Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rośliny balkonowe do cienia.

Recommended Posts

Mam okna na stronę północną i taki układ domu, że chociaż na parapecie jasno to nigdy nie dociera tutaj bezpośrednie słońce. Chciałam coś posadzić do tych doniczek, byłam w dwóch szkółkach i usłyszałam dokładnie przeciwne informacje. W jednej powiedzieli, że do cienia begonie, fuksje i niecierpki potrzebuja słońca. W drugiej, ze albo niecierpki albo fuksje, bo begonia potzrebuje słońca. :-? W końcu kupiłam fuksje, ale skusiłam się na 1 begonie i niecierpka, żeby wiedzieć co ewent. mogę posadzić w przyszłym roku. Narazie rosną, ale co będzie dalej czas pokaże. A jakie jest wasze zdanie? co najlepiej będzie rosnąć??

begonia, niecierpek czy fuksja spokojnie zniosą zacienienie

wszystko zależy jak bardzo jest twój balkon zacieniony - czy słońce tam wogóle nie zagląda czy np. przez kilka godzin jest

ja mam taras od strony północno-wschodniej i słońce na nim bywa z rana i oprócz tych wymienionych udają mi się również bezproblemowo pelargonie, kocanka i komarzyca, w tym roku testuje jeszcze bakopę i odmianę komarzycy o ciemnozielonych liściach fioletowych od spodu - zobaczymy jak się udają

jeżeli jest choć trochę słońca to generalnie nie ma problemu

ewa

Fuksje dobrze nadaja sie do polcienia, ale czy na strone polnocna to mozna dyskutowac, wiele tutaj zalezy od odmiany. Przy uprawie pojemnikowej na pewno wymagajace staranniejszej pielegnacji niz niecierpek i begonia.

Niecierpek to roslina ktora nie moze byc wystawiona na bezpoisrednie dzialanie ostrego slonca, ale z kolei zbyt mala intensywnosc swiatla niekorzystnie wplywa na pokroj i na obfitosc kwitnienia. Wyjatkiem jest sunpatiens ktory preferuje pelne slonce.

Dlatego z tych trzech roslin na balkon od strony polnocnej polecalbym Ci begonie. Szczegolnie cenna jest seria begonii kaskadowej 'illumination'. Efektowna, z duzymi kwiatami, dosc silnie rosnaca, o obfitym kwitnieniu, dostepna w kilku kolorach.

http://www.tandmpics.com/280/4/4500.jpg