pedro22 14.05.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Witam, mam mały (teraz chyba już duży) problem z dereniem. Kupiłem na początku kwietnia w szkółce drzewko ok 1m. Drzewko miało jeden kwiat i nie rozwinięte do końca zaczątki liści. Posadziłem je do ziemi bez nawozów, ulepszaczy, itp. Co jakiś czas drzewko było podlewane. Teraz - po ok 7 tygodniach liście w dalszym ciągu nie rozwinęły się, a część z nich sprawia wrażenie uschniętych. I tu moje pytanie. Czy dereń rzeczywiście tak późno rozwija liście, czy coś jest z nim nie tak. Sadziłem już na działce kilka drzew owocowych i nigdy nie miałem z nimi problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.05.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 A to dziwne, dereń jest mało wymagający. Ja w tym roku też posadziłam tylko o wiele mniejszy /10 sztuk/, i wszystkie się przyjęły. były wykopane z ziemi.Kup dereń w doniczce na pewno się przyjmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro22 14.05.2008 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Drzewko było w doniczce - słyszałem właśnie że mniej z nimi problemów. Ostatnio codziennie go podlewam, a liście ciągle nie rozwijają się. Czy jest jeszcze szansa że coś z niego będzie ? Jeśli tak, to co można zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.05.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Tak sobie myślę że chyba go przelałeś. Jeżeli do tej pory nie wypuścił listków daj sobie z nim spokój. Moja synowa 10 lat nie może się przyjąć i dałam sobie z nią spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 14.05.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 . Moja synowa 10 lat nie może się przyjąć i dałam sobie z nią spokój. hmmm....przecież moja teściowa nie mieszka w Poznaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro22 14.05.2008 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Na początku podlewałem raczej niewiele. Ostatnio trochę więcej, bo pomyślałem że może ma za sucho. Obiecałem sobie, że jak sie nie przyjmie, to w życiu nie posadzę derenia. Nie chciałbym tego robić, bo mi się bardzo podobają. Spróbuję więc go może jeszcze wykopać i zakopać z powrotem - może mu to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 14.05.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 a ja bym mu dała trochę czasu, jak był taki duży to może miał "sfilcowaną" bryłę korzeniową a Ty jej nie rozluźniłeś i teraz walczy,wrzuć pod niego jakąś ściółkę i podlewaj rzadko ale obficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.05.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 . Moja synowa 10 lat nie może się przyjąć i dałam sobie z nią spokój. hmmm....przecież moja teściowa nie mieszka w Poznaniu... I dziękuj najwyższemu, bo te z Poznania to najgorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.05.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Myślę, że się opamięta (dereń oczywiście). My też przesadzaliśmy kilka w zeszłym roku, kilkanaście w tym roku. Wszystkie to wykopane odrosty z dużego krzewu (niektóre miały prawie 2 metry wysokości). Mimo, że baliśmy się, bo nie każdy udało się wyjąć z większym korzeniem, to jednak się przyjęły. Może Twój trochę odchoruje na początku przeprowadzkę, ale na pewno będzie rósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts