Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylali fundamenty a ja jestem w szoku...

Recommended Posts

My budujemy dom 17m na 9m w tym garaż z kotłownią.

Jak zobaczyłam wylane ławy to byłam w szoku jakie to małe :roll: , a co dopiero mają powiedzieć Ci, którzy budują mniejsze domki :o . I prawdę mówiąc też biegałam z miarką :p :p :p . Teraz jak już stoją ściany fundamentowe to wydaje mi się to wszystko jeszcze mniejsze. Ale już wiem, że to tylko złudzenie :wink:

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

porównywanie metrażu domu i mieszkania to grube nieporozumienie...

znajomi zmierzyli też swój wiatrołap? korytarz przed drzwiami wejściowymi do mieszkania? piwnicę? trzymają w domu: łopatę, grabie, kosiarkę, wąż do podlewania i setkę innych potrzebnych narzędzi?? zgaduję, że jednak nie...

a w domu się bez nich nie obejdziesz... wiem że część można upchnąć w szopce obok domu ale i tak zostanie tego trochę...

porównywanie metrażu domu i mieszkania to grube nieporozumienie...

znajomi zmierzyli też swój wiatrołap? korytarz przed drzwiami wejściowymi do mieszkania? piwnicę? trzymają w domu: łopatę, grabie, kosiarkę, wąż do podlewania i setkę innych potrzebnych narzędzi?? zgaduję, że jednak nie...

a w domu się bez nich nie obejdziesz... wiem że część można upchnąć w szopce obok domu ale i tak zostanie tego trochę...

Zgadzam się, od tego jest szopka. Nie wyobrażam sobie trzymać łopaty czy kosiarki w domu.

Teraz w blokach niestety cały dobytek muszę trzymać w tej małej klitce, nieważne czy to jest wiertarka czy piła spalinowa :roll:

jak sobie najmiesz firmę od utrzymania ogrodu wkoło domu to szopka a w niej kosiarka też będzie ci niepotrzebna i grabie i łopata...

co do szopki... jak się zacznie do niej pakować wszystko to może się okazać, że tam taż mało miejsca...

meble ogrodowe (w zimie trzeba gdzieś trzymać) jakiś namiot turecki grill na kółkach.... itd - a jak dojdzie jakiś ekogroszek albo pellety... :o

Jakbym słyszała siebie w zeszłym roku :D Nasz dom ma powierzchnię 90 m kw na parterze . Przyjechaliśmy na budowę i naszym oczom ukazał się okropny widok(tak nam się wtedy wydawało) ktoś się pomylił w wyliczeniach, przecież to domek dla lalek . Panowie od fundamentów tłumaczyli nam, że to złudzenie a dom jest duży i odczujemy to przy sprzątaniu i wykańczaniu go.Niedowiarki z nas niestety i w obecności owych Panów zaczęliśmy mierzyć , okazało się , żę wymiary są jak w projekcie :o . W myślach stwierdziłam ,że jednak będziemy mieli niewielki domek i pożałowałam wyboru projektu. Teraz na wspomnienie tamtego dnia oboje się śmiejemy. Dom właśnie tynkujemy w środku i stwierdzam,że 180 m kw podłogi do ułożenia to jednak wystarczająco. Pokoje duże, przestronne, dom jak dla nas wygodny( projekt SARA z pracowni Horyzont) .

ja mam 'pomieszczenie ogrodowe' w bryle budynku. zmieści się tam i kosiarka, i grabie, i meble ogrodowe. to taka droższa wersja szopki :wink: ale jakby policzyć ile kosztuje metr ziemi i patrzac na to jak niewiele dzialki mi zostało to o szopce nie ma mowy. a ja nie mam zamiaru parkować na podjeździe :D

• 11 months później...
A ja z kolei strasznie boje sie widoku moich fundamentow... Wg projektu maja miec prawie 10x18m (z garazem) i to chyba bedzie lotnisko na mojej malenkiej dzialce...

Hehe, no i mamy prawdziwe lotnisko :D Dom juz teraz wydaje mi sie wielki, a co bedzie, jak stanie w calosci... A ma tylko 3 pokoje + salon... Gdzie moja wymarzona silownia?

Cala ta budowa mnie przeraza :roll: