Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z resztkami styropianu??? Macie doświadczenie?

Recommended Posts

• 1 month później...

Podciągam wątek bo temat dla nas bardzo na czasie.

Mamy strop monolityczny i zabieramy się za wylewkę na poddaszu. Wylewka nie może być tak gruba jak nam pasuje, bo musieli byśmy wykuwać większe otwory drzwiowe, a poza tym nie chcemy obciążać stropu. Po przewertowaniu forum pomyślałam, że możemy wyrównać garby lekkim betonem ( z domieszką perlitu lub właśnie styropianowych kulek) a na to właściwa wylewka?

Czy taki lekki beton wyciszy strop?

Czy warto zainwestować w perlit, który jest u nas dość drogi, czy wystarczający efekt wyciszenia uzyskamy używając granulatu styropianowego (połowę tańszy)?

Jakie proporcje powinniśmy zastosować?

Podpowiecie?? :D

Spróbuję... :roll:

Stary gar "po babci" do gotowania prania, wiertarka, mieszadło z marketu.

Worek cementu, pył styropianowy, woda...

Wlać trochę wody i sypać cement. Zamieszać. Zrobić konsystencję śmietany.

Dosypać pyłu styropianowego i mieszać. Zrobi się buro-brudna breja!

I TO JEST TO!

Wezwać jakiego czterolatka i kazać mu to zatargać na wskazane miejsce!

TEN beton jest lekki, to se poradzi i nawet nie zmacha!

Jak masz litość w sercu - to ze dwóch! (tych czterolatków).

Rozlać gdzie trzeba i wyrównać jaka łatą, jak trzeba.

Czynność powtarzać do skutku...

Po osiągnięciu wymaganych poziomów, lub kresu materiału (surowca) opłukać narzędzia i czekać.

Po kilku dniach (ze 3) będzie widać efekt.

Po jakimś dodatkowym czasie, jak to wyschnie, można układać tę całą resztę...

Chyba, ze kolejne wylewki - to i wcześniej...

Adam M.

Adamie bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :D

Bardzo liczyłam na to, że się tu pojawisz i podpowiesz :D

Mam również nadzieję, że zaglądniesz tu raz jeszcze i odpowiesz upierdliwej kobiecie na dodatkowe pytania :wink:

1.Ta brudno-bura breja jaką powinna mieć konsystencję? Ma być gęsta, czy trochę musi się wylewać z wiaderka? Ja kazała bym mojemu osobistemu mężowi robić gęstą, co by ten granulat styropianu nie wypływał do wierzchu, tylko "siedział" w tym cemencie :wink: Ale to takie moje gdybanie i czekam na Twoje sugestie :D

2.Wydajne to jest? nie wiem ile muszę tego granulatu kupić.

3.po tych 3 dniach będzie wystarczająco twarde żeby po tym chodzić, czy lepiej porozkładać jakieś deski? Hydraulik będzie robił jeszcze centralne na poddaszu.

Adamie bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :D

Bardzo liczyłam na to, że się tu pojawisz i podpowiesz :D

Mam również nadzieję, że zaglądniesz tu raz jeszcze i odpowiesz upierdliwej kobiecie na dodatkowe pytania :wink:

1.Ta brudno-bura breja jaką powinna mieć konsystencję? Ma być gęsta, czy trochę musi się wylewać z wiaderka? Ja kazała bym mojemu osobistemu mężowi robić gęstą, co by ten granulat styropianu nie wypływał do wierzchu, tylko "siedział" w tym cemencie :wink: Ale to takie moje gdybanie i czekam na Twoje sugestie :D

2.Wydajne to jest? nie wiem ile muszę tego granulatu kupić.

3.po tych 3 dniach będzie wystarczająco twarde żeby po tym chodzić, czy lepiej porozkładać jakieś deski? Hydraulik będzie robił jeszcze centralne na poddaszu.

Receptura na styrobet jest np. TUTAJ :

http://www.muratorplus.pl/technika/sciany/konstrukcje/stb-2002,17053_25506.htm

Cementolit można kupić na ALLRGRO :

http://www.allegro.pl/item393285201_polimerobeton_dla_kazdego.html

Ten artykuł nie jest wolny od błędów, ale w końcu to tylko reklama.

Np. w tabeli "Przykładowe grubości izolacji termicznej i współczynniki przenikania ciepła U ściany - z uwzględnieniem mostków termicznych" podaje dla ściany 200mm U=0,13W/(m2K). Aby taki wynik osiągnąć styrobet musiałby mieć lambdę 0,026 W/(mK), czyli lepiej niż styropian :lol: .