DorisN 15.05.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Mam zasypane fundamenty na wysokość 5 bloczków a na wysokość szóstego czyli ok 12 cm będzie wylany chudziak. Znajomy mówi że jak budował swój dom to miał też wieniec na bloczkach fundamentowych Czy dla wysokości 6 bloczków powinno się robić wieniec u mnie w projekcie tego nie ma, ale z projektu wynika jakby powinno być 5 bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 15.05.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Jeśli wszystko jest wykonane dobrze , nie ma potrzeby robić wieńca , choć są wyjątki np.Śląsk i szkody górnicze - wtedy jest wskazany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.05.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Ja miałem 8 warstw bloczka i zrobiłem wieniec. Koszt nie wyszedł kosmiczny, coś około 1500 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 15.05.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Nas wieniec uratował po tym jak pękła ściana fundamentowa. To nie jest duży koszt, a oszczędzić możesz na wykończeniu. PozdrawiamDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.05.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 porównując koszty to zwiększają ci sie tylko o wartość stali, koszt betonu na wieniec i bloczków zamiast wieńca powiedzmy że jest zbliżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 ... z projektu wynika jakby powinno być 5 bloczków wiec nalezy ściagnąc 1 warstwe bloczków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 16.05.2008 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Czytając dzienniki budowy, widzę że większość fundamentów jest na 6 bloczkach i nie zauważyłam żeby były na nich wieńce A na ściąganie bloczków jest już za późno, jutro wylewamy płytę. Po za tym wybijając bloczki moglibyśmy naruszyć ściany z bloczków Może się odezwą osoby co mają podobnie jak ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Czytając dzienniki budowy, widzę że większość fundamentów jest na 6 bloczkach i nie zauważyłam żeby były na nich wieńce ... własnie ... Znajomy mówi że jak budował swój dom to miał też wieniec na bloczkach fundamentowych to teraz idź do znajomego i powiedz mu ze ma źle niech rozbiera ten swój wieniec i nie sieje paniki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 16.05.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 U mnie 10 bloczków bez wieńca, na tym chata z sylikatów - jeszcze stoi. pozdrfilipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.05.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Czytając dzienniki budowy, widzę że większość fundamentów jest na 6 bloczkach i nie zauważyłam żeby były na nich wieńce A na ściąganie bloczków jest już za późno, jutro wylewamy płytę. Po za tym wybijając bloczki moglibyśmy naruszyć ściany z bloczków Może się odezwą osoby co mają podobnie jak ja... to może trzeba było nie robić projektu tylko naczytac się dzienników na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.05.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Mam zasypane fundamenty na wysokość 5 bloczków a na wysokość szóstego czyli ok 12 cm będzie wylany chudziak. Znajomy mówi że jak budował swój dom to miał też wieniec na bloczkach fundamentowych Czy dla wysokości 6 bloczków powinno się robić wieniec u mnie w projekcie tego nie ma, ale z projektu wynika jakby powinno być 5 bloczków Ja mam bloczki murowane w 38 więc nie robiłem wieńca. Mam solidną ławę , chudziak pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 16.05.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 witam!są różne szkoły. mój kierownik budowy kiedy rozmawiałem z nim o sposobie wykonania ścian fundamentowych powiedział że albo monolit albo murujemy, ale jeśli murujemy to bezwzględnie wieniec górą, tego samego zdania był projektant. zdecydowaliśmy się więc na monolit.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarniz 16.05.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 CZeść, Co do wieńca: przede wszystkim to trzeba patrzeć na projekt czy tam jest wieniec czy też nie. I jak go nie ma to chyba nie ma sensu go robić.... Na szkodach górniczych stosuje się raczej ławy krzyżowe niż extra wieńce. Tak dla przykładu: przy lawach krzyżowych może spokojnie dla domku 120 m2 zejści 1,5 T stali... Wieńce na fundamencie, o ile nie ma tego w projekcie , powinno się robić w wypadku uszkodzeń fundamentów (ja to niestety mialem). Krótko mówiąc DorisN - jak chcesz poprawić sobie samopoczucie to sobie zrób wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 19.05.2008 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 to może trzeba było nie robić projektu tylko naczytac się dzienników na forum? Ja projektu nie robiłam tylko kupiłam Koniec... w sobotę wylana płyta z B15 grubości 12 cm bez wieńca A n dobre samopoczucie to może http://cosgan.de/images/smilie/musik/k035.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.05.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 to może trzeba było nie robić projektu tylko naczytac się dzienników na forum? Ja projektu nie robiłam tylko kupiłam Koniec... w sobotę wylana płyta z B15 grubości 12 cm bez wieńca A n dobre samopoczucie to może http://cosgan.de/images/smilie/musik/k035.gif no to łopatologicznie: "robić" zastąp "kupować i adaptować u lokalnego architekta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 19.05.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 tak czy siak kiedyś wieniec będziesz mieć na pewno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 20.05.2008 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 tak czy siak kiedyś wieniec będziesz mieć na pewno! tak - na stropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinek 20.05.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Ja robiłem wieniec ale przy 10 wartwach bloczków w dodatku ściana na 38. Mój majster od stanu "0" powiedział że widział nie raz jak przy zagęszczaniu piachu wewnątrz ścian rozchodziły się naroża (pod nieobecność właściciela jak ściana wychodziła sporo powyżej gruntu (spadek terenu) więc dla spokoju ducha zrobiłem koszt nie był ogromny a deski szalunkowe i tak pójdą na wieniec górny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.05.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 tak czy siak kiedyś wieniec będziesz mieć na pewno! tak - na stropie wieńca na stropie raczej się nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e21 20.05.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 witam. może ktos mi powie cokolwiek na temat zbrojonych słupów pod wieńcem na górnym stropie- pod mur-belką: jaka powinna być szerokość tych słupów - 10 czy 20cm (mam 10cm). zbrojone są czterema pretami 12mm połaczonymi ze stropem monolitycznym. ponadto zrobiono ich więcej niz w projekcie- bo sa tez w ścianach szczytowych po dwie. dach dwuspadowy pokryty dachówką betonową. czy to za mało? Dziekuję za szybka odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts