Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taśmy lepiące zabezpieczające drzewka

Recommended Posts

krzysztofh

podałam Ci ten link bo taśma wg mnie nie zabezpieczy przed mszycami, które fruwają, tylko ew przed mrówkami które żywią się ich spadzią,

wiesz mszyca lata i rozmnaża się głównie na młodych pędach, mrówka za nią łazi góra-dół po roślinie z tą spadzią, a biedronki jeśli jeszcze takowe się trafią i jak się zorientują to mają ucztę z mszyc

u mnie odbywały się lekcje poglądowe na piennej czarnej porzeczce :wink:

Czy coś takiego jest w sprzedaży i jak się nazywa?

Pomyślałem sobie, że mógłbym nimi okleić pnie moich np. głogów, bo co roku z upodobaniem pojawiają się na nich mszyce i myślę że zanoszą je tam mrówki. Jak rozprawię się z mszycami to trochę cierpi drzewko i jego listki.

Taśmy lepowe mają na ogół nieco inne zastosowanie. Odsyłam do stron:

http://www.biopartner.com.pl/m_i_l.html

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1153

W przypadku niektórych szkodników można zastosować tablice lepowe do odłowy na pniach w np. samic piędzika przedzimka.

podałam Ci ten link bo taśma wg mnie nie zabezpieczy przed mszycami, które fruwają, tylko ew przed mrówkami które żywią się ich spadzią,

Zdziwiłbyś się. U mnie łapały się i mrówki i mszyce, najczęściej przenoszone przez mrówki.

Niestety zwykła taśma dwustronna szybko traci lepkość, tak więc linki podane w wątku z pewnością mi się przydadzą. Mrówki przenoszą mszyce a ponadto ich bronią utrudniając robotę tępicielom.