11małgosia 19.05.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Czyli zdejmujemy humus i przerzucamy gruz na podjazd. Niech sobie leży... Przed położeniem kostki (przyszły rok) ubijemy, bo warstwa gruzu nie będzie gruba...Nasypac też piachu na gruz, czy zostawic go do dalszych prac budowlanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 23.04.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 ja mam dużo resztek gipsu po tynkarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.05.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Ostatnio przyjrzałem się ilości odpadów u mnie na budowie i stwierdzam, że wiele tego nie ma, może ze trzy taczki, głównie folia i okruchy gazobetonu. Skąd u was całe kontenery odpadów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 17.05.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Ostatnio przyjrzałem się ilości odpadów u mnie na budowie i stwierdzam, że wiele tego nie ma, może ze trzy taczki, głównie folia i okruchy gazobetonu. Skąd u was całe kontenery odpadów??? Hmmmm... resztki tynku - po tynkarzach; resztki płyt k/g, wełny i profili - po ociepleniu poddasza styropian - po ociepleniu elewacji i ociepleniu podłóg na gruncie ścinki glazury - po glazurniku itd itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 18.05.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Ostatnio przyjrzałem się ilości odpadów u mnie na budowie i stwierdzam, że wiele tego nie ma, może ze trzy taczki, głównie folia i okruchy gazobetonu. Skąd u was całe kontenery odpadów??? Z tego co piszesz to jesteś jeszcze w początkowej fazie budowy bo oprócz tego co napisał gonzodochodzą takie odpady jak więźba,dachówka,podbitka wewnątrz po hydrauliku,tynkarzach,kafelkarzach i wiele innych u mnie dodatkowo na ogrodzie kupe kamieni więc te 2 taczki napewno nie wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 18.05.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Jeden z deweloperów z mojego rodzinnego miasta część odpadów z budowy zakopuje pod podłogą salonu, a część w ogródku za domem. Znajomy u nich pracuje i zdradził mi kiedyś klika ciekawych informacji A domki piekne i trawka taka zielona za domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.05.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Z tego co piszesz to jesteś jeszcze w początkowej fazie budowy bo oprócz tego co napisał gonzodochodzą takie odpady jak więźba,dachówka,podbitka wewnątrz po hydrauliku,tynkarzach,kafelkarzach i wiele innych u mnie dodatkowo na ogrodzie kupe kamieni więc te 2 taczki napewno nie wystarczą. Mam stan surowy zamknięty z instlacją el i tynkami wewnętrznymi parteru. Więźba poszła na konstrukcję schodów. Fakt, przede mną krycie dachu blachą, ocieplenie (styro z ocieplania fundamentów poszło jako dekle do pustaków stropowych), czyli będą jeszcze blacha, płytki, rury, wełna. I folia. Kamienie - na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 18.05.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Jak jest budowa to są i śmieci, gruz itp. Przed podjęciem się budowy trzeba się liczyć z kosztami wywozu śmieci. Jeden lub dwa kontenery z całej budowy to jest naprawdę znikomy koszt do całej wartości mienia jakie się buduje.Ja od początku budowy wywiozłam dwa kontenery śmieci za które zapłaciłam. I liczę się z tym że będę musiała pod koniec budowy zamówić jeszcze jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 18.05.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Ostatnio przyjrzałem się ilości odpadów u mnie na budowie i stwierdzam, że wiele tego nie ma, może ze trzy taczki, głównie folia i okruchy gazobetonu. Skąd u was całe kontenery odpadów??? Hmmmm... resztki tynku - po tynkarzach; resztki płyt k/g, wełny i profili - po ociepleniu poddasza styropian - po ociepleniu elewacji i ociepleniu podłóg na gruncie ścinki glazury - po glazurniku itd itp.... Wszystko fajnie, tylko napisz na jakim jesteś etapie. Ja do pewnego momentu też byłem optymistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 19.05.2009 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dżizas, ludzie! Czy Wy po to kupujecie działki na wsi, w ładnych, niezaśmieconych i nieskażonych miejscach, żeby sobie styropian w glebę zakopywać ?! Coś się chyba komuś po...liło... Po to są firmy sprzątające, żeby z nich korzystać, a koszty wywózki paru kontenerów chyba Was nie doprowadzą do bankructwa. A na przyszłość polecam rozwiązanie, jakie ja przyjąłem u siebie i które się sprawdziło u moich kilkorga znajomych - w każdej umowie z wykonawcą zastrzeżenie, że wywózka odpadów z budowy to jego obowiązek. Oczywiście, założenie jest takie, że podpisujemy z wykonawcami umowy No to rozwiązanie z wywozem odpadów przez wykonawcę jest super pod warunkiem, że wykonawca nie wypierniczy tych śmieci do pierwszego napotkanego lasku Niestety, niektórzy tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.05.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ostatnio przyjrzałem się ilości odpadów u mnie na budowie i stwierdzam, że wiele tego nie ma, może ze trzy taczki, głównie folia i okruchy gazobetonu. Skąd u was całe kontenery odpadów??? u mnie dopiero SSO ale gruzu nie wiele jest - pójdzie na podjazd resztka drzewa - do spalenia - na ognisko badź do kominka folie - wywalone do kontenera kamienie - do ogródka i więcej nie ma śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emwuel 19.05.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Wszystkie odpady styropianowe skrzętnie zbieramy... W planach GWC więc całość pójdzie na jego izolację od góry... Co do pozostałości po ocieplaniu - sam ocieplałem dom styropianem "z felcem" i odpadów wiele nie zostało, tyle, źe nam po prostu na tym zależało i kombinowaliśmy jak moglismy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 19.05.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ostatnio przyjrzałem się ilości odpadów u mnie na budowie i stwierdzam, że wiele tego nie ma, może ze trzy taczki, głównie folia i okruchy gazobetonu. Skąd u was całe kontenery odpadów??? u mnie dopiero SSO ale gruzu nie wiele jest - pójdzie na podjazd resztka drzewa - do spalenia - na ognisko badź do kominka folie - wywalone do kontenera kamienie - do ogródka i więcej nie ma śmieci Na tym etapie też miałam niewiele i starałam wywozic na bieżąco,póżniej to już mnie przerosło i kontener trzeba było zamówic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.05.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 ... Więźba poszła na konstrukcję schodów. ... Yyyy... To w takim razie z czego masz zrobiony dach? Ja swój gruz zagospodarowuję na dojazd do działki. Bagno było takie, że poezja... Dodatkowo musiałem nawieźć jeszcze, bo mojego było mało i same pustaki ceramiczne. Papiery i ścinki drewna (deski po szalunkach, kawałki kantówek, itp) spłonęły sobie ślicznie w watrze, resztki blachy z dachu, jakieś folie, kawałki styropianu i podbitki - wszystko to pojechało sobie w kontenerku na wysypisko W zasadzie działka jest już czysta - zostało trochę drewna, ale to ładne kantówki, to albo sprzedam, albo wykorzystam na jakąś pergolę Muszę jeszcze zrobić porządek w blaszaku - pewnie parę ciekawostek jeszcze się tam znajdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 24.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 ... Więźba poszła na konstrukcję schodów. ... Yyyy... To w takim razie z czego masz zrobiony dach? ... nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erasmus 24.05.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Drodzy koledzy i koleżanki. Chciałabym dowiedzieć się, czy to nie pracownicy budowlani powinni pozostawić porządek po sobie (czyt. posprzątać odpadki etc.).Budowy jeszcze nie zakończyłam, a już ciężko poruszać się po działce.Nie chcę żadnych zatargów, gdyż budują solidnie.Doradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 24.05.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 ........czy to nie pracownicy budowlani powinni pozostawić porządek po sobie (czyt. posprzątać odpadki etc.). Budowy jeszcze nie zakończyłam, a już ciężko poruszać się po działce. Posprzątać tak, wywiezienie śmieci to osobna bajka (kwestia umowy i zapłacenia). Widząc jak niektóre ekipy szanują teren (czyt. śmieci leżą wszędzie) a już w trakcie budowy robiliśmy trawniki i rabaty kupiłem rolkę taśmy ostrzegawczej. Wygrodziłem sam plac budowy i umowa była jasna - poza taśmę wstęp wzbroniony. Zadziałało. No, był jeden wyjątek, kierowca betoniarki. Wywalił beton i a popłuczyny z beczki wylał na trawnik. Zanim podpisałem WZ dostał łopatę i posprzątał. Następni już pytali gdzie można beczkę umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 24.05.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Witam, Jak kupowałem Fundamin (zielony styropian EPS do ocieplania fundamentów) w Styropminie w Mińsku Maz. i zapytałem o odbiór resztek to powiedzieli że zwykły styropian odbierają a czy odbierają ten zielony mam mieć informację jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.05.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Drodzy koledzy i koleżanki. Chciałabym dowiedzieć się, czy to nie pracownicy budowlani powinni pozostawić porządek po sobie (czyt. posprzątać odpadki etc.). Budowy jeszcze nie zakończyłam, a już ciężko poruszać się po działce. Nie chcę żadnych zatargów, gdyż budują solidnie.Doradźcie. A to zależy czy sprzątanie masz zapisanie w umowie. jesli nie - sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erasmus 26.05.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Dogadałam się. Wywiozą śmieci za niewielką opłatą. Ale w umowie tego nie miałam (mądrość na przyszłość). Tak czy inaczej zapłacę mniej niż za zamówienie kontenera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts