Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec na bloczkach fundamentowych ?

Recommended Posts

Mam zasypane fundamenty na wysokość 5 bloczków a na wysokość szóstego czyli ok 12 cm będzie wylany chudziak. Znajomy mówi że jak budował swój dom to miał też wieniec na bloczkach fundamentowych :roll:

Czy dla wysokości 6 bloczków powinno się robić wieniec :roll: u mnie w projekcie tego nie ma, ale z projektu wynika jakby powinno być 5 bloczków :roll:

Czytając dzienniki budowy, widzę że większość fundamentów jest na 6 bloczkach i nie zauważyłam żeby były na nich wieńce :roll:

A na ściąganie bloczków jest już za późno, jutro wylewamy płytę. Po za tym wybijając bloczki moglibyśmy naruszyć ściany z bloczków :roll:

Może się odezwą osoby co mają podobnie jak ja...

Czytając dzienniki budowy, widzę że większość fundamentów jest na 6 bloczkach i nie zauważyłam żeby były na nich wieńce :roll: ...

własnie

... Znajomy mówi że jak budował swój dom to miał też wieniec na bloczkach fundamentowych :roll:

to teraz idź do znajomego i powiedz mu ze ma źle

niech rozbiera ten swój wieniec i nie sieje paniki ...

Czytając dzienniki budowy, widzę że większość fundamentów jest na 6 bloczkach i nie zauważyłam żeby były na nich wieńce :roll:

A na ściąganie bloczków jest już za późno, jutro wylewamy płytę. Po za tym wybijając bloczki moglibyśmy naruszyć ściany z bloczków :roll:

Może się odezwą osoby co mają podobnie jak ja...

to może trzeba było nie robić projektu tylko naczytac się dzienników na forum? :D :D :D

Mam zasypane fundamenty na wysokość 5 bloczków a na wysokość szóstego czyli ok 12 cm będzie wylany chudziak. Znajomy mówi że jak budował swój dom to miał też wieniec na bloczkach fundamentowych :roll:

Czy dla wysokości 6 bloczków powinno się robić wieniec :roll: u mnie w projekcie tego nie ma, ale z projektu wynika jakby powinno być 5 bloczków :roll:

Ja mam bloczki murowane w 38 więc nie robiłem wieńca. Mam solidną ławę , chudziak pod ławą. :wink:

CZeść,

Co do wieńca: przede wszystkim to trzeba patrzeć na projekt czy tam jest wieniec czy też nie. I jak go nie ma to chyba nie ma sensu go robić....

Na szkodach górniczych stosuje się raczej ławy krzyżowe niż extra wieńce. Tak dla przykładu: przy lawach krzyżowych może spokojnie dla domku 120 m2 zejści 1,5 T stali...

Wieńce na fundamencie, o ile nie ma tego w projekcie , powinno się robić w wypadku uszkodzeń fundamentów (ja to niestety mialem).

Krótko mówiąc DorisN - jak chcesz poprawić sobie samopoczucie to sobie zrób wieniec :-)

to może trzeba było nie robić projektu tylko naczytac się dzienników na forum? :D :D :D

Ja projektu nie robiłam tylko kupiłam 8)

Koniec... w sobotę wylana płyta z B15 grubości 12 cm bez wieńca :)

A n dobre samopoczucie to może http://cosgan.de/images/smilie/musik/k035.gif

no to łopatologicznie: "robić" zastąp "kupować i adaptować u lokalnego architekta" 8) 8) 8)

Ja robiłem wieniec ale przy 10 wartwach bloczków w dodatku ściana na 38. Mój majster od stanu "0" powiedział że widział nie raz jak przy zagęszczaniu piachu wewnątrz ścian rozchodziły się naroża (pod nieobecność właściciela jak ściana wychodziła sporo powyżej gruntu (spadek terenu) więc dla spokoju ducha zrobiłem koszt nie był ogromny a deski szalunkowe i tak pójdą na wieniec górny

witam. może ktos mi powie cokolwiek na temat zbrojonych słupów pod wieńcem na górnym stropie- pod mur-belką: jaka powinna być szerokość tych słupów - 10 czy 20cm (mam 10cm). zbrojone są czterema pretami 12mm połaczonymi ze stropem monolitycznym. ponadto zrobiono ich więcej niz w projekcie- bo sa tez w ścianach szczytowych po dwie. dach dwuspadowy pokryty dachówką betonową. czy to za mało? Dziekuję za szybka odp.