Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam ponownie

niestety, znów mam problem :cry:

chyba jestem jakaś pechowa :-?

jak już pisałam w którymś wątku mam teraz następujący problem. Geodeta przy podziale wielkiej działki właściciela na ok. 15 mniejszych dał ciała i wydzielił do nich drogę dojazdową 4 m..

od początku nie podobało mi się,że taka wąska droga, bo wiadomo, problem z mijaniem się aut, wjazdem na działkę itp., ale myślałam, że po prostu skończy się tylko na tym , że będziemy mieli jakieś tego typu tylko niedogodności...

ta cała procedura podziałowa trwała ok. 4m-cy i skończyła się w tym tyg.

i w tamtym tyg, gdy poszłam do starostwa dopytać o różne rzeczy odnośnie PNB okazało się, że problemy z drogą tak naprawdę dopiero się zaczną :evil:

otóż miła pani powiedziała mi, że skoro droga ma tylko 4 m. to ja nie dostanę pozwolenia na budowę :o :o :o

droga ma mieć min. 4,5m i koniec kropka :cry: :cry: :cry:

najśmieszniejsze w tym jest to,że przede wszystkim przy podziale powinien to był wiedzieć geodeta, ale nie - wydzielił 4m, gmina się zgodziła, wszystkie projekty zaopiniowała pozytywnie,punkty graniczne zostały wyznaczone w terenie, starostwo się pod tym podpisało a teraz co????

za wąska droga!!!

czy jedyne wyjście z tej sytuacji to rozpoczęcie procedury podziałowej z drogą szerszą o te głupie 50cm. od nowa i czekanie na to kolejne 4 m-ce???

przecież zanim to się znów skończy i uprawomocni to już będzie ok.wrzesien i zanim złoże wniosek o PNB i je dostanę to będzie już zaawansowana zima :evil:

a miała składać wniosek w pierwszych dniach czerwca :cry: :cry:

https://forum.murator.pl/topic/101869-z%C5%82y-podzia%C5%82-geodezyjny-zbyt-w%C4%85ska-droga-co-teraz/

czy nie istnieje możliwość żeby geodeta zrobił coś w stylu "korekty" tamtego podziału? przecież to chyba jest chore żeby o te pół metra wszczynać całą procedurę od nowa :( :( :(

powiedzcie, że coś da się z tym zrobić :cry: :cry: :cry:

Jezli ten podzial jest juz uprawomocniony to jest duzy problem - powstaly nowe dzialki ktore sa naniesione do zasoby geodezyjnego powiatowego i wojewodzkiego. Zeby zrobic szersza droge trzeba z kazdej dzialki lezacej wzdluz drogi wydzielic dzialki o szerokosci takiej jak wzdluz drogi i na glebkosc w glab 0,5 m a nastepnie scalic te male dzialki z istniejaca dzialka w jedna dzialke _droge. Duzo zachodu z tym bo i nastapia zmiany w ksiegach wieczystcyh nastapi zmiana powierzchni.

Wspolczuje i zycze wytrwalosci. Jest jeszcze problem wlasciciela tej drogi bo kazdy kto odda ten kawalek musi sie zrzec na zrecz jednego wlasciciela np. gminy jesli to gminna droga lub kazdy bedzie mial jakis udzial w tej drodze, a jak juz kilku wlascicieli to roznie to bywa zaczynaja sie problemy .

dziękuję za odp...

Właśnie muszę się dziś dowiedzieć, jak jest z tym uprawomocnieniem tego podziału. Z tego, co wiem to po majowym weekendzie decyzję już wydało starostwo i teraz cała dokumentacja poszła do gminy, i wczoraj się dowiedziałam, że jeszcze tam są, tzn. geodetka powiedziała że " jeszcze nie wróciły"(nie wiem gdzie miały wrócić - znów do starostwa? czy do geodetów?). Nie wiem dokładnie jak to jest z tym podziałem, czy papiery leżą w gminie do uprawomocnienia(z tego, co wiem - trwa ono 7 dni). Podzwonię dziś i się dowiem, jak to dokładnie jest z tym uprawomocnieniem.. mam nadzieję, że geodeta wie, że wypadałoby działać jak najszybciej, bo może jeszcze (mam nadzieję) nie uprawomocniony podział... Ci geodeci , którzy się tym zajmują w ogóle są jak dla mnie ciut podejrzani :-?

wczoraj jak zadzwoniłam do geodetki z tej firmy i spytałam jej co ja mam teraz robić, jak wyszła sprawa z tą drogą to ona była zdziwiona (chyba o niczym nie wiedziała) i ja jej musiałam mówić, że taka droga nie może być i musiałam jej tłumaczyć dlaczego :roll: właściwie ja się tylko nagadałam a ona powiedziała, że ona nie wie, co teraz trzeba zrobić :-?

kazała przyjechać do biura w poniedz. (wcześniej nie ma czasu)

ehhh

wiecie co zaproponował mi mój projektant?

(powtarzam się, wiem, pisałam o tym przed chwilą na innym topiku, ale na innym forum tematycznym)

no więc:

geodeta niech mi zrobi mapę do celów projektowych z tym, co jest po tym aktualnym podziale, a on przy adaptacji dorysuje kreskę do tej drogi, tak,żeby miała 4,5m.

I to złożyć z wnioskiem o PNB, jeśli w trakcie postępowania się czegoś dopatrzą w starostwie, to doniesiemy mapy z tym nowym podziałem... ale mówi, że może szczęście dopisze i nikt się nie doczepi...

mówi, że raz miał prawie identyczną sytuację i przeszło to w starostwie

to by było dla mnie wybawienie...

nie musiałabym teraz czekać tyle miesięcy aż geodeci poprawią, co spieprzyli...

no ale z kolei, jeśli w starostwie się doczepią, to praktycznie nic mi ta cała kombinacja nie da, i tak będzie trzeba pewnie poczekać na prawomocny nowy podział i im donieść

no ale chyba spróbować warto?

tylko czy geodeta zrobi mi taką mapę?

dodam, że już jakiś czas temu "zatrudniłam" do tego tego samego geodetę, który właśnie zajmuje się od początku podziałem tych nieszczęsnych działek - bo pomyślałam sobie, że skoro on się tym zajmuje, zna sprawę ma wszystkie papiery i w ogóle to pójdzie to sprawniej, niż miałabym brać nowego geodetę który dopiero będzie musiał się zapoznać z całą sprawą...

zaczynam co prawda trochę wątpić w jego super umiejętności, ale chyba mimo wszystko lepiej go już zostawić, i niech robi taką mapę jak miała być...tylko czy on się zgodzi i czy to przejdzie?

nie trzeba tej mapy do celów projektowych wcześniej zarejestrować czy coś?

Przyznam, że czegoś nie rozumiem.

Piszesz, że składasz "papiery" na pozwolenie na budowę. Mozna to zrobić tylko w przypadku wcześniejszego wydania WZ lub aktalnego MPZP.

I tak, w przypadku otrzymania WZ, zostały określone warunki zabudowy dla danej działki z danym dostepem do drogi publicznej czyli "powiat" raczej nic nie może - pomijając zakwestionowanie WZ.

Jeśli jest aktualny MPZP, to on określa linie rozgraniczajaca projektowanej drogi (jeśli jest w MPZP) - bez wzgledu na to czyją własnościa są grunty - i do tej linii wyznacza linię zabudowy.

Jeśli jest obowiązujący MPZP sprawdź zapisy dotyczące tych działek, a w szczególnosci zapis dotyczacy dostepu do drogi publicznej, lub projektowanej drogi na tym terenie.

Jeśli masz WZ dokładnie sprawdź co tam napisano - w sprawie dostepu do drogi publicznej.

siwy, gmina nie ma uchwalonego MPZP, a warunkach mam napisane coś takiego:

"Obsługa komunikacyjna terenu - zgodnie z wnioskiem inwestora dostęp do drogi publicznej - wojewódzkiej zapewniony jest poprzez działkę xx/xx.Budowa zjazdu wymaga uzyskania przed wystąpieniem z wnioskiem o pozwolenie na budowę, w drodze decyzji administracyjnej , zezwolenia zarządcy drogi na lokalizację"(z tym zjazdem też były cyrki, ale mniejsza o to).

:-?

droga ma mieć min. 4,5m i koniec kropka

na jakiej podstawie ma mieć te 4,5 metra?

zgodnia z ustawą

§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m.

2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów

3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m.

Wg mnie ta Pani w rzedzie sie myli , droga muisi miec 5 metrów nie 4,5. Wspomniane 4,5 dotyczy juz drogi "na działce" a Ty masz problem z dojazdem do działki.

Swoją droga ciekawe bo te szerokosci min 5 przy wyznaczaniu dróg są w przepisach od kilku lat (5-7) geodeci nie popisali sie znajomości PB.