krzysztofh 14.05.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Czy coś takiego jest w sprzedaży i jak się nazywa?Pomyślałem sobie, że mógłbym nimi okleić pnie moich np. głogów, bo co roku z upodobaniem pojawiają się na nich mszyce i myślę że zanoszą je tam mrówki. Jak rozprawię się z mszycami to trochę cierpi drzewko i jego listki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 14.05.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 trochę już było o tej zarazie, poniżej z obrazkiem http://forum.muratordom.pl/post1211832.htm?highlight=#1211832 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.05.2008 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 No tak, znam te metody walki ale myślę raczej o zapobieganiu niz leczeniu. Jakby zawinąć pnie drzew, co dotyczy też róż piennych np. takim lepem to mrówki nie wejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 14.05.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 krzysztofh podałam Ci ten link bo taśma wg mnie nie zabezpieczy przed mszycami, które fruwają, tylko ew przed mrówkami które żywią się ich spadzią, wiesz mszyca lata i rozmnaża się głównie na młodych pędach, mrówka za nią łazi góra-dół po roślinie z tą spadzią, a biedronki jeśli jeszcze takowe się trafią i jak się zorientują to mają ucztę z mszyc u mnie odbywały się lekcje poglądowe na piennej czarnej porzeczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.05.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 No no to i ja tu mogę od Ciebie się czegoś nowego dowiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 15.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Czy coś takiego jest w sprzedaży i jak się nazywa? Pomyślałem sobie, że mógłbym nimi okleić pnie moich np. głogów, bo co roku z upodobaniem pojawiają się na nich mszyce i myślę że zanoszą je tam mrówki. Jak rozprawię się z mszycami to trochę cierpi drzewko i jego listki. Taśmy lepowe mają na ogół nieco inne zastosowanie. Odsyłam do stron: http://www.biopartner.com.pl/m_i_l.html http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1153 W przypadku niektórych szkodników można zastosować tablice lepowe do odłowy na pniach w np. samic piędzika przedzimka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.05.2008 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 No no to i ja tu mogę od Ciebie się czegoś nowego dowiedzieć... Zygmor to było do mnie? Nie wiem czy takie taśmy lepowe można tak zastosować ale to była moja koncepcja i jeżeli nie trafiona to się solennie do niej przyznaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.05.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 podałam Ci ten link bo taśma wg mnie nie zabezpieczy przed mszycami, które fruwają, tylko ew przed mrówkami które żywią się ich spadzią, Zdziwiłbyś się. U mnie łapały się i mrówki i mszyce, najczęściej przenoszone przez mrówki. Niestety zwykła taśma dwustronna szybko traci lepkość, tak więc linki podane w wątku z pewnością mi się przydadzą. Mrówki przenoszą mszyce a ponadto ich bronią utrudniając robotę tępicielom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.05.2008 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Właśnie taki sposób myślenia przyjąłem, że jak mrówki przenoszą te mszyce to może nie dojdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts