krysia2006 15.05.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 budujemy ten dom http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=371&IdKolekcji= wczoraj wylali fundamenty i zobaczyłam że mój dom to chyba jest dla krasnoludków , wszystko takie małe... MAsz słuszne obiekcje, ten domek jest baaardzo malutki, taki w sam raz dla krasnali. może skrzatów, góra elfów..., na waszym miejscu natychmiast kupiłabym nowy projekt, może choć część fundamentów wykorzysta się pod nowy dom, ale szybko to zróbcie..., jak my mieliśmy fundamenty, to byliśmy przerażeni jaki wielki ten dom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.05.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 a jaki on duży ? przecież to 130m2 użytkowej , kiedyś oglądałem "konkursowy z muratora" ma około 160m2 i wydawało mi się że jest ciasno , pokoiki to jakieś klitki a na poddaszu trzeba uważac żeby sobie głowy nie rozbic o skosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.05.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 chata prawie 16x14m a Tobie mało to co ja mam powiedzieć przy 8x9.30 (+garaż 9x4), mi się wydawało że mały dopiero po zalaniu stropu piwnicy, tzn że mało "na oko", o te wymiary i powierzchnia to świadomy wybór, innego nie chcę, czasem myślę że i to za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 15.05.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 a jaki on duży ? przecież to 130m2 użytkowej , kiedyś oglądałem "konkursowy z muratora" ma około 160m2 i wydawało mi się że jest ciasno , pokoiki to jakieś klitki a na poddaszu trzeba uważac żeby sobie głowy nie rozbic o skosy Moja teściowa powiedziałaby "Nie grzesz" I miałaby racje. W wawie są teraz takie plakaty na przystankach, że 11 (chyba z tego co pamietam) mln polaków mieszka w warunkach przeludnienia czyli więcej niż 2 osoby na pokój. Ja chciałem dom 140-160 m2 ale stać nas było na budowę 125+25 garaż. Większośc z moich znajomych mieszka z rodzinami 2+1 lub 2+2 w mieszkaniach 40 do max 70m2 (kredyty do końca ich dni) i zabiłaby się za taki domek jak mój z mołżiwością śniadania na tarasie i zapraszania gości na grilla. Na forum ludziom się w głowach zaczyna piermandolić za przeproszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.05.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 a jaki on duży ? przecież to 130m2 użytkowej , kiedyś oglądałem "konkursowy z muratora" ma około 160m2 i wydawało mi się że jest ciasno , pokoiki to jakieś klitki a na poddaszu trzeba uważac żeby sobie głowy nie rozbic o skosy Moja teściowa powiedziałaby "Nie grzesz" I miałaby racje. W wawie są teraz takie plakaty na przystankach, że 11 (chyba z tego co pamietam) mln polaków mieszka w warunkach przeludnienia czyli więcej niż 2 osoby na pokój. Ja chciałem dom 140-160 m2 ale stać nas było na budowę 125+25 garaż. Większośc z moich znajomych mieszka z rodzinami 2+1 lub 2+2 w mieszkaniach 40 do max 70m2 (kredyty do końca ich dni) i zabiłaby się za taki domek jak mój z mołżiwością śniadania na tarasie i zapraszania gości na grilla. Na forum ludziom się w głowach zaczyna piermandolić za przeproszeniem. wszystko ok , ale jak po latach spytasz człowieka czego mu brakuje w 130 metrowym domku to usłyszysz : pralni , spiżarni , większego kibelka , większego tego i tamtego . całe życie mieszkam w bloku , największe mieszkanie to 47m2 , byłem w kilku domach (stan surowy zamknięty) największy z nich to był "konkursowy" (pisałem wcześniej) i jakoś te 160m2 nie robiło na mnie wrażenia tzn. robiło że jest ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.05.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 j.w. ale tez apetyt roznie w miare jedzenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.05.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Miałam dokładnie tak samo. Z niarką nie latałam, ale podniosłam larum, że to kurnik dla drobiu, a nie dom. Tak jak piszą poprzednicy, zmieniłam zdanie po wymurowaniu ścian i wylaniu stropu. A po wytynkowaniu, to już było całkiem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 15.05.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Mielismy tak samo,znaczy......... w zasadzie ja tak mialem. Stanalem na tej estradzie,popatrzalem w kolo i tak sobie mysle. Trzy kroki w przod,tyle samo w tyl,a na boki to gora piec,kurde gdzie te metry.Dopiero jak juz stoja sciany,dzialowki,dach,to widac wielkosc. Prawde mowiac to nawet balem sie ze taki dom jak sobie wybralismy to nam sie na dzialce(prawie 1400m2) nie zmiesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 15.05.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Fajny projekt. i nie martw się, o ile nie zamierzasz tam mieszkać z całym cygańskim taborem, to dacie radę a jak będa ściany to i inaczej będzie to wyglądać. poza tym mniejsza powierzchnia to nieco mniejsze koszty wykończeń i późniejszego ogrzewania. jakiś czas temu w muratorze był sondaż wśród ludzi, którzy pobudowali dom 10-15 lat temu z pytaniem co by zmienili - dużo osób stwierdziło, że postawili za duże domy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 15.05.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Mysle,ze tez bym tak odpowiedzial gdybym mial dom o powierzchni 150m2 z 10 pokojami dla trzech,czy czterech osob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 16.05.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Fajny projekt. i nie martw się, o ile nie zamierzasz tam mieszkać z całym cygańskim taborem, to dacie radę a jak będa ściany to i inaczej będzie to wyglądać. poza tym mniejsza powierzchnia to nieco mniejsze koszty wykończeń i późniejszego ogrzewania. jakiś czas temu w muratorze był sondaż wśród ludzi, którzy pobudowali dom 10-15 lat temu z pytaniem co by zmienili - dużo osób stwierdziło, że postawili za duże domy... tak tylko 10-15 lat temu jakie było ocieplenie domów ? jakie piece CO ? grzejniki , rury ? teraz ogrzewanie tych domów więcej kosztuje dlatego ludzie chcą mieć mniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 16.05.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 u nas też było to samo. byłam załamana. zwłaszcza że u nas pierwszy był chudziak pod ławy i wrażenie jeszcze gorsze, bo to strasznie szerokie i w niektórych pomieszczeniach to niewiele gruntu zostało pomiędzy 'ścianami'. Jak wybudowali fundamentu to było troche lepiej ale nadal strasznie ciasno. A teraz jak łazimy pomiędzy ścianami to mówimy: o matko, jakie to wielkie! i się śmiejemy z naszych poprzednich obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 16.05.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 a jaki on duży ? przecież to 130m2 użytkowej , kiedyś oglądałem "konkursowy z muratora" ma około 160m2 i wydawało mi się że jest ciasno , pokoiki to jakieś klitki a na poddaszu trzeba uważac żeby sobie głowy nie rozbic o skosy Moja teściowa powiedziałaby "Nie grzesz" I miałaby racje. W wawie są teraz takie plakaty na przystankach, że 11 (chyba z tego co pamietam) mln polaków mieszka w warunkach przeludnienia czyli więcej niż 2 osoby na pokój. Ja chciałem dom 140-160 m2 ale stać nas było na budowę 125+25 garaż. Większośc z moich znajomych mieszka z rodzinami 2+1 lub 2+2 w mieszkaniach 40 do max 70m2 (kredyty do końca ich dni) i zabiłaby się za taki domek jak mój z mołżiwością śniadania na tarasie i zapraszania gości na grilla. Na forum ludziom się w głowach zaczyna piermandolić za przeproszeniem. co chcesz, apetyt rośnie rośnie w miarę jedzenia a co do meritum syndromu "małego budynku" też to przechodziłem i przechodzę jeszcze, bo ściany nieotynkowane Prywatnie interesują mnie rózne metody aranżacji wnętrz, lustra, gra barw itd. naprawdę można tym zdziałać cuda... zarówno powiekszyć jak i pomniejszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.05.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 bardzo czeste wrażenie potem jak położą strop i stęple a przed tynkami (i malowaniem) to bedzie ci sie wydawac potwornie ciemne wtedy z kolei warto opanowac chec wybijania kolejnych okien i powiekszania istniejacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 16.05.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 bardzo czeste wrażenie potem jak położą strop i stęple a przed tynkami (i malowaniem) to bedzie ci sie wydawac potwornie ciemne wtedy z kolei warto opanowac chec wybijania kolejnych okien i powiekszania istniejacych Mialam tak Jak zrobili strop to "ryczalam" mezowi, ze budujemy dom dla kreta Jakbym mogla to wywalilabym wszystkie sciany...cale szczescie maz byl bardziej rozsadny. Teraz mamy pomalowane sciany, prawie wszystkie mebelki na swoim miejscu a ja jestem szczesliwa bo mam jasny, piekny domek Czego wszystkim zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.05.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 kobiety jednak trzeba trzymać z dala od budowy... i mówię to również ze swojego doświadczenia... no chyba że do prac porządkowych - ale bez możliwości zabierania głosu w sprawach technicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 16.05.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Za miesiąc zaczynają robić fundamenty aż się boję jak to zobaczę bo domek będę Mieć chyba najmniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 16.05.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 najgorzej jak ułożą strop i w salonie wyrośnie las.... ciemno aż się płakać chce....mimo tylu okien;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 16.05.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 ja sie poryczałam na widok "sypialni" w fundamentach-miała byc duża. (pow uzyt 140). Salonik-kliteczka....A teraz giry bolą od latania jak pojde do kuchni kawke wstawić i zapomne czegoś z sypialni:( A dywan 3x4 zdaje sie teraz ginąć na wszechobecnej podłodze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 17.05.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Obecnie mieszkamy na 36m2, domek ma mieć niecałe 100. Po wylaniu fundamentów i chudziaka, jeszcze przed ścianami córka skomentowała zbulwersowana i jednocześnie przerażona: co wy budujecie, przecież to będzie mniejsze od naszego mieszkania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts