzyma kolor (nie żółknie). Kupowałem w specjalistycznym sklepie z farbami.

Heh jak byłem mały to zrobiłem coś podobnego w gościnnym :lol:

w zasadzie wygląda fajnie, można domalować jakimś szablonem kilka wzorków i jak kto by się pytał - "tak ma być"