Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po przesadzeniu dereń chyba usycha

Recommended Posts

Witam, mam mały (teraz chyba już duży) problem z dereniem. Kupiłem na początku kwietnia w szkółce drzewko ok 1m. Drzewko miało jeden kwiat i nie rozwinięte do końca zaczątki liści. Posadziłem je do ziemi bez nawozów, ulepszaczy, itp. Co jakiś czas drzewko było podlewane. Teraz - po ok 7 tygodniach liście w dalszym ciągu nie rozwinęły się, a część z nich sprawia wrażenie uschniętych. I tu moje pytanie. Czy dereń rzeczywiście tak późno rozwija liście, czy coś jest z nim nie tak. Sadziłem już na działce kilka drzew owocowych i nigdy nie miałem z nimi problemów.

Drzewko było w doniczce - słyszałem właśnie że mniej z nimi problemów. Ostatnio codziennie go podlewam, a liście ciągle nie rozwijają się. Czy jest jeszcze szansa że coś z niego będzie ? Jeśli tak, to co można zrobić ?

Na początku podlewałem raczej niewiele. Ostatnio trochę więcej, bo pomyślałem że może ma za sucho. Obiecałem sobie, że jak sie nie przyjmie, to w życiu nie posadzę derenia. Nie chciałbym tego robić, bo mi się bardzo podobają. Spróbuję więc go może jeszcze wykopać i zakopać z powrotem - może mu to pomoże.

Myślę, że się opamięta (dereń oczywiście). My też przesadzaliśmy kilka w zeszłym roku, kilkanaście w tym roku. Wszystkie to wykopane odrosty z dużego krzewu (niektóre miały prawie 2 metry wysokości). Mimo, że baliśmy się, bo nie każdy udało się wyjąć z większym korzeniem, to jednak się przyjęły. Może Twój trochę odchoruje na początku przeprowadzkę, ale na pewno będzie rósł. :wink: