sq8ijk 15.05.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Dzisiaj zabralem sie za malowanie scian farbą sniezka grunt. Całość przewidzianych przeze mnie prac to: - położenie gruntu śnieżka grunt - położenie gładzi (przez fachowca) - kolejne gruntowanie farbą śnieżka grunt - ostateczne malowanie Sciany sa swiezo po oddaniu od dewelopera. W kilku miejscach jest to ścianka kartonowo gipsowa a w innych zwykła ściana w bloku. Wszystko jest pokryte cienką warstwa czegoś (chyba tynku), w każdym razie jest bardzo pyliste i zostawia dużo brudu na ubraniu Wydawalo mi sie, ze malowanie to prosta sprawa i juz po 2 machnieciach gruntem, stwierdziłem, że jednak nie. Otóż to coś położone przez dewelopera odchodzi wraz z malowaniem gęstą farbą śnieżka jak na poniższym zdjęciu. Teraz pytanie, czy to błąd popełniony podczas kładzenia tej pierwszej warstwy, czy ja coś źle robie? W sklepie jeden fachowiec powiedział, że powinienem zagruntować jakimś czymś przed malowaniem śnieżką na przykład uni-gruntem i później malować śnieżką grunt, natomiast drugi stwierdził, że wszystko najlepiej jest wyskrobać i pomalować od nowa śnieżką grunt. Prosze o porady i opinie, ponieważ nie wyobrażam sobie skrobanie całego mieszkania! http://migi.azs.pwr.wroc.pl/sciana.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sq8ijk 15.05.2008 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Zapomniałem dodać, że mieszkanie jest dosyć wilgotne, parkieciarze powiedzieli że należy odczekać co najmniej 2 tygodnie przed kładzeniem parkietu, albo je wysuszyć. Być może to ma też wpływ na ten brzydki efekt przyklejania się tynku do gęstej farby śnieżka grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacol 16.05.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 przed szpachlowanie robisz gruntem w plynie - nie farbą, farbę gruntującą dajesz pod farbę ostateczną. Jesli to sie mocno pyli to moze ktos robil to kredówą ? jesli tak to powinienes to wszystko usunac bo inaczej bedzie farba odpadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sq8ijk 16.05.2008 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Yacol, Potwierdzam to co napisales, rozmawialem z fachowcem i stwierdzil, ze troche nabroilem. Otoz na tynk kladzie sie grunt w plynie, stwierdzil ze mozna uzyc uni-gruntu ale bardziej polecal MAPEI GRUNT PRIMER-G w koncentracie rozcienczany 1 do 3 z woda. Na to kladzie sie gladz a dopiero na koniec sniezke grunt i na to wszystko farbe. Przed tymi zabiegami powinienem usunac moja sniezke grunt z miejsc ktore pomalowalem, na szczescie nie ma tego duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts