Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

niestety na budowie wylana została ława fundamentowa z betonu B10, zamiast z B15 czy B20.

Nie wchodząc w szczegóły dlaczego tak się stało pytanie jak bardzo jest to źle i czego teraz mogę się spodziewać?? Dodam, że będzie to dom piętrowy.

https://forum.murator.pl/topic/101823-b10-na-%C5%82aw%C4%99-fundamentow%C4%85-jak-bardzo-jest-to-%C5%BAle/

Witam,

niestety na budowie wylana została ława fundamentowa z betonu B10, zamiast z B15 czy B20.

Nie wchodząc w szczegóły dlaczego tak się stało pytanie jak bardzo jest to źle i czego teraz mogę się spodziewać?? Dodam, że będzie to dom piętrowy.

Najniższą klasą betonu konstrukcyjnego jest B-15.

Skąd ten beton? Z betoniarki?

Tragedii nie będzie, od lat lano fundamenty z betoniarek i tam lepszy nie wychodzi.

Chyba, ze masz szerokie ławy pracujące odsadzkami na zginanie, to juz nie ok..

Różnica jest taka:

- zalecany beton pod dom piętrowy to B20 wezmy na to iż jest to twarda gorzka czekolada z lodówki

- użyto betonu B10 to w porównaniu pod obciążeniem ptasie mleczko z gorącego parapetu

Różnica jest oczywista.

Zalecenia:

- wykuć

- polać odpowiedni beton

Powodzenia

Różnica jest taka:

- zalecany beton pod dom piętrowy to B20 wezmy na to iż jest to twarda gorzka czekolada z lodówki

- użyto betonu B10 to w porównaniu pod obciążeniem ptasie mleczko z gorącego parapetu

.........

przesada

Różnica jest taka:

Różnica jest oczywista.

Zalecenia:

- wykuć

- polać odpowiedni beton

Powodzenia

Wykuć ????

Polać ????

Powodzenia, to fakt.

Kto zaleca B20 na dom piętrowy? Gdzie jest to zalecenie?

Witam,

Najniższą klasą betonu konstrukcyjnego jest B-15.

Skąd ten beton? Z betoniarki?

Tragedii nie będzie, od lat lano fundamenty z betoniarek i tam lepszy nie wychodzi.

Chyba, ze masz szerokie ławy pracujące odsadzkami na zginanie, to juz nie ok..

beton z gruchy, z (mam nadzieję) w miare renomowanej firmy.

Oczywiście zbrojenie jest dołożone. W projekcie miałem B15...

Wykuć nie wchodzi w rachubę, bo już stoją na tym bloczki. Pytanie czego mogę się spodziwać w przyszłości (pękanie, opadanie?). Czy też może nie będzie aż tak źle?

Generalnie chciałbym usłyszeć, że będzie dobrze, bo się podłamałem. :(

witam

wielkim specem od betonu nie jestem ale mam znajomego w betoniarni.wiec jak to zawsze bywa beton jest w kazdej rozny ,jedni wlewja jakis specyfikow bardzo duzo a inni prawie nic.

moim zdaniem nie powinienes sie tak bardzo przejmowac zawolaj kierownika .i jesli zna sie na betonie to Ci napewno zaraz odpowie czy jest wystrczajacy .

moj znajomy jak byl kiedys u mnie na budowie i sprawdzil moj beton B20 na lawach to powiedzial ze u nich w betoniarni to taki jest ale B25 .

daj wyzszy wieniec na bloczkach dobrze zazbrojony i po klopocie

tylko z betonu o dwie klasy wyzej niz jest lawa

i po problemie

bez stres i tak stresow w dalszej czesci Ci nie zabraknie:)

A najlepiej to wypożycz młotek schmidta lub poproś kogos kto go ma i sprawdź jaki masz beton.

jednego Schmidta znam, a nawet jego syna też ;) ale chyba nie o ich młotki chodzi :D :D :D

a tak serio z ciekawości co to za młotek szczególny jest?

raziu nie martw sie tym

tak jak kolega wcześniej napisał, kiedyś z betoniarki walili wszystko i stoi do dziś ,

nie wspomnę czasów jak to nawet cementu nie szło dostać

stropy lano jak najoszczędniej , dziś taki beton leją na chude betony :lol:

ławy tylko z betonu , bez tam jakiegoś zbrojenia, dużo takich domów stoi w mojej okolicy

mieszkam w domu du piętrowym , podpiwniczony , ławy wylane z betoniarki , stropy też , bloczki też zrobione na budowie

dom stoi 20lat i nic sie nie dzieje

... Wykuć nie wchodzi w rachubę, bo już stoją na tym bloczki. Pytanie czego mogę się spodziwać w przyszłości (pękanie, opadanie?) ...

pękanie, osiadanie zachodzi kiedy grunt pod ława fundamentowa jest słaby lub niejednorodny - o to nalezy sie martwic

(przy złych warunkach gruntowych osiadły ławy zbrojone i popekały wielu forumowiczom sciany fundamentowe - przypadki opisywane na forum - i nie pomógł tu beton B20 ...)

jesli grunt pod ławami ma dobrą nosnośc, jest jednorodny i nie uplastycznisz go - mozesz spac spokojnie mając nawet słabszy niz masz beton

tiaaa

B10 nie stosuje się w konstrukcjach bo m.in. nie stanowi dobrej osłony dla zbrojenia. Wytrzymałościowo powinno być ok , chyba,że ta ława to same raki i kawerny.

BTW. Nie budujesz chyba na szkodach górniczych?

BTW2 Tego kto zamówił te B10 to pod pręgierz :wink:

może trochę cię pociesze ale nie do końca.

Jeśli grunt nie jest wyjątkowo słaby, a ten beton nie jest jeszcze gorszy niż te B10 to będzie dobrze, bo uwierz że wiele starych domów ma znacznie gorsze fundamenty i stoją bez uszkodzeń przez dziesięciolecia.

Ostatnio widziałem ekspertyzę z odkrycia fundamentu starej (ponad sto lat) kilkupiętrowej kamienicy (ulica z tramwajami).

Okazało się że ceglany fundament głęboki na 70cm (granica przemarzania metr) i szeroki na grubość ściany.

Jest to przykład fatalnej sztuki budowlanej ale i dowód jak przesadzone są dzisiejsze konstrukcje (i dobrze :) ).

Ja bym nie panikował , jak chcesz spać spokojnie to zrób ekspertyzę gruntu i gdyby był słaby a nie masz jeszcze ścian to zrób zbrojony wieniec na ścianie fundamentowej i będzie dobrze.

Jak ściany już stoją to zapomnij o sprawie bo osiwiejesz tylko a itak nic pewnie sie nie stanie.