Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

włożyć do acetonu 8) "Clever - widzisz i wiesz" :lol:

ile litrów acetonu wystarczy do utylizacji 1m3 styropianu? I co potem zrobić z powstałym lakierem?

Lakierem zaimpregnować deski traconego szalunku pod ogrodzenie :wink:

Jak w temacie. Problem jak u kazdego. Po posadzkach jest troche tego a wole nie myslec co bedzie po ociepleniu.

Zutylizować poprzez obróbkę termiczną w otwartej komorze spalania w ogrodzie.

Zutylizować poprzez obróbkę termiczną w otwartej komorze spalania w ogrodzie.

Mam nadzieję, że to prowokacja, bo jak nie to szkoda gadać. :evil:

A co zrobili z np workami po cemencie? :lol:

Witaj

Ja, na swoje potrzeby, wykonałem maszynkę do jego rozdrabniania.

Pędzona silnikiem z "pralki frani" pozyskanym w lokalnej hurtowni żelaznych materiałów odpadowych :lol:

Jak do tego dopaprasz trochę cementu i trochę wody to otrzymasz styrobeton.

Wpisz w google to zyskasz pełną wiedzę.

NIE WIERZĘ , że nie będziesz wiedział co dalej! :lol:

Ale jakby co, to pytaj! Podpowiemy!

Pył, granulat, rozdrobniony styropian to wspaniały materiał termoizolacyjny do zasypywania wielu miejsc wymagających termoizolacji (tak do +60stC).

Upierdliwy, bo się elektryzuje i "lepi" do wszystkiego, ale "dobry" jest!

Adam M.

Też muszę nad taką maszynką pomyśleć :).

Inny sposób rozdrabniania styropianu znalazłem tutaj :

http://www.dommaksia.pl/index.php?id=h0207 :).

Szkoda że z Lublina jesteś, bo ja bym chętnie przyjęła, jakieś pozostałości :D Pod co? ... a pod basen rozporowy dla dzieciaków :D Nie będzie tak latem przez noc się wyziębiał. A że o żadnym styro do oddania z Łodzi nie wiem to jadę go właśnie kupić ;)

a maszynka super, i styrobeton też ... może by tak kiedyś z takiego styrobetonu fundament pod psią budę wylać :roll:

A my na leniucha wrzuciliśmy resztki styropianu pomiędzy sufit podwieszany a podłogę ( i tak ocieploną wełną mineralną) strychu. Czy jakoś poprawia izolacyjność? Pewnie nie, bo nie został równo poukałdany, ale póki nie zdecydujemy się na zburzenie domu, leży tam sobie i nikomu nie wadzi. Jakby był potrzebny styrobeton, to zawsze możemy go wyjąć.
O acetonie juz myslalem. Kto wie, moze i tak bedzie.

No to pewnie za chwile bedziesz pytal co zrobic z beczką acetono-styropianu... albo skąd wziąc tyle acetonu... jakie to praktyczne. Napisz jak poszło z tym acetonem ;) hehe

Acetonu az tyle nie trzeba nie przesadzaj. Styropian to glownie powietrze. Na jego bazie tez mozna zrobic swietny klej jak masz niepotrzebny plastik. Tylko ciekawe po co komu tyle kleju ;)

Zawsze jakies rozwiazanie... :lol: