edde 20.05.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 witam. może ktos mi powie cokolwiek na temat zbrojonych słupów pod wieńcem na górnym stropie- pod mur-belką: jaka powinna być szerokość tych słupów - 10 czy 20cm (mam 10cm). zbrojone są czterema pretami 12mm połaczonymi ze stropem monolitycznym. ponadto zrobiono ich więcej niz w projekcie- bo sa tez w ścianach szczytowych po dwie. dach dwuspadowy pokryty dachówką betonową. czy to za mało? Dziekuję za szybka odp. chyba mówisz o słupach żelbetowych w ściance kolankowej.. szerokość - powinna być taka jak w projekcie, podobnie jak zbrojenie słupa, co masz wrysowane? w tym przypadku od przybytku głowa nie boli 9mówię o tych czterech dodatkowych słupach), gorzej jeśli z przekroju zdjąłeś te 10 cm jeśli w projekcie masz 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 21.05.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 ja zrobiłem u siebie na 7 bloczka kazałem zrobić wieniec ponieważ:1/ mam kiepski grunt,2/ nie zawsze budowlańcom uda się ukręcić beton odpowiadający bloczkom (b37)3/ mam dziwną konstrukcję nośną i poprawiło mi to samopoczucie4/ koszt nie był straszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.05.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 W projekcie nie było wieńca, ale tez nie było ław schodkowy, a byłem zmuszony takie wykonać. Ława posiada 3 schodki - spadek terenu na długości domu ok 80 cm (teraz bym pewno zrobił częsciowe podpiwniczenie, ale nie jest tak źle). Czy wykonywać wieniec: decydują głównie warunki gruntowe i chyba wyskość ściany. Najlepiej pogadac z kierobudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts